Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Švédski curleri si v dráme vynahradili sklamanie z Pjongčangu

Aj 15. deň zimnej olympiády v Pekingu sledujeme online.

19.02.2022 05:03 , aktualizované: 15:07
Nico Porteous Foto: ,
Nico Porteous sa vo finále U-rampy nevyhol pádu.
debata (1)

15.54: Švédske curlerky získali bronzové medaily. V sobotňajšom zápase o 3. miesto zvíťazili nad Švajčiarskom 9:7.

15.06: Domáci čínski krasokorčuliari Wen-ťing Suej a Cchung Chan získali zlato v súťaži športových dvojíc v novom svetovom rekorde 239,88 bodov.

V záverečnej súťažnej disciplíne krasokorčuliarskeho programu olympiády odsunuli na striebornú, resp. bronzovú pozíciu reprezentantov Ruského olympijského výboru (ROC) Jevgeniju Tarasovovú s Vladimirom Morozovom a Anastasiu Mišinovú s Alexandrom Galljamovom.

Wen-ťing Suej a Cchung Chan Čítajte aj Zlato v športových dvojiciach slávia domáci. V novom svetovom rekorde

14.36: Nemecká rýchlokorčuliarka Claudia Pechsteinová, ktorá v utorok oslávi jubilejné 50. narodeniny, naznačila, že ZOH v Pekingu sú jej posledné. V sobotňajších pretekoch s hromadným štartom obsadila deviate miesto, čo je pre ňu najlepší výsledok na jej ôsmych ZOH.

„Cítim sa, ako by som v Pekingu absolvovala rozlúčkové olympijské kolo,“ povedala po pretekoch pre agentúru DPA Pechsteinová, ktorá má na konte deväť olympijských medailí, z toho päť zlatých.

Ďalší olympijský štart rekordérky v počte účastí na ZOH medzi ženami je nepravdepodobný. Samotná nemecká reprezentantka však pripomína, že ešte nie je za zenitom:

„Dokázala som sa dostať do finále, to znamená, že som dosiahla svoj cieľ. Ukázala som, že aj napriek svojmu veku som stále vo forme. Som na seba veľmi hrdá.“

13.56: Nemecké bobistky Laura Nolteová a Deborah Leviová po sobotnej tretej jazde v súťaži dvojbobov stále viedli priebežné hodnotenie so súčtom časov 3:02,75 minúty.

Mieria tak za svojou premiérovou olympijskou medailou. V sobotu časom 1:00,70 min. zlepšili o štyri desatiny sekundy vlastný traťový rekord z piatku.

Eteri Tutberidzeová, Kamila Valijevová Čítajte aj Železná trénerka reagovala na Bachovu kritiku. Američania žiadajú medaily

Nolteová s Leviovou zvýšili svoj náskok na čele súťaže. Na druhom mieste figurovali už s mankom 78 stotín sekundy ich krajanka a obhajkyňa zlata z Pjongčangu Mariama Jamanková s brzdárkou Alexandrou Burghardtovou.

Blízko k zisku druhej bronzovej medaily je so stratou 1,17 sekundy na treťom mieste Američanka Elana Meyersová Taylorová so Sylviou Hoffmanovou, pre ktorú sú to premiérové ZOH.

Predposledné jazdy poznačil aj dramatický pád kanadskej posádky v zložení Cynthia Appiahová a Dawn Richardsonová Wilsonová, ktorá stratila v záverečnej časti po náraze kontrolu a v poslednej zákrute sa jej boby prevrátili na bok.

Ani jedna z dvojice sa pri havárii nezranila. Súťaž dvojbobov žien vyvrcholí štvrtými jazdami v sobotu o 14.30 SEČ.

Čína ZOH2022 Lyžovanie beh muži skrátenie 30 km Čítajte aj Koristek v 25 rokoch končí. Toto nie je život, vravel v cieli

12.34: Nepriaznivá predpoveď počasia sa podpísala pod zmenu začiatku záverečnej súťaže v behu na lyžiach.

Nedeľné preteky žien na 30 km voľnou technikou s hromadným štartom odštartujú namiesto pôvodne plánovaných 7.30 SEČ už o dve a pol hodiny skôr, teda o 5.00 SEČ.

Podľa agentúry AP by mal v bežeckom areáli v Čang-ťia-kchou fúkať v nedeľu silný vietor. Preteky by sa napriek tomu nemali skracovať. Slovensko nebude mať v súťaži zastúpenie.

11:09: Americkí krasokorčuliari podali na Športový arbitrážny súd (CAS) žiadosť o udelenie strieborných medailí z tímovej súťaže.

