Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ramsay poukázal na netradičnú situáciu. Kouč Fínov: Slovákom sme nedali priestor

Tréner Craig Ramsay nemal po tesnej semifinálovej prehre na ZOH v Pekingu hráčom príliš čo vyčítať.

18.02.2022 13:14
Čína Peking ZOH2022 hokej semifinále Fínsko... Foto: ,
Michal Krištof pred brankárom Fínska Harrim Säterim.
debata (2)

Slovenskí hokejisti do bodky plnili zápasové pokyny, dokázali ubrániť fínske presilovky, no po inkasovanom góle sa nedokázali presadiť proti organizovanej defenzíve súpera.

Fínom sa podarilo skórovať v závere úvodnej tretiny a v ďalšom priebehu si dokázali postrážiť tesný náskok. Druhý gól do prázdnej bránky 40 sekúnd pred koncom definitívne zlomil slovenskú snahu o vyrovnanie.

ZOH: Slovenský boj s fínskym favoritom Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Vhadzovanie medzi Joonasom Nattinenom a...

"Vedeli sme, že Fíni vedia vyhrať po jednej chybe súpera. Mali sme dobrý plán, ako prechádzať cez stredné pásmo a využiť našu rýchlosť.

Mali sme puk, kde sme chceli, ale súpera nám nedával druhé šance a kryl dorážky. Bolo to o jednej chybe. Chalani skvele ubránili oslabenie piatich proti trom," povedal po zápase.

Ramsay dúfal v pomoc v podobe presilovky. Tá však neprišla ani v druhom zápase za sebou, Fíni hrali disciplinovane a ani jeden nemusel na trestnú lavicu:

„Je to netradičné. Špeciálne pre rýchly tím. Snažíme sa hrať aktívne, agresívne. Forčekujeme, ideme do bránky. Očakávali sme, že dostaneme presilovku, lebo držíme puk a neodovzdávame ho, ale nevyšlo to.“

kolaz Čítajte aj Fínsky antihokej, nemí arbitri. Experti hodnotia semifinále

Po bolestivej prehre je teraz prvoradou úlohou trénerského štábu nabudiť a pripraviť hráčov na sobotňajší duel o bronz, v ktorom narazia buď na švédskych alebo ruských hokejistov.

„Zase máme viac času na to, aby sme rozmýšľali nad prehrou. Musíme to otočiť a myslieť pozitívne. Vedeli sme dopredu, že máme dve šance na medailu. Toho sa musíme držať,“ dodal kanadský kouč.

Fíni vyzdvihli Slovákov

Fínski hokejisti ani v piatom zápase na olympijskom turnaji v Pekingu nenašli premožiteľa. Po semifinálovom triumfe 2:0 nad Slovenskom si zahrajú o zlato.

Tréner „Suomi“ Jukka Jalonen po piatkovom dueli vyzdvihol najmä skalopevnú defenzívu tímu, ktorá pustila Slovákov len do minima šancí a nedovolila im ani raz skórovať.

"Ak chcete vyhrať takéto zápasy, musíte hlavne dobre brániť a myslím si, že sme si v tom počínali mimoriadne úspešne. Nedopriali sme slovenským útočníkom veľa priestoru.

Je to jedna z našich silných stránok, no, samozrejme, radi by sme hrali ešte trochu lepšie v ofenzíve," povedal po zápase Jalonen.

„Dostať sa do finále bol náš cieľ. Sme nadšení a veľmi šťastní z toho, že sme ho splnili. Je jedno, či v ňom narazíme na našich odvekých rivalov Švédov alebo Rusov, nepreferujem žiadneho z nich.“

Prvý gól Fínov, ktorý sa ukázal byť víťazný, strelil v 16. minúte z dorážky Sakkari Manninen. Bol to pre neho štvrtý presný zásah na turnaji.

Čína Peking ZOH2022 hokej semifinále Fínsko Slovensko Čítajte aj Hra Fínov? Verím, že sa hokej nebude uberať týmto smerom

„Dosiahli sme niečo veľkolepé. Postup do olympijského finále je ako sen,“ povedal pre olympijské spravodajstvo jeden zo 17 hráčov KHL na fínskej súpiske.

"O takýchto momentoch snívate, na druhej strane sa musíte pred zápasom koncentrovať na správne veci, zbytočne nad tým veľa nepremýšľať. Vieme, že máme skutočne kvalitnú defenzívu, v nej je naša sila.

