Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréning a skriptá. Magistru Putalovú čaká ďalší test

Skvele naladená. Poriadne opálená. A oficiálne aj vysokoškolsky vzdelaná.

26.01.2019 10:00
PTS 2018, Putalova, Foto: ,
Iveta Putalová.
debata

„A teraz sa už môžem stopercentne sústrediť na atletiku,“ usmievala sa popri gratuláciách Iveta Putalová. Sympatická Bratislavčanka rozdávala dobrú náladu na všetky strany.

Nie div – 17. januára sa z nej stala magistra. Putalová úspešne zvládla štátnice na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave v odbore sociálna práca. Štvrtá najlepšia štvorstovkárka halových ME 2015 a šiesta najlepšia halových MS 2016 zakončila vysokoškolské štúdium iba dva dni po návrate zo sústredenia v Juhoafrickej republike.

„Obdivoval som ju, ako sa na štátnice počas pobytu v JAR poctivo pripravovala. Popri náročnom tréningu venovala štúdiu denne 4 až 5 hodín. Veľmi sa teším, že všetko zvládla a teraz sa bude môcť naplno sústrediť na atletiku,“ cituje stránka Slovenského atletického zväzu dlhoročného kouča Putalovej Marcela Lopuchovského.

Obaja strávili vianočné sviatky i Silvester už po niekoľkýkrát v Afrike. Hoci si Putalová na zimný čas strávený v juhoafrickom teple zvykla, predsa len jej čosi chýbalo.

„So sústredením som spokojná. Vyhovuje mi to tam, preto tam aj pravidelne chodíme. Už štvrtýkrát som tam oslavovala Vianoce i Nový rok. Kombinácia týchto sviatkov a zimy mi viac sedí, pretože oni to tam veľmi neoslavujú. Musím priznať, že mi to trochu aj chýbalo. Na druhej strane – aj keď som sa musela učiť, tréning prebiehal tak, ako sme ho mali naplánovaný,“ vravela Putalová.

Iveta Putalová počas tréningu v hale Elán. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Iveta Putalová Iveta Putalová počas tréningu v hale Elán.

Tréner Lopuchovský priznal, že najšikovnejšiu zverenku nešetril. Ako popri náročnej príprave zvládala učenie sa na skúšky?

„Mala som nastavený jednoduchý režim. Tréning, učenie, obed, tréning a opäť skriptá. Niekedy som nad nimi sedela až do jednej v noci. V tomto som mala sťažené podmienky. Na druhej strane mi pomáhali ostatní pretekári či Marcel. Odbremeňovali ma napríklad od varenia. Nemusela som nič riešiť, len drinu na tréningu a potom učenie. Chcem sa všetkým poďakovať, že mi pomohli,“ odkázala Putalová.

Do halovej sezóny 2019 sa vrúti už dnes. Vo Viedni pobeží štvorstovku. Nebude to len premiérový ostrý štart v tejto sezóne, ale aj nápoveda pre ďalšie mesiace.

„V podstate aj od tejto štvorstovky sa bude odvíjať, čo ďalej. Uvidíme, ako ju zabehnem. V nedeľu sa zúčastním na domácom mítingu Elán, kde si na 1500 metrov vyskúšam rolu tempárky na osemstovke. Bude to akýsi test, pretože som 800 metrov v hale ešte neabsolvovala. Prvú ostrú osemstovku budem mať v priebehu budúceho týždňa. Počas prípravy som sa venovala najmä tejto trati, keďže nemám ešte splnený limit na majstrovstvá sveta,“ dodala Putalová.

Bude pokračovať na doterajšej trati alebo si ju dvojnásobne predĺži?

Míting Elán bude bez Volka aj Tótha

Jeden z domácich halových vrcholov bude nedeľňajší míting Elán (začína sa o 13.40 h). Slovenskí reprezentanti – šprintér Šimon Bujna, chodkyňa Mária Katerinka Czaková alebo sestry zo skokanského sektoru Dana a Jana Velďákové – sa popasujú s medzinárodnou konkurenciou. Osemnásty ročník slávneho mítingu vynechajú chodec Matej Tóth (zranenie) či šprintér Ján Volko (uprednostnil štart v Paríži).

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Iveta Putalová #Ján Volko