Tie im zadržali v dôsledku vyšetrovania dopingovej kauzy v tíme Ruského olympijského výboru (ROC). Právnici amerických športovcov na to v sobotu upozornili Medzinárodný olympijský výbor (MOV).

Eteri Tutberidzeová, Kamila Valijevová Čítajte aj Železná trénerka reagovala na Bachovu kritiku. Američania žiadajú medaily

10.53: Reprezentanti Švédska v curlingu vybojovali zlaté medaily. V sobotňajšom mužskom finále zvíťazili nad Veľkou Britániou 5:4 po extra ende. Bronz patrí Kanade, ktorá v piatkovom súboji o 3. miesto zdolala v zámorskom derby USA 8:5.

Švédi v zložení Niklas Edin, Oskar Erikssson, Rasmus Wranaa, Christoffer Sundgren, Daniel Magnusson prehrávali po prvom ende 0:1, dokázali však otočiť na 3:1.

Tesný náskok si v National Aquatics Centre udržiavali až do 7. endu, v ktorom britský tím v zložení Bruce Mouat, Grant Hardie, Bobby Lammie, Hammy McMillan, Ross Whyte vyrovnal na 3:3. Švédi sa v následnom ende opäť ujali vedenia, Briti však posledným kameňom v 10. ende poslal zápas do extra endu.

V ňom Švédi taktickým výkonom rozhodli o triumfe a vynahradili si sklamanie z finálovej prehry zo ZOH 2018 v Pjongčangu. Ich skip Edin skompletizoval medailovú zbierku zo ZOH. V Soči 2014 vybojoval bronz, v Pjongčangu 2018 striebro. Okrem toho je päťnásobný majster sveta.

Curling

muži – finále: Švédsko – Veľká Británia 5:4 po extra ende

konečné poradie: 1. Švédsko, 2. Veľká Británia, 3. Kanada, 4. USA, 5. Čína, 6. Nórsko, 7. Švajčiarsko, 8. ROC, 9. Taliansko, 10. Dánsko

10.34: Holandská rýchlokorčuliarka Irene Schoutenová získala zlatú medailu v pretekoch s hromadným štartom.

V dramatickom finiši triumfovala pred striebornou Kanaďankou Ivanie Blondinovou a bronzovou Taliankou Francescou Lollobrigidovou.

Pre 29-ročnú Schoutenovú je to už tretia zlatá a celkovo štvrtá medaila z Pekingu. Predtým triumfovala aj v pretekoch na 3000 a 5000 m a zo stíhacích pretekov má bronz.

Rýchlokorčuľovanie:

ženy – hromadný štart: 1. Irene Schoutenová (Hol.) 60 bodov, 2. Ivanie Blondinová (Kan.) 40, 3. Francesca Lollobrigidová (Tal.) 20, 4. Mia Kilburgová (USA) 10, 5. Kim Po-rum (Kór. rep.) 6, 6. Valerie Maltaisová (Kan.) 6, 7. Maryna Zujevová (Biel.) 4, 8. Ajano Satoová (Jap.) 3.

10.08: Slovenská strelkyňa a viceprezidentka Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Danka Barteková je od soboty opäť členkou Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Na návrh exekutívy ju členovia MOV medzi seba prijali počas sobotňajšieho 139. zasadnutia v Pekingu.

Danka Barteková Čítajte viac Diplomatický úspech pre slovenský šport. Barteková sa opäť stala členkou MOV

9.53: Belgický rýchlokorčuliar Bart Swings získal zlatú medailu v pretekoch s hromadným štartom. Na pódiu ho doplnili kórejskí reprezentanti Chung Jae-Won, ktorý vybojoval striebro, a bronzový Lee Seung-Hoon.

9.17: Ruský bežec na lyžiach Alexander Boľšunov získal zlatú medailu v skrátených sobotných pretekoch na 30 km voľnou technikou s hromadným štartom.

beh na lyžiach Čítajte viac Skrátené kráľovské preteky s ruským double. Hviezdny Nór odstúpil

6.51: V piatok nepribudli žiadne nové prípady koronavírusu. Ochorenie COVID-19 sa neobjavilo na príletoch do Pekingu ani v olympijskej „bubline“.

Organizátori vykonali 67.000 testov, od začiatku príchodov do dejiska ZOH 2022 (23. januára) zachytili 436 koronavíru­sových infekcií. Informovala o tom agentúra DPA.

Michelle Gisinová Čítajte aj Recept na úspech? Víno. Gisinovú zobudil opitý šampión v kombinéze

6.41: Organizátori skrátili dĺžku záverečnej súťaže bežcov na lyžiach z 50 na 30 kilometrov. Pre silný vietor a hlboký mráz zároveň odložili štart sobotných pretekov s hromadným štartom zo 7.00 na 8.00 SEČ.

Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) chcela podľa stanoviska na svojej oficiálnej stránke zmierniť dopad nepriaznivých podmienok na športovcov. V štartovej listine figuruje aj slovenský reprezentant Ján Koristek.

5.39: Nemecký pilot Francesco Friedrich sa usadil na čele po sobotných prvých dvoch jazdách súťaže štvorbobov.

Má šancu získať historické zlaté „double double“, keď v Pekingu už obhájil titul v dvojboboch a pred štyrmi rokmi v Pjongčangu 2018 triumfoval v oboch súťažiach.

Tridsaťjedenročný Friedrich však viedol iba o 3 stotiny sekundy pred krajanom Johannesom Lochnerom, ktorý bol najrýchlejší v úvodnej jazde.

Peter Cehlárik Čítajte aj Aj na záverečnom ceremoniáli bude vlajkonosičom hokejista

Na priebežnom treťom mieste figuruje Kanaďan Justin Kripps s odstupom 0,38 s, ďalšie posádky už nabrali viac než polsekundové manko. Záverečné dve jazdy sú na programe v nedeľu (2.30/4.20 SEČ).

Boby

štvorboby – poradie po 2. jazde: 1. Nemecko (Francesco Friedrich, Thorsten Margis, Candy Bauer, Alexander Schüller) 1:57,00 min (58,29 s/58,71 s), 2. Nemecko (Johannes Lochner, Florian Bauer, Christopher Weber, Christian Rasp) +0,03 s, 3. Kanada (Justin Kripps, Ryan Sommer, Cameron Stones, Ben Coakwell) +0,38, 4. Nemecko (Christoph Hafer) +0,55, 5. Lotyšsko (Oskars Kibermanis) +0,56, 6. Veľká Británia (Brad Hall) +0,69, 7. ROC (Rostislav Gajťukevič) +0,78, 8. ROC (Maxim Andrianov) +1,12, 9. Rakúsko (Benjamin Maier) +1,22, 10. Rumunsko (Mihai Cristian Tentea) +1,42

4.44: Silný vietor znemožnil v sobotu konanie tímovej paralelky alpských lyžiarov.

Oficiálny náhradný deň na odjazdenie záverečnej súťaže zjazdárskeho programu, v ktorej figurovalo v štartovej listine aj Slovensko, je nedeľa – posledný deň celého podujatia.

Čína ZOH2022 Lyžovanie tímy začiatok odklad vietor Čítajte viac Brány ležali, sneh sa víril. Možno pôjdeme len my, usmieval sa Žampa

4.15: Novozélandský akrobatický lyžiar Nico Porteous získal zlatú medailu na U-rampe. V sobotňajšom finále uspel výkonom 93,00 bodov. Striebro si vybojoval David Wise (90,75) a bronz má ďalší Američan Alex Ferreira (86,75).

Dvadsaťročný Porteous dosiahol najvyššie bodové ohodnotenie hneď v prvom z troch finálových skokov a zlepšil svoj výsledok spred štyroch rokov, keď získal bronz.

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády

Pre Nový Zéland vybojoval historicky druhé zlato zo ZOH po snoubordistke Zoi Sadowskej-Synnottovej, ktorá v Pekingu zvíťazila v slopestyle.

Wise nezavŕšil zlatý hetrik, po triumfoch v Soči 2014 a Pjongčangu 2018 mu zostal druhý najcennejší kov. Na predchádzajúcich ZOH bol strieborný Ferreira.

Akrobatické lyžovanie:

U-rampa – muži: 1. Nico Porteous (N. Zél.) 93,00 b., 2. David Wise 90,75, 3. Alex Ferreira (obaja USA) 86,75, 4. Noah Bowman (Kan.) 84,75, 5. Birk Irving (USA) 80,00, 6. Kevin Rolland (Fr.) 79,25, 7. Aaron Blunck (USA) 78,25, 8. Gus Kenworthy (V. Brit.) 71,25, 9. Brendan MacKay 65,50, 10. Simon D'Artois (obaja Kan.) 63,75

3.40: Nemecký pilot Johannes Lochner viedol po sobotnej prvej jazde súťaže štvorbobov. Pred krajanom a obhajcom titulu Francescom Friedrichom si vypracoval náskok 16 stotín sekundy. Na priebežnom treťom mieste figuroval Kanaďan Justin Kripps s odstupom 0,25 s.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #curling #U-rampa #Nico Porteous