Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci spoznali súpera v bitke o bronz. Pozrite si víkendový program

Hokejisti Ruského olympijského výboru (ROC) sa stali druhými finalistami olympijského turnaja v Pekingu.

18.02.2022 16:50 , aktualizované: 17:23
Lars Johansson Foto: ,
Brankár Švédska Lars Johansson počas zápasu s Rusmi.
debata (10)

V piatkovom semifinále zvíťazili nad Švédskom 2:1 po predĺžení a samostatných nájazdoch. Švédi nastúpia v zápase o bronzové medaily proti Slovensku (sobota 19. februára o 14.10 SEČ).

Rusi sa pokúsia o obhajobu zlata v nedeľu o 5.10 SEČ proti Fínom.

Zostávajúci program ZOH

O bronz – sobota o 14.10 SEČ:
Švédsko – Slovensko

Finále – nedeľa o 5.10 SEČ:
ROC – Fínsko

V doterajšej 102-ročnej histórii hokeja na ZOH dosiaľ iba raz získali zlato a striebro na rovnakej olympiáde Rusi a Fíni.

V roku 1988 v kanadskom Calgary si reprezentanti vtedajšieho Sovietskeho zabezpečili zlaté medaily a Fíni strieborné. Nehralo sa však ešte vyraďovacím spôsobom, víťaza určili boje vo finálovej skupine.

Ruskí hokejisti dosiaľ získali deväť olympijských titulov, sedem z nich v tzv. socialistickej ére pod hlavičkou Sovietskeho zväzu, jeden pridali v roku 1992 ako Spoločný tím pod olympijskou vlajkou a dosiaľ posledný pred štyrmi rokmi v Pjongčangu pod názvom Olympijskí športovci z Ruska.

Fíni v nedeľu zabojujú o prvé zlato zo ZOH. Na konte dosiaľ majú dve strieborné a štyri bronzové medaily.

Slovensko, Fínsko Čítajte aj Slováci tlačili, no odplaty sa nedočkali. Čaká ich duel o bronz

Druhé semifinále prinieslo taktickú bitku s dôrazom na defenzívu. Obojstranné minimum chýb vyústilo do nerozhodného výsledku po riadnom hracom čase.

Slepyšev otvoril skóre v 15. sekunde druhej tretiny po individuálnej akcii, v 47. vyrovnal Lander, keď zakončil švédske prečíslenie.

O víťazovi nerozhodlo desaťminútové predĺženie, ale až samostatné nájazdy. Po dvoch úspešných strelcoch na oboch stranách rozhodol o postupe ROC Arsenij Gricjuk, ktorý uspel v ôsmej sérii.

ROC – Švédsko 2:1 pp a sn (0:0, 1:0, 0:1 – 0:0, 1:0)
Góly: 21. Slepyšev (Karnauchov, Jakovlev), rozh. sam. nájazd Gricjuk – 47. Lander (Pudas, Bromé). Rozhodovali: Bruggeman (USA), Gouin (Kan.) – Hynek, Ondráček (obaja ČR), vylúčení: 2:2 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 1161 divákov.
ROC: Fedotov – Nesterov, Nikišin, Jelesin, Jakovlev, Vojnov, Telegin, Šaripzjanov – Semjonov, Šipačov, Čibisov – Gricjuk, Tkačov, Gusev – Voronkov, Karnauchov, Slepyšev – Grigorenko, Andronov, Plotnikov
Švédsko: Lars Johansson – Bengtsson, Fantenberg, Folin, Holm, Pudas, Tömmernes, Lennström – Klingberg, Lander, Bromé – Olofsson, Wallmark, Holmberg – Linus Johansson, De La Rose, Everberg – Friberg, Krüger, Nordström – Rydahl

Oba tímy si uvedomovali dôležitosť zápasu a na ich hre v prvej tretine to bolo cítiť. Nad ofenzívnymi snahami prevládali pozorné defenzívy a gólových príležitostí bolo minimum.

