Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

K Slafkovskému nebudem kritický. Ten chlapec si prešiel vecami, ktoré väčšina nezažije ani vo svojej 60-ke, vraví Valábik

Tentoraz sedáva netradične v štúdiu Českej televízie. Aj duel Slovákov proti Američanom v Ostrave Boris Valábik spolukomentoval pre české publikum. Po ňom si sadol do auta a v obsiahlom rozhovore zhodnotil účinkovanie zverencov Craiga Ramsayho v prvých troch zápasoch.

14.05.2024 05:40
debata (51)
Video
Príchod slovenských hokejistov na zápas proti USA

Čo by ste na mieste trénera po takomto zápase povedali v kabíne?

Prízvukoval by som, že ak mužstvo zopakuje výkon z prvej polovice zápasu, potom má možnosť vyhrať v každom ďalšom stretnutí. Že hoci je to fyzicky i psychicky veľmi náročné, oplatí sa to.

Chlapci sa o to snažili od úvodného buly – Pospíšilovej potýčky, ktorá mu predchádzala. Nie je náhoda, že Craig Ramsay tam poslal jeho útok, mal totiž nastoliť tomuto zápasu tempo a podľa mňa sa to aj podarilo.

Boris Valábik. Foto: Facebook/boris.valabik
Valábik Boris Valábik.

V titulku sme napísali, že Slováci sa v prvej polovici zápasu dotýkali hokejovej dokonalosti. Sedí to?

Na sto percent. Dokonca som musel trošku poopraviť komentátora Českej televízie, lebo tvrdil, že Američania nenastúpili do zápasu plne koncentrovaní a možno nás trošku aj podcenili.

Nebola to však pravda, lebo hokejisti USA hrali len to, čo sme im v tej chvíli dovolili. Áno, takto nejak si predstavujem hokejovú dokonalosť, zvolili ste správny titulok.

Spomínate si, kedy naposledy hrali Slováci takto dobre?

Ospravedlňujem sa, ale v tomto nie som príliš dobrý. Je mnoho ľudí, ktorí ma radi chytajú za slovíčka, zostanem radšej pri tomto zápase. Dobre sa na to pozeralo hokejovým odborníkom, i fanúšikom – laikom, lebo to bolo rýchle a rázne. V prvej tretine Slováci robili presne to, čo mali robiť.

Reakcie na nečakaný triumf Slovákov proti USA Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Veľké prekvapenie tohtoročných majstrovstiev....

Ako hodnotili duel v českom štúdiu?

Podobne ako ja. Výhodou je, že tam sú pokojnejšie emócie – aj keď musím povedať, že fandia Slovensku – môžeme tam rozoberať aj nedokonalosti. Rozumiem, že sme vyhrali, že na konci dňa by sme sa mali iba tešiť, ale ja ako analytik musím byť profesionál, ktorý je nad vecou.

Keď niečo nebolo oukej, také, ako to Ramsay zamýšľal, tak rovnako, ako to on povie svojim hráčom, chcem to povedať aj ja v štúdiu. Lebo oddať sa tomu a povedať, že sme vyhrali a preto je všetko perfektné, by nebolo z mojej strany korektné.

Jednoducho ste sa pri hodnotení cítili slobodnejšie…

Asi tak. Za tie roky som si stihol všimnúť, že Slovensko má počas majstrovstiev sveta veľmi veľa fanúšikov, najviac však moje hodnotenia kritizujú tí, ktorí si sadnú k hokeju len počas tejto časti roka.

Nikdy sa mi nedostalo toľko kritiky od ľudí, ktorí boli úspešnejší a hrali dlhšie ako ja, ako od tých, ktorí s hokejom nemali nikdy nič spoločné.

Zápas Slovensko - USA plný potyčiek Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Dvaja kohúti - Brady Tkachuk a Martin Pospíšil.

Ak povieme, že sa nám dva body po takomto zápase mália, pomyslíte si, že sme nároční?

