Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

S priepastným náskokom. Johaugová sa rozlúčila so ZOH tretím zlatom

Nórska bežkyňa na lyžiach Therese Johaugová suverénne triumfovala na ZOH v Pekingu v pretekoch na 30 km voľne s hromadným štartom a na prebiehajúcich hrách získala už svoju tretiu zlatú medailu.

20.02.2022 05:43 , aktualizované: 09:05
Therese Johaugová Foto: ,
Therese Johaugová oslavuje tretie zlato z Pekingu.
debata (5)

V cieli mala priepastný náskok 1:43,3 min pred Američankou Jessie Diggisnovou, bronz si vybojovala Fínka Kerttu Niskanenová (+2:33,3). Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie.

Tridsaťtriročná Johaugová cestovala do Pekingu bez individuálneho titulu spod piatich kruhov, ale v bielej stope strediska Čang-ťia-kchou vyšperkovala svoju skvelú kariéru tromi prvenstvami – okrem famóznej tridsiatky predtým dominovala v skiatlone a na 10 km klasicky.

Krista Pärmäkoskiová, Kerttu Niskanenová Čítajte aj Bravúrny finiš vyniesol Johaugovej ďalšie zlato. Rozhodli štyri desatiny

V zbierke má ešte zlato zo štafety z roku 2010 vo Vancouveri. Štrnásťnásobná svetová šampiónka má tak na ZOH celkovú bilanciu 4–1–1, pred štyrmi rokmi v Pjongčangu neštartovala pre dopingový trest.

"Sú to veľké emócie. Boli to moje posledné olympijské preteky, hoci práve teraz nechcem, aby sa táto cesta skončila.

Je fantastické, že som ju dokázala zavŕšiť tromi zlatými medailami a vyhrať aj v záverečný deň olympiády. Je to ako sen," povedala pre nórsku televíziu NRK Johaugová, ktorá víťazstvom vylepšila historicky rekordnú bilanciu Nórska na 16 zlatých medailí z jedných hier.

Organizátori už v sobotu pre silný vietor a mráz skrátili dĺžku záverečnej bežeckej súťaže mužov z 50 na 30 km a aj ženský maratón sa v nedeľu z rovnakého dôvodu začal o 3,5 hodiny skôr ako bolo pôvodne plánované.

beh na lyžiach Čítajte aj Skrátené kráľovské preteky s ruským double. Hviezdny Nór odstúpil

V Národnom centre behu na lyžiach aj tak panovali mimoriadne mrazivé podmienky so silným vetrom, úradujúca majsterka sveta z uplynulých dvoch šampionátov Johaugová sa od začiatku držala na čele a nasadeným tempom trhala štartové pole už na úvodných piatich kilometroch.

Vpredu sa vytvorilo kvarteto, v ktorom okrem nej figurovali Švédka Ebba Anderssonová, Francúzka Delphine Claudelová a Američanka Digginsová.

Po 10 km mala Johaugová k dobru už 16 sekúnd pred reprezentantkou USA a bolo zreteľné, že v pretekoch nebude mať reálnu konkurenciu. Nórke čiastočne sekundovala iba Digginsová, aj jej manko však neustále narastalo.

Británia, Japonsko Čítajte aj ONLINE: Záverečný deň Hier. Nemec má historické zlaté „double double“

Američanka v polovici trate strácala už 27 sekúnd, všetky ostatné bežkyne boli za Johaugovou vzadu už o viac ako 75 sekúnd. O zlate nebolo žiadnych pochybností, keď mala nórska favoritka po dvoch tretinách trate náskok viac ako minútu.

Tretiu pozíciu dlho držala Švédka Anderssonová s pohodlným odstupom od súperiek, ešte 1300 m pred cieľom to bolo 14 sekúnd.

V závere jej však úplne došli sily a skončila až ôsma. Boj o bronz tak zostal otvorený, Niskanenová v ňom uspela o dve sekundy pred ďalšou Švédkou Jonnou Sundlingovou.

ZOH2022 v Pekingu – beh na lyžiach

ženy – 30 km voľne s hromadným štartom: 1. Therese Johaugová (Nór.) 1:24:54,0 h, 2. Jessica Digginsová (USA) +1:43,3 min, 3. Kerttu Niskanenová (Fín.) +2:33,3, 4. Jonna Sundlingová (Švéd.) +2:35,4, 5. Taťjana Sorinová (ROC) +2:37,2, 6. Rosie Brennanová (USA) +2:38,7, 7. Delphine Claudelová (Fr.) +2:40,0, 8. Ebba Anderssonová (Švéd.) +2:41,5, 9. Marija Istominová (ROC) +3:06,1, 10. Krista Pärmäkoskiová (Fín.) +3:41,0

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Therese Johaugová