Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Rozhodla tretia tretina. Finálovú sériu odštartoval triumf šampióna Západu

Hokejisti Vegas Golden Knights sa ujali vedenia vo finálovej sérii play off NHL.

04.06.2023 05:49 , aktualizované: 07:51
Vegas - Florida Foto: ,
Roztržka v zápase Vegas - Florida.
debata

Hráči šampióna Západnej konferencie v noci na nedeľu zdolali v úvodnom zápase Floridu Panthers 5:2.

Domáci strhli víťazstvo na svoju stranu v tretej tretine, ktorú vyhrali 3:0, kľúčový gól strelil v 47. minúte za stavu 2:2 obranca Zach Whitecloud.

Následne zvýšil náskok kapitán Mark Stone a v závere pridal poistku do prázdnej bránky Reilly Smith.

Obranca Shea Theodore sa na triumfe podieľal gólom a asistenciou, Jack Eichel si pripísal dve asistencie.

Duel priniesol množstvo tvrdých osobných súbojov i šarvátok po odpískaní hry.

„Presne takýto zápas sme očakávali. Súper chcel takýmto spôsobom hrať, my sme mu nechceli skočiť na lep,“ vyjadril sa pre AP Theodore, ktorý sa strelecky presadil prvýkrát v tohtoročnej vyraďovačke. Produktívny bek ukončil osobný gólový pôst, ktorý trval 27 zápasov, predtým naposledy skóroval 7. marca. Whitecloud sa tešil z druhého gólu v play off.

„Samozrejme, prvé víťazstvo vo finálovej sérii nás teší, je to úžasné. Chvíľu si ho vychutnáme a potom sa pripravíme na druhý zápas,“ povedal 26-ročný obranca.

Výbornú streleckú formu potvrdil domáci útočník Jonathan Marchessault, ktorý dosiahol piaty gól za uplynulých šesť stretnutí.

florida bobrovskij Čítajte aj Na tréning v šľapkách, potom piesok a opálené telá. Aj Ramsay vie, ako chutí raj na zemi

„Boli sme pripravení. Udržali sme si koncentráciu a vyšlo nám to. Chceli sme od úvodu hrať správnym spôsobom, byť disciplinovaní. Boli sme dnes lepší tím,“ pochvaľoval si Marchessault, ktorý v 18. minúte vyrovnal na priebežných 1:1.

Brankár „zlatých rytierov“ Adin Hill pomohol k víťazstvu 33 úspešnými zákrokmi. Floride nestačili ani presné zásahy Erica Staala v oslabení a Anthonyho Duclaira.

Brankár „panterov“ Sergej Bobrovskij vykryl 29 z 34 striel, v play off si pripísal iba druhú prehru v 12 zápasoch:

„Chytalo sa mi dobre, bol to z mojej strany solídny duel. Súper si okrem piatich gólov vytvoril aj viacero ďalších šancí, takže som sa nenudil.“ Panthers prehrali v play off prvýkrát v zápase, v ktorom sa ujali vedenia (bilancia 8–1).

Juraj Slafkovský Čítajte viac Závratná hmotnosť v kempe, špekulácie fanúšikov. Slafkovský bude mať čo robiť, znie z Montrealu

Oba tímy sú vo finále play off druhýkrát v histórii a usilujú sa zhodne o prvý zisk majstrovského pohára. „Bude to tesná séria. Každý lapá po dychu,“ tvrdí tréner Floridy Paul Maurice.

Druhý súboj finálovej série o Stanleyho pohár je na programe v noci na utorok opäť v Las Vegas (2.00 SELČ).