Vieme, že dokážeme výborne brániť, potrebujeme však vo finále ešte viac ukázať v útoku, získať nejaké presilovky a trochu unaviť protivníka," tvrdí Manninen, ktorý sa na výhre 6:2 v prvom vzájomnom súboji so Slovenskom v základnej skupine podieľal hetrikom.

Oporou fínskeho tímu bol brankár Harri Säteri, ktorý zlikvidoval všetkých 28 striel Slovákov.

„Bol to tvrdý boj, no odviedli sme ako tím skvelú robotu v tom, ako sme pokryli stred klziska. Súper sme držali po stranách, chalani mi dnes veľmi pomohli,“ poďakoval sa Säteri spoluhráčom.

„Postup do finále je pre všetkých veľká vec, či už pre nás hráčov, celý tím či pre našu krajinu, ktorá žije hokejom.“

Patrik Rybár, Tomáš Jurčo, Martin Marinčin Čítajte aj Ohlasy: Triler v Pekingu. Fíni ukončili slovenský finálový sen

Fíni majú v zbierke tri tituly majstra sveta, no zabojujú o svoje prvé olympijské zlato. Na ZOH zatiaľ získali dve strieborné (1988, 2006) a štyri bronzové medaily (1994, 1998, 2010, 2014).

Odkedy olympijský turnaj vrcholí vyraďovacou časťou, postúpili do finále druhýkrát v histórii, v Calgary 1988 vybojovali striebro po tom, ako skončili na druhom mieste vo finálovej skupine.

"Je to pre nás špeciálny deň. Pred olympiádou som vedel, že máme dobrý, solídny tím plný veteránov s množstvom skúseností, no každý turnaj je tak trochu záhadou v tom, ako to nakoniec vypáli a ako sa to celé skončí.

Som určite šťastný. Je to pre nás neskutočná príležitosť zahrať si o tú najjagavejšiu medailu, je to cool," vyznal sa Harri Pesonen, ktorý gólom do prázdnej bránky 39 sekúnd pred koncom stanovil konečný výsledok semifinálového stretnutia.

Slovensko, Fínsko Čítajte aj Slováci tlačili, no odplaty sa nedočkali. Čaká ich duel o bronz

Tridsaťtriročný útočník ocenil aj výkon súpera:

„Slováci si zaslúžia uznanie, hrali úžasne. Nevzdali to, nahadzovali puky na bránku a verili v nejaké šťastné dorážky, no my sme bránili pozorne. Harri (Säteri) odchytal perfektný zápas. Podali sme solídny výkon, no pred finále je určite priestor na zlepšenie.“

hokejový turnaj Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o hokejovom turnaji na ZOH

Ohodnoťte Slovákov po zápase s Fínmi

Hlasovalo 473 ľudí.

Patrik Rybár

Patrik Rybár

Priemerný výsledok: 95,04 %.

slafkovsky juraj

Juraj Slafkovský

Priemerný výsledok: 93,74 %.

regenda pavol

Pavol Regenda

Priemerný výsledok: 91,90 %.

Marek Hrivík

Marek Hrivík

Priemerný výsledok: 91,25 %.

Martin Gernát

Martin Gernát

Priemerný výsledok: 91,02 %.

Peter Cehlárik

Peter Cehlárik

Priemerný výsledok: 90,74 %.

Mislav Rosandič

Mislav Rosandič

Priemerný výsledok: 90,46 %.

Peter Čerešňák

Peter Čerešňák

Priemerný výsledok: 89,44 %.

Martin Marinčin

Martin Marinčin

Priemerný výsledok: 89,28 %.

Miloš Roman

Miloš Roman

Priemerný výsledok: 88,26 %.

Michal Čajkovský

Michal Čajkovský

Priemerný výsledok: 87,90 %.

Peter Zuzin

Peter Zuzin

Priemerný výsledok: 87,86 %.

Michal Krištof

Michal Krištof

Priemerný výsledok: 87,69 %.

Samuel Kňažko

Samuel Kňažko

Priemerný výsledok: 87,67 %.

Miloš Kelemen

Miloš Kelemen

Priemerný výsledok: 87,43 %.

Kristián Pospíšil

Kristián Pospíšil

Priemerný výsledok: 86,80 %.

Samuel Takáč

Samuel Takáč

Priemerný výsledok: 85,33 %.

Šimon Nemec

Šimon Nemec

Priemerný výsledok: 83,64 %.

Libor Hudáček

Libor Hudáček

Priemerný výsledok: 83,03 %.

Tomáš Jurčo

Tomáš Jurčo

Priemerný výsledok: 79,26 %.

Marko Daňo

Marko Daňo

Priemerný výsledok: 67,93 %.

2 debata chyba