Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Plakal ako dieťa. Verím, že Vancouver sa nezopakuje

Pred dvanástimi rokmi bola jeho generácia v obdobnej pozícii. Slovenskí hokejisti na ZOH 2010 prehrali v semifinále s Kanadou a putovali do súboja o bronz.

18.02.2022 13:56
662646262 Krištof Foto:
Slováci na ZOH v Pekingu doposiaľ vyhrali tri zápasy. Z výhry nad Nemeckom sa tešil aj Michal Krištof.
debata (2)

Hoci v ňom viedli nad Fínskom po dvoch tretinách 3:1, napokon prehrali 3:5 a z Kanady odchádzali sklamaní.

Bol pri tom aj Ľubomír Višňovský. Bývalý elitný obranca verí, že Vancouver sa v sobotu v Pekingu nezopakuje a Slováci vybojujú bronz.

Ako by ste zhodnotili piatkové semifinále s Fínskom?

Výsledok je pre nás smutný, ale chalani sa nemajú za čo hanbiť. Hrali skutočne výborne. Trochu im chýbal dôraz pre bránkou súpera, ale treba povedať, že Fíni si to postrážili. Sú skúsení, hrajú spolu už dlhšie. Slovákov musím pochváliť, klobúk dole pred nimi.

kolaz Čítajte viac Fínsky antihokej, nemí arbitri. Experti hodnotia semifinále

Ozvali sa hlasy, že Fíni hrali antihokej a vyčkávali na chyby súpera. Platí v tomto prípade, že účel svätí prostriedky?

Presne tak. Hoci urobili pár chybičiek, k ničomu veľkému nás nepustili. Podržal ich aj brankár. Severania výborne korčuľovali, všetci piati dopredu, potom všetci dozadu.

Mali nás dobre preštudovaných a vedeli presne, ako hráme. Vedúci gól ich upokojil a mohli vyčkávať, čo urobí súper. Boli trpezliví a najmä disciplinovaní. Nedopustili sa jediného faulu.

Mohli niečo Slováci urobiť lepšie?

Nie. Hrali nad očakávania. Podávajú nie stopercentné, ale 120-percentné výkony. Proti Fínom to mali veľmi ťažké, už pred turnajom som ich tipoval na zlato.

Nás čaká súboj o bronz. Verím, že dostaneme Rusov. Ich štýl hry nám vyhovuje viac ako švédsky hokej. Proti Rusom by sme vedeli niečo vymyslieť.

ZOH: Slovenský boj s fínskym favoritom Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Vhadzovanie medzi Joonasom Nattinenom a...

Čo hovoríte na to, že Slováci v dvoch zápasoch za sebou nehrali presilovku? Musí sa menšia krajina na faul viac nadrieť?

Ťažko povedať. Možno sme si smolu na neodpískané fauly už vybrali a v sobotu nám rozhodcovia doprajú tri-štyri presilovky. USA aj Fínsko sú vyspelé hokejové krajiny, vedia, ako hrať disciplinovane.

Oslabenia stoja mužstvo veľa síl a narúšajú rytmus formácií. Tréneri upozorňujú hráčov, aby nefaulovali. Američanom i Fínom sa to podarilo. Verím, že v sobotu sa chalani budú viac tlačiť dopredu a vypýtajú si fauly.

Aký máte celkový dojem z Ramsayho mužstva? Čo sa zmenilo po jeho príchode na slovenskú striedačku?

Pod jeho vedením hráme atraktívny útočný hokej. Dobre napádame súperov, hráme agresívne. Ramsaymu najskôr chýbali výsledky, ale tie už teraz má. Bolo by skvelé, ak by sa mužstvo vrátilo domov s cenným kovom.

Ľubomír Višňovský. Foto: Pravda, Ivan Majersky
Ľubomír Višňovský Ľubomír Višňovský.

Pred 12 rokmi vo Vancouvri ste boli vy a vaša generácia v podobnej pozícii. Čo by ste poradili hráčom pred posledným zápasom na turnaji?

Semifinálová prehra mrzí, ale treba ju hodiť za hlavu, pretože výkon bol veľmi dobrý. Netreba z toho robiť vedu. Treba zregenerovať a myslieť pozitívne. V súboji o bronz musia hráči dodržať určenú taktiku a hrať tak, aby po zápase ničoho neľutovali.

Súboj o bronz vám vtedy nevyšiel, po prehre ste si aj poplakali. Mrzia olympijské prehry najmä preto, že pod piatimi kruhmi sa hrá len raz za štyri roky?

Naša generácia bola vo Vancouvri poslednýkrát spolu. Z toho pramenilo moje veľké sklamanie, možno najväčšie v celej hokejovej kariére, pretože v takej zostave som si už potom nezahral.

Pätnásť minút do konca sme mali medailu zavesenú na krku, potom nám ju Fíni zobrali. Darovali sme im ju vlastnými chybami, doplatili sme na vylúčenia.

hokejový turnaj Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o hokejovom turnaji na ZOH

Čiže základom želaného úspechu Slovákov v sobotnom boji o bronz bude aj to, aby sa nenechali vylučovať?

Áno, treba hrať disciplinovane. Čakať na súperove chyby a snažiť sa o protiútoky. Z nich padá najviac gólov.

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #Ľubomír Višňovský #ZOH 2022 #Peking 2022