Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Železná trénerka reagovala na Bachovu kritiku. Američania žiadajú medaily

Ruská krasokorčuliarska trénerka Eteri Tutberidzeová v piatok uviedla, že je zmätená z kritiky prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasa Bacha.

19.02.2022 11:21
Eteri Tutberidzeová, Kamila Valijevová Foto: ,
Eteri Tutberidzeová s Kamilou Valijevovou.
debata (12)

Prvý muž MOV kritizoval „chladné“ reakcie realizačného tímu Ruského olympijského výboru (ROC) vrátane Tutberidzeovej po vystúpení Kamily Valijevovej vo štvrtkovom finále súťaže sólistiek na ZOH v Pekingu.

Pätnásťročná športovkyňa nezvládla finále v dôsledku verejného tlaku ohľadom dopingovej kauzy.

„Som zmätená hodnotením našej práce zo strany pána Bacha,“ napísala „železná trénerka“ na sociálnej sieti Instagram.

Kamila Valijevová Čítajte aj NÁZOR: Toto sa nemalo stať. Olympiáda nie je pre deti

Podľa DPA takisto podporila iniciatívu trénera Alexandra Žulina, ktorý adresoval Bachovi otvorený list.

V ňom okrem iného vyjadril podporu Tutberidzeovej, keď podčiarkol, že od roku 2014 trénovala štyroch zlatých medailistov a „pravdepodobne vie, čo a ako musí svojim zverencom povedať po súťaži“.

Mikrofóny televíznych kamier zachytili slová trénerky tesne po pokazenej jazde Valijevovej, ktorými ju kritizovala: „Prečo si to vzdala? Prečo si sa opustila a prestala bojovať?“

Kauza mladej Rusky je najväčšou témou ZOH. Deň po skončení tímovej súťaže, v ktorej prispela k zisku zlatých medailí pre tím ROC, informovalo akreditované laboratórium v Štokholme o jej pozitívnom teste na zakázanú látku trimetazidín.

Kamila Valijevová. Foto: SITA/AP, David J. Phillip
Kamila Valijevová Kamila Valijevová.

Vzorku jej odobrali ešte 25. decembra. MOV, Svetová antidopingová agentúra (WADA), Medzinárodná korčuliarska únia (ISU) a separátne aj Medzinárodná testovacia agentúra (ITA) sa následne obrátili na Športový arbitrážny súd (CAS), aby Valijevovej zabránil štartovať.

CAS po takmer šesťhodinovom posudzovaní faktov v pondelok vyriekol verdikt, že voči Valijevovej neuplatní okamžitú sankciu v podobe zákazu štartu na ZOH.

Súd v Lausanne zverejnil, že zákaz štartu by nebol v súlade so športovou spravodlivosťou a poukázal na nevhodné načasovanie zverejnenia informácie o jej dopingovom prípade.

Peking 2022 Anna Ščerbakovová Čítajte aj Valijevovú hodili vlkom, dopingový tlak neustála. Zlato berie jej krajanka

ISU v piatok oznámila, že v dôsledku kontroverzného finále štvrtkovej súťaže žien zváži návrh na zvýšenie minimálneho veku účastníkov krasokorčuliarskych súťaží.

USA žiadajú o udelenie striebra z tímovej súťaže

Americkí krasokorčuliari podali na CAS žiadosť o udelenie strieborných medailí z tímovej súťaže.

Tie im zadržali v dôsledku vyšetrovania dopingovej kauzy v tíme Ruského olympijského výboru (ROC). Právnici amerických športovcov na to v sobotu upozornili MOV.

Kamila Valijevová Čítajte aj Troška ruskej propagandy. Ministerstvo prišlo s videom na obranu Valijevovej

„Olympijská medailová ceremónia sa nedá ničím nahradiť. Mali by oslavovať pred celým svetom, predtým, ako opustia Peking,“ uviedol pre agentúru AP Ramsey Baker, výkonný riaditeľ americkej strešnej krasokorčuliarskej organizácie U.S. Figure Skating.

Začiatkom tohto týždňa prezident MOV Thomas Bach navrhol, aby strieborným medailistom dočasne udelili olympijské pochodne.

Právnici najprv počítali s prehodnotením tejto myšlienky na strane MOV, no pre naliehavosť situácie sa nakoniec rozhodli podať odvolanie na CAS.

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády
12 debata chyba
Viac na túto tému: #krasokorčuľovanie #Eteri Tutberidzeová #Kamila Valijevová