Nie. Kdeže. Nepozerám sa na body, nie som fanúšikom postupovým kalkulačiek, tento zápas sme vyhrali a hotovo. Ale zaujíma ma tiež, akým spôsobom sme vyhrali, lebo uspieť sa dá aj v zlom zápase a naopak, prehrať dokážete aj v dobrom dueli.

Po tomto priebehu a fantastickom výkone Samuela Hlavaja sa nám naozaj môžu dva body máliť. Škoda, že v poslednej časti hry tam bolo príliš veľa rešpektu, útočníci začali cúvať a pred brankára zatlačili aj obranu. Vznikali z toho nebezpečné situácie, Hlavaj mal zakrytý výhľad a od amerických útočníkov neustále hrozili dorážky.

V tomto patria medzi najlepších na svete. Tréner Ramsay nás učí snažiť sa vyhrať každý zápas, až do poslednej tretiny sme sa toho držali.

Proti Američanom to akiste všetkých poriadne bolelo…

Sú hokejisti, ktorí majú tento spôsob hry radi. Pavol Regenda a Miloš Kelemen vám v takomto stretnutí herne len porastú. Iste, nájdu sa potom aj takí, ktorým to vôbec nevonia, chcú viac priestoru pre svoje šikovné ruky.

Ale áno, bolelo to. Každý triumf, ktorý stojí za to, bolí. Samozrejme, proti Poliakom to bude iné, čaká nás menej fyzických súbojov, lenže oni nie sú Amerika.

ČR hokej MS2024 Ostrava B Skupina SR USA Čítajte viac Hrdina Slovákov o dobiedzaní Američanov: Viackrát do mňa vleteli, bolo to už za hranou. Caufield o Slafkovskom: Na ľade sme neboli kamaráti

Brady Tkachuk vyzeral ako veľmi nepríjemný útočník. Musí sa hokejista veľmi ovládať, aby mu v súboji s ním nerupli nervy?

Iste. Často vravíme, že všetko zlé je na niečo dobré, v tomto prípade bol predchádzajúci duel proti Kazachstanu fantastickou školou. Prinútil hráčov zamyslieť sa nad zbytočnými dohrávanými súbojmi po zapískaní a realizačný tím zasa porozprávať sa s niektorými hokejistami. Napríklad Juraj Slafkovský, ktorý sa niekoľkokrát nechal uniesť.

Proti Američanom to už bolo omnoho lepšie. Nebola to náhoda, určite sa o tom spolu rozprávali. Tentoraz dali chalani do toho počas hry všetko, ale po zapískaní sa otočili a odišli – z tohto prejavu boli cítiť slová Craiga Ramsayho.

Spomenuli ste Slafkovského, podľa nás strieda záblesky geniality s ľahkovážnosťou, aj proti Američanom dvakrát zbytočne stratil puk a nabil súperovi. Aký je pohľad hokejového experta?

Nebudem voči nemu kritický, keďže od začiatku som bol ten, ktorý varoval pred tým, aby z 20-ročného chalana robili po dvoch sezónach v NHL príliš veľké meno, resp. hotového lídra. Juro je nielen mladý hráč, ale aj mladý človek a stále je to z neho cítiť. Aj gesto proti Kazachom zrejme o tom svedčí.

Veľa sa o tom písalo a rozprávalo, ten chlapec si však prechádza vecami, ktoré drvivá väčšina z nás nikdy nezažije ani vo svojich 60 rokoch.

Síce sa vraví, že skúsenosti prichádzajú s vekom, ale ono to až tak neplatí, lebo jeho skúsenosti sú v porovnaní so skúsenosťami jeho rovesníkov omnoho väčšie.

Kto si dokáže predstaviť, čím všetkým si za posledné tri roky prešiel? Obrovským záujmom médií a často aj neférovým zaobchádzaním v bulvárnych titulkoch. Všetko sa musí učiť, je to dobrá škola a je fajn, že pri ňom stojí rozhľadený Ramsay.

Video
Vladimír Vůjtek o silnom zážitku so Slovákmi

A čo sa týka jeho chýb na ľade?

Robia ich aj iní, spravili ich aj Koch či Hudáček. Slafkovský je kreatívny útočník, keď urobí chybu, tak predovšetkým v útočnom pásme a tam sme všetci benevolentnejší.

