Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brány ležali, sneh sa víril. Možno pôjdeme len my, usmieval sa Žampa

Silný vietor znemožnil v sobotu konanie tímovej paralelky alpských lyžiarov na ZOH 2022 v Pekingu. Organizátori presunuli záverečnú súťaž zjazdárskeho programu, v ktorej figurovalo v štartovej listine aj Slovensko, na nedeľu 2.00 SEČ - na posledný deň celého podujatia.

19.02.2022 04:50 , aktualizované: 13:33
Čína ZOH2022 Lyžovanie tímy začiatok odklad vietor Foto: ,
Vlajky na traťových bránkach počas silného vetra, pre ktorý organizátori odložili štart tímovej paralelky alpských lyžiarov v stredisku Jen-čching.
debata (1)

Preteky sa podľa piatkového rozhodnutia mali začať o 3.00 SEČ, ale pre nepriaznivé podmienky ich jury najskôr odložila na pôvodný čas 4.00, potom o ďalšiu hodinu a nakoniec ich zrušila.

Nárazy vetra dosahujúce rýchlosť až 65 kilometrov za hodinu viali sneh a šklbali bránkami na trati „Dúha“ v horskom stredisku Jen-čching.

Teplota bola mínus 18 stupňov Celzia, pocitová ešte o štyri stupne chladnejšia. Nepremávala ani lanovka obsluhujúca svah.

Čína Peking ZOH2022 alpské lyžovanie Shiffrin Čítajte aj Slováci proti Shiffrinovej. Hviezdu čaká posledná šanca

Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) musela pri zvažovaní ďalšieho postupu brať do úvahy aj cestovné plány športovcov.

"Vietor bol naozaj príliš silný, keď poletujú zábrany, je to jasné rozhodnutie. Dôležitú úlohu zohrala aj logistika, niektoré tímy zostávajú, iné mali odísť v nedeľu skoro ráno.

Bola potrebná veľká diskusia, či je možné presunúť preteky na nedeľu.

Snažili sme sa to vyriešiť čo najskôr, aby si tímy, ktoré sa chystali odísť, mohli prispôsobiť plány," uviedla riaditeľka komunikácie FIS Jenny Wiedekeová.

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády

Slováci v zložení Petra Hromcová, Rebeka Jančová, Adam Žampa a Andreas Žampa si mali v osemfinálovom prvom kole zmerať sily s Američanmi.

USA počítali aj s Mikaelou Shiffrinovou, pre ktorú to bola posledná šanca získať na týchto zimných olympijských hrách medailu.

Do pretekov sa pôvodne prihlásilo iba pätnásť družstiev, takže najvyššie nasadené Rakúsko malo postúpiť priamo do štvrťfinále.

Mikaela Shiffrinová Čítajte aj Hlúpa blondína, už skonči, prečítala si Shiffrinová. Príde o poslednú nádej?

V nomináciách figuroval jediný zlatý medailista z pekinských individuálnych súťaží – Rakúšan Johannes Strolz zvíťazil v alpskej kombinácii a v slalome získal striebro.

Osud záverečnej súťaže zjazdárskeho programu je podľa Adama Žampu veľmi otázny. Podľa slovenského lyžiara existuje dokonca možnosť, že by sa konala až v pondelok.

Viacero tímov však už malo naplánovaný odchod domov a tak bola otázna aj účasť v pretekoch.

„My chceme určite ísť. Najradšej by sme boli, keby sa na to ostatní vykašľali a išli by sme iba my,“ zavtipkoval Adam Žampa.

V pretekoch mal nastúpiť spolu s bratom Andreasom, Petrou Hromcovou a Rebekou Jančovou. Už ráno po príchode na trať „Dúha“ v horskom stredisku Jen-čching však tušili, že v sobotu sa štart konať nebude.

Adam Žampa. Foto: TASR/AP, Luca Bruno
Čína SR Peking ZOH2022 Alpské lyžovanie OS muži Adam Žampa.

„Už ráno sme vedeli, že nemá byť dobré počasie, no verili sme, že to bude. Bohužiaľ, to je šport. Dnes nám mali dať všetkým zlaté medaily,“ zasmial sa Adam Žampa.

„Fúkalo, brány občas až ležali, taký bol nárazový vietor. Keď začal víriť sneh, bol aj problém ich vidieť,“ opísala stav na zjazdovke Jančová.

Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) musela pri zvažovaní ďalšieho postupu brať do úvahy aj cestovné plány športovcov.

Podľa Adama Žampu je však veľké riziko, že sa preteky neuskutočnia ani v náhradnom termíne:

"Zajtra má byť ešte horšie počasie, bude fúkať. Sám som zvedavý ako to bude. Ako som sa rozprával s rôznymi tímami, tak 80 až 90 percent malo letieť domov už dnes večer či zajtra. Takže si všetci budú musieť prebookovať letenky, čo vôbec nie je ľahké, keďže sa posiela aj kopec materiálu.

Možno si niektoré tímy povedia, že nebudú štartovať. Možno to bude lepšie pre nás. Je tu aj alternatíva, že to chcú robiť až v pondelok, čo je už oficiálne po olympijských hrách, takže neviem, či sa to vôbec môže."

beh na lyžiach Čítajte aj Skrátené kráľovské preteky s ruským double. Hviezdny Nór odstúpil

Slováci mali v prvom kole nastúpiť proti USA na súpiske aj s Mikaelou Shiffrinovou. Na preteky sa preto veľmi tešili.

"Je to určite škoda, pretože sme sa na to všetci štyria tešili, boli sme plne namotivovaní, aby sme podali čo najlepší výkon. Vietor by však robil veľmi veľkú šarapatu a neboli by to regulárne preteky.

Mikaela bola napísaná až tretia, ale podľa mňa by išla, lebo nemá medailu. No ťažko povedať, či by sme išli proti nim, keď sa niektorá krajina odhlási," povedal Adam Žampa.

„Aj ja som sa veľmi tešila, pretože je to nepredvídateľná súťaž a vždy je šanca uspieť. Treba ísť sebavedomo a za svojím cieľom. Tímovku som trénovala uplynulé štyri dni, postupne som sa zlepšovala a včera mi to už išlo veľmi dobre,“ dodala Jančová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #alpské lyžovanie #tímová súťaž