Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do pekla, čo to so Slafkovským robia? Fínsky novinár nerozumie jeho klubu

Hokejová aréna je jeho domov. O hokeji píše dlhé roky. Bol pritom, keď Fíni obrali Slovensko o bronz, ale aj keď slávili dva tituly majstrov sveta. Na Slovensku. S fínskym novinárom Pekkom Jalonenom z portálu Iltalehti sme sa zhovárali pred semifinálovým zápasom Slovensko - Fínskom.

17.02.2022 11:20
Juraj Slafkovský Foto:
Juraj Slafkovský.
debata (7)

Akú reputáciu má slovenský hokej vo Fínsku?
Vašich hráčov aj dnes považujeme za hokejových umelcov. Mimoriadne zručných a talentovaných. Na ľade z nich sršia emócie, čo je dobré, ale občas aj zlé. Ak majú svoj deň, s pukom dokážu takmer aj nemožné, ale keď im to nejde, pre tímového ducha sú skôr príťažou. Veľa Fínov sa domnieva, že Slováci sú si veľmi podobní s Čechmi – šikovní a milí ľudia.

Sú radi, že v semifinále čaká na Fínsko práve Slovensko?
Nebudem klamať a rovno poviem, že áno. V prvom zápase sme vyhrali 6:2 a – navyše – fanúšikovia považujú Rusko a Švédsko za náročnejšie prekážky. Všetci sú si však vedomí toho, čo Slováci dokážu, ak budú mať správne nastaveného tímového ducha a zachytá im aj brankár. Fíni sú spokojní so semifinálovým súperom, ale mierne obavy tam sú. Očakávajú však postup do finále.

pjimage Čítajte viac Ako v semifinále na Fínov? To vám nepoviem, vždy som s nimi prehral

Ako hodnotíte slovenský mančaft?
Dostal sa medzi štyri najlepšie na olympijskom turnaji a to predsa hovorí za všetko. Ak ste tam, to znamená, že stať sa môže naozaj všetko. Očakávam, že všetky nasledujúce zápasy budú tesné, každý gól bude mimoriadne dôležitý. Je zrejmé, že nálada v slovenskom tíme je skvelá. Najmä, keď zdolal aj Spojené štáty.

Juraj Slafkovský odohral vo fínskom TPS Turku 23 zápasov, no strelil len jediný gól. Prekvapuje vás jeho strelecká produktivita v Pekingu?
Vôbec. V žiadnom prípade. Poznáme jeho talent, ten je neprehliadnuteľný. Veľakrát som uvažoval nad tým, čo do pekla v tom Turku robia a na čo myslia, keď mu nedávajú väčší priestor.

V dueloch, ktoré odohral, dostal minimálny čas na ľade, hrával predovšetkým vo štvrtej lajne, niekedy aj v tíme do 20 rokov. Ak by som bol trénerom TPS, ihneď by som mu doprial výraznejší priestor i minúty v zápase. A tiež by som ho nasadzoval do presilových hier.

Stihol si už vo Fínsku spraviť nejaké meno? Vie sa vôbec o jeho talente?
Ľudia, ktorí sledujú hokej pravidelne, o ňom – samozrejme – vedia. Avšak nemôžem povedať, že by bol pred Hrami v Pekingu vo Fínsku známy. Ale opakujem: je to preto, že v TPS Turku s ním zle pracujú, akoby si ho schovávali len pre seba. Písalo sa o ňom predovšetkým, keď mu vedenie fínskej ligy vymeralo šesťzápasový dištanc. Predpokladám, že v lete bude v drafte do NHL veľmi vysoko.

Slovensko, USA Čítajte viac Slafkovský? S takým typom som hádam ani nehral

Spomínate si ešte na zápas o bronz z olympiády vo Vancouvri 2010?
Bol som tam, videl som aj duel o 3. miesto. Dobre si spomínam na ten diabolský útok s Gáboríkom, Hossom a Demitrom. V druhej tretine prakticky zničili fínsku nádej na bronzovú medailu. Potom si však vzal slovo Olli Jokinen, dal náš tretí i štvrtý gól. Do prázdnej bránky definitívne rozhodol Filppula.

Pre Slovákov to je najboľavejšia hokejová spomienka. Naopak, k vám boli vždy pohostinní, veď Fíni v Bratislave vyhrali oba svetové šampionáty (2011 a 2019)…
(smiech) Bol som aj tam. Mal som to šťastie. Krásne spomienky. Bratislava je nádherná.

Ktorý zo Slovákov zanechal vo Fínsku výraznú stopu?
Neviem, či výraznú, ale fanúšikovia iste poznajú Kristiána Pospíšila, ktorý vlani s Lukko Rauma slávil titul. Dobre sa naňho pozerá, je to skvelý korčuliar i nebezpečný útočník. Niekedy je však na ľade príliš temperamentný. Samozrejme, ľudia v Raume majú radi Pavla Skalického, ktorý je tam dodnes.

hokejový turnaj Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o hokejovom turnaji na ZOH

Ľubo Kolník kedysi odohral dve výborné sezóny v druholigovom JoKP Joensuu, Ivan Majeský bol v Raume veľa rokov. Jedným z najlepších a možno aj najlepší bol Tomáš Záborský. Hádam som na nikoho nezabudol.

Ako sa skončí piatkový zápas?
Tipovanie mi vždy išlo veľmi zle, zväčša sa zápasy končili opačne. Podľa mňa však Fínsko vyhrá 3:1 a posledný gól strelí pri power play do prázdnej slovenskej bránky.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #fínski hokejisti #Peking 2022 #Juraj Slafkovský #Pekka Jalonen