Finále play off NHL

Vegas Golden Knights – Florida Panthers 5:2 (1:1, 1:1, 3:0) – stav série 1:0
** Góly:18. Marchessault (Stephenson, Theodore), 31. Theodore (McNabb, Howden), 47. Whitecloud (Barbašov, Eichel), 54. Stone, 59. Smith (Eichel) – 10. E. Staal (Lundell), 40. Duclair. Rozhodovali: McCauley, O’Rourke – Murray, Cherrey, vylúčení: 4:8 na 2 min., navyše Stephenson – Bennett, Tkachuk a Gudas všetci 10 min. osobný trest za nešportové správanie sa, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:1, strely na bránku: 34:35, 18.432 divákov.
Vegas: Hill – Pietrangelo, Martinez, Theodore, McNabb, Whitecloud, Hague – Marchessault, Eichel, Barbašov – Stone, Stephenson, Howden – Amadio, Karlsson, Smith – Kolesar, Roy, Carrier
**Florida:
Bobrovskij – Ekblad, Forsling, Montour, M. Staal, Gudas, Mahura – Duclair, Barkov, Verhaeghe – Tkachuk, Bennett, Cousins – Reinhart, Lundell, Lomberg – Dalpe, E. Staal, White

Finálová séria o Stanleyho pohár mala svižný štart. Už v 10. minúte hrali domáci presilovku, no udrelo na opačnej strane. Lundell zatiahol puk do útočného pásma, kde vysunul E. Staala.

Skúsený veterán obkrúžil bránku, zasunul puk k bližšej žŕdke a poslal Panthers do vedenia. Krátko na to mohlo byť 2:0 pre hostí, Tkachuk trafil žŕdku za už prekonaným Hillom.

V závere 1. tretiny si domáci zahrali ďalšiu presilovku a tentoraz už faul súpera potrestali, Stephenson našiel v predbránkovom priestore voľného Marchessaulta, ktorý strelou z prvej vyrovnal na 1:1.

Draisaitl a Nemecko Čítajte aj Rusom ani Čechom sa nepribližujeme. Tím, aký mali Nemci na MS, som už dávno nevidel, vraví Draisaitl

V úvode druhej časti sa blysol výborným zákrokom domáci brankár Hill. Aktívny Tkachuk našiel Cousinsa pred úplne prázdnou bránkou, Hill sa však ešte dokázal natiahnuť a hokejkou zabránil takmer istému gólu. Golden Knights išli prvýkrát do vedenia v polovici stretnutia.

Skvele si počínal obranca Theodore, ktorý pod tlakom súpera udržal puk na útočnej modrej čiare, rýchlou kľučkou sa zbavil súpera, vykorčuľoval si do lepšej streleckej pozície a spoza kruhov prekonal Bobrovského. Dočkal sa tak prvého gólu v tohtoročnej vyraďovačke.

Záver tretiny patril „panterom“. Najprv pohrozili Barkov a Montour, ktorí nastrelili bránkovú konštrukciu, a následne sa v čase 39:49 po vyhratom buly v útočnom pásme radoval pohotovo zakončujúci Duclair – 2:2.

Adam Gajan Čítajte aj Otázka času, kedy bude jednotkou v NHL. V zámorí chvália slovenského mladíka, prirovnali ho k hviezdnym Rusom

Rozhodnutie vo vypredanej T-Mobile Arene priniesla až tretia dvadsaťminútovka. V 47. minúte nadviazal na Theodora ďalší zadák Whitecloud, ktorý strelou cez hradbu tiel poslal domácich do vedenia. Pokoj do radov Vegas pridal o sedem minút neskôr kapitán Stone, ktorý si dokázal vo vzduchu spracovať vyhodený puk a prekonal Bobrovského po štvrtý raz.

Gól musel ešte odobriť videorozhodca, opakovaný záber potvrdil, že Stone nezasiahol puk zdvihnutou hokejkou. V závere sa strhla hromadná šarvátka, po ktorej predčasne zamierili do šatní domáci Stephenson a na strane hostí Tkachuk s Bennettom.

Tých onedlho nasledoval aj tvrdý český bek Gudas. Toho rozhodcovia vykázali po góle Smitha, ktorý počas neúspešnej power play hostí spečatil do prázdnej bránky triumf Golden Knights.

Najslávnejšie bratské zoskupenia v NHL Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Väčšinou zo súrodencov jeden vyčnieval, no...
debata chyba
Viac na túto tému: #Florida Panthers #Vegas Golden Knights