Očakáva sa, že bude vymýšľať, že chce dať hre nejakú tvár, ale s tým sú spojené aj občasné chyby. V jeho prípade sa určite nič dramatické nedeje.

Jeho útok zatiaľ výrazne zaostáva za „robotníckou lajnou“ Kelemen – Pospíšil – Regenda. Zrejme s tým nie je spokojný…

Hrával som s hokejistami, ktorým veľmi záležalo, aby strelili gól, no boli aj takí, ktorí riešili iba víťazstvá. Keď sa vyhráva, kritiky je menej, keď sa však prehrá, ozve sa pomaly aj kameraman, osvetľovač, zvukár a neviem kto ešte.

Nielen Slafkovský, ale aj Hrivík s Cehlárikom sú vyspelí ľudia, vedia, na čo sú v tomto tíme, ale podľa mňa ich čas ešte príde. Nehrajú zle, majú šance, nech len pokračujú v tom, čo robia. Raz to akiste prelomia. Iné by bolo, keby nemali žiadne príležitosti.

Je Samuel Hlavaj odteraz šampionátovou jednotkou?

Nemyslím si to. Ján Lašák to má asi podelené. Dobre odhadol, že Hlavaj to na zámorských hráčov vie. Neočakávam, že by sme v ďalšom priebehu turnaja mali brankársku jednotku a dvojku, ale skôr špecialistov na rôzne štýly.

Na technickejšie a menej agresívne mužstvá bude pripravený zrejme Škorvánek, na tímy, ktoré napádajú na hrane, pôjde zrejme Hlavaj.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Slafkovský dostal na začiatku úver a ihneď ho začal splácať. Podľa fínskeho experta akoby ani nemal slovanské korene

Do zápasu proti USA hráči vložili veľa fyzických ale aj psychických síl. Ako ustrážiť euforickú náladu v kabíne?

Keď sa hrajú majstrovstvá sveta alebo play off, tréner nikdy nechce, aby mužstvo lietalo príliš hore alebo zasa priveľmi dole. Robí sa to tak, že sa v šatni buď zažartuje alebo zvýši hlas. Prípadne tréner si do zostrihov vyberie skôr pozitívne alebo negatívne javy na ľade, aby náladu korigoval.

Je to psychológia, ale v kapitánovi Tomášovi Tatarovi tiež máme dobrého lídra, mužstvo je v správnych rukách. Pre mňa je to nezastupiteľný hráč. Vie sa tešiť z úspechu, ale uvedomuje si tiež, že to nebolo bezchybné.

Päť bodov z prvých troch zápasov, je to dobrý výsledok?

Neviem. Nikdy nekalkulujem. Samozrejme, prehra s Nemeckom škrie. Ak by som si mohol vybrať, či uspieť proti nim alebo proti USA, ukážem na Nemcov. Sú totiž náš priamy súper v postupovom boji. Ale nechajme to, nerád špekulujem.

A predovšetkým, vyberať si súpera do štvrťfinále nemá ani zmysel, keďže Fínsko, Česko, Kanada a Švajčiarsko sú veľmi porovnateľné tímy…

Švajčiari si vlani vyberali a vidíte, ako dopadli. Chápem, sú reprezentácie, ktoré nám vyhovujú viac a ktoré zasa menej – trebárs Nemecko sme na MS zdolali naposledy v roku 2013 – ale som presvedčený, že špekulovať sa nebude. To nech robia fanúšikovia.

Máme za sebou tri zápasy… Ste optimista?

Ak hovoríme o slovenskom tíme, potom áno. Je to lepšie mužstvo ako majú Lotyši či Francúzi, nebodaj Poliaci. Verím v postup do štvrťfinále.

Najlepšie zarábajúci hokejisti na MS + SLOVÁCI Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Štyria hviezdni hokejisti z NHL, ktorí hrajú na...

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #slovenskí hokejisti #ostrava #Boris Valábik #Craig Ramsay #MS 2024 v hokeji #Juraj Slafkovský