Viac ich mali Švédi, blízko ku gólu boli v 12. minúte, ale Nordströmov teč Bengtssonovej strely skončil na žŕdke.

Lars Johansson Čítajte aj Slováci spoznali súpera v bitke o bronz. Pozrite si víkendový program

Švédi sa v úvode zápasu dostali k presilovke, v ktorej si však nevypracovali vážnejšiu šancu. Ideálne so svojou početnou výhodou v 17. minúte nenaložili ani ruskí hokejisti, ktorí sa o ňu pripravili už po 5 sekundách, keď fauloval Tkačov.

Už po 15 sekundách druhej tretiny sa Slepyšev pri mantineli zbavil obrancu Folina a po úniku si poradil aj s brankárom Johanssonom. Hráči ROC držali tesný výsledok vďaka častému držaniu puku, no v 30. minúte mohli inkasovať.

Po chybe Vojnova sa do šance dostal Nordström, avšak brankára Fedotova neprekonal. Švédi sa snažili vyrovnať, no v druhej tretine nedokázali prekvapiť organizovanú defenzívu súpera, ktorý hrozil brejkami.

662646262 Krištof Čítajte rozhovor Plakal ako dieťa. Verím, že Vancouver sa nezopakuje

Severanom to vyšlo v 47. minúte. V ofenzívnej akcii štyroch proti trom dokázali prečísliť ruskú obranu, po Pudasovej strieľanej prihrávke a teči Tömmernesa dorazil puk do bránky Lander. Miernu prevahu mali po inkasovanom góle ruskí hráči, ale bez výraznejších gólových šancí.

Naďalej sa hralo vo vysokom nasadení a s dôrazom na defenzívu. Obojstranné čakanie na väčšiu chybu súpera nevyústilo v presilovku a zápas dospel do predĺženia.

Čína Peking ZOH2022 hokej semifinále Fínsko Slovensko Čítajte aj Ramsay poukázal na netradičnú situáciu. Kouč Fínov: Slovákom sme nedali priestor

Desaťminútovka hry troch proti trom priniesla niekoľko šancí rozhodnúť, ale nepodarilo sa to Bromému, Nordströmovi ani Karnauchovovi. O druhom finalistovi napokon rozhodli samostatné nájazdy.

V nich sa postupne presadili Wallmark, Gusev, Nordström a v kritickej situácii ruského tímu Jakovlev vyrovnal na 2:2. Päť sérii neprinieslo rozhodnutie, po otočení poradia sa v 8. sérii presadil Gricjuk, ktorý rozhodol o postupe ROC.

Hlasy (zdroj: iihf.com):

Arsenij Gricjuk, útočník ROC, strelec rozhodujúceho gólu: "Za inkasovaný gól som mohol ja. Prišiel som o puk v útočnom pásme a potom som stratil svojho hráča. Vnútorne som cítil, že moja chyba zranila celý tím a veľmi som to chcel napraviť.

Som rád, že brankár Fedotov nás podržal a dostal nás do nájazdového rozstrelu. Hneď, ako som prišiel na ľad, som vedel, čo urobím. Milujem samostatné nájazdy, rád a často na ne chodím. Beriem to ako hru jeden na jedného – buď ja, alebo brankár."

Jegor Jakovlev, obranca ROC: „Ak mám byť úprimný, nechápem, ako som si (počas samostatných nájazdov v situácii, keď musel skórovať, pozn.) udržal nervy na uzde. Iba som tam išiel a skúsil som strelu. Ďakujem môjmu športovému psychológovi.“

Johan Garpenlöv, tréner Švédska: „Sme spokojní s tým, ako sme hrali. Cítili sme počas zápasu, že sme lepší. Mali sme viac veľkých šancí na viac ako jeden gól, ale nedokázali sme ho streliť. Tak to niekedy chodí.“

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv

10 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #švédski hokejisti