Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadopovali Rusi tínedžerku úmyselne? Británia reaguje priamo

Smutné vysvedčenie pre krasokorčuľovanie, že viac ako o výkonoch športovcov sa na olympiáde v Pekingu častejšie rozprávalo o kauze v súvislosti s Kamilou Valijevovou.

21.02.2022 07:36
663392632 Valijevová Tutberidzeová Foto:
Kamila Valijevová a jej trénerka Eteri Tutberidzeová na ZOH 2022 v Pekingu.
debata (66)

Pripomeňme si základné fakty:

Deň po tom, ako 15-ročná Valijevová potiahla Rusko k zlatu v tímovej súťaži vyšlo najavo, že pred olympiádou mala pozitívny dopingový test .

Kamila Valijevová Čítajte viac NÁZOR: Toto sa nemalo stať. Olympiáda nie je pre deti

V krvi jej zistili tri podporné látky, jedna z nich je na zozname zakázaných látok. Hoci jej arbitrážny súd povolil v Pekingu súťažiť, Valijevová neustála tlak a v individuálnej súťaži skončila ako top favoritka na štvrtom mieste .

Aby toho nebolo málo, keď zišla z ľadu, jej trénerka na ňu nakričala a Valijevovej smútok a frustráciu videli diváci prostredníctvom televízie na celom svete.

Necitlivé správanie Rusov k 15-ročnému dievčaťu odsúdili viacerí. Znepokojenie vyjadril aj prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach.

Šéf Britského olympijského výboru Andy Anson vyhlásil, že ak sa potvrdí, že Rusi nadopovali krasokorčuliarsku tínedžerku úmyselne, bude žiadať predĺženie aktuálneho trestu a tvrdšie sankcie.

Kamila Valijevová po voľnej jazde. Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia
Kamila Valijevová Kamila Valijevová po voľnej jazde.

„Je otrasné, ako sa k nej správali. Ak sa potvrdí, že ju k užívaniu liekov nútili, budeme požadovať prísny trest,“ uviedol Anson.

Rusi nemohli v Pekingu, rovnako ako vlani v Tokiu, štartovať pod názvom svojej krajiny, chýbala ich vlajka i hymna. Ide o sankcie za systematický, štátom riadený doping, ktorý sa prevalil po ZOH 2014 v Soči.

Kto je kontroverzná Tutberidzeová?

Veľkú pozornosť si vyslúžila Eteri Tutberidzeová, Valijevovej trénerka.

O jej kontroverzných tréningových metódach sa šíria fámy a ona sama priznáva, že je k zverenkám tvrdá a náročná.

Štyridsaťsedemročná Tutberidzeová je bývalá krasokorčuliarka a tanečníčka na ľade. Po kariére sa presťahovala do USA, kde zarábala peniaze na ľadových šou.

Ako pripomína BBC, v roku 1995 tesne unikla smrti.

Krasokorčuľovanie, Rusko, Peking Čítajte viac V Pekingu medaily nedostanete. Americký tím doplatil na kauzu Valijevovej

Počas bombového ataku v meste Oklahoma City, ktorý zabil 168 ľudí, bola ubytovaná blízko výbuchu a podľa amerických zákonov dostala odškodné ako obeť teroristického ú­toku.

Potom sa vrátila do Ruska a vrhla sa na trénovanie.

Ešte predtým však v USA porodila dcéru Dianu, ktorá v Pekingu štartovala v súťaži tanečných párov s Olegom Smolkinom. Dvojica, ktorú Tutberidzeová netrénuje, skončila na ZOH 2022 na 14. mieste.

Prvý veľký úspech sa Tutberidzeovej podaril v roku 2014, keď 15-ročná Julia Lipnická pod jej vedením triumfovala na „domácej“ olympiáde v Soči.

Trénerka za to dostala množstvo ocenení, jedno aj z rúk ruského prezidenta Vladimira Putina.

Experti upozorňujú, že jej zverenky končia kariéru ešte ako tínedžerky.

„Keď vyrastú a už nemajú dievčenské telo, Rusi sa ich "zbavia“. Sú na odpis, pretože už nedokážu podávať také výkony, ako keď mali 15–16 rokov," tvrdí majsterka sveta z roku 1972, Rakúšanka Beatrix Schubová.

Lipnická sa po konci kariéry v 17 rokoch musela liečiť z anorexie. Jevgenija Medvedevová, ďalšia z Tutberidzeovej zvereniek, musela skončiť pre bolesti chrbta, ktoré mala z pretrénovania.

MOV vyhlásil, že prípad Valijevovej preverí a podrobnejšie sa pozrie aj na Tutberidzeovú a jej tréningové metódy.

medilová bilancia Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto je najúspešnejší? Pozrite si medailovú bilanciu
66 debata chyba
Viac na túto tému: #ZOH 2022 #krasokočuľovanie #Eteri Tutberidzeová #Kamila Valijevová