Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruský kapitál v maďarskom veľkoklube. Ferencváros šokuje menom hlavného sponzora

Najslávnejší maďarský futbalový klub Ferencváros Budapešť si v nedeľu v predstihu zabezpečil cez víkend zisk majstrovského titulu po bezgólovej remíze s Várdou. Pri tej príležitosti informovali maďarské médiá o nečakanom spojení s ruským gigantom.

22.04.2024 13:16
Ferencváros Foto:
Telekom na dresoch maďarského Ferencvárosu by mal nahradiť názov ruského plynárenského giganta.
debata (18)

Novým hlavným sponzorom Ferencvárosu Budapešť sa má od budúcej sezóny stať ruský plynárenský gigant Gazprom. Podľa Blikku sa tak môže staronový maďarský majster tešiť na miliardy forintov do klubového rozpočtu.

Gazprom je najväčšou spoločnosťou na svete ťažiacou zemný plyn. Ruská firma bola donedávna sponzorom nemeckého klubu Schalko 04 a patrila tiež medzi významných partnerov Európskej futbalovej únie a Ligy majstrov. Po ruskej invázii na Ukrajinu však bundesligový klub a UEFA zmluvy s Gazpromom ukončili.

Andrij Lunin Čítajte viac Bol to gól, alebo nebol? Slávne El Clásico spestril kontroverzný moment, Barcelončania zúrili

Jediným futbalovým tímom, ktorý zostal verený logu Gazpromu na dresoch, zostala Crvena Zvezda Belehrad. Podľa Blikku dotuje rozpočet srbského tímu každú sezónou sumou päť miliónov. Čiastka pre Ferencváros by podľa neoficiálnych zdrojov mala byť ešte vyššia.

Peniaze od Gazpromu môžu znamenať pre Ferencváros výrazné zmeny. Napríklad Schalke 04 získalo po vstupe ruskej spoločnosti ikonu Realu Madrid Raúla Gonzáleza Blanca. Blikk informoval, že ruské prostriedky môže znamenať príchod minimálne jedného hráča zvučného mena na štadión Fradi na ulici Üllői.

Dávid Hancko Čítajte viac Túži po ňom Neapol, teší sa z trofeje: Nemôže si ma kúpiť veľa klubov, tvrdí Hancko

Ročný rozpočet Ferenvárosu tak v nasledujúcej sezóne s istotou presiahne 50 miliónov eur. Len pre porovnanie, bratislavský Slovan pracuje ročne s čiastkou približne 25 miliónov. Blikk pripomína, že v sezóne 2022/23 disponoval budapeštiansky tím rozpočtom na úrovni 17,2 miliardy forintov (43,6 milióna eur).

Športový ekonóm Gábor Szabados sa pre maďarské médiá vyjadril, že neverí, že vedenie Ferencvárosu minie peniaze od Gazpromu na nákup jediného hviezdneho futbalistu, ale získa viacero kvalitných hráčov. Podľa neho sa klub nevyhne ani ostrej kritike v súvislosti so spoluprácou s ruským Gazpromom.

Zárobky slovenských futbalových klubov za 2022/23 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Rebríček je zoradený podľa tržieb klubov za...
18 debata chyba
Viac na túto tému: #Gazprom #Ferencváros Budapešť