Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Víťazné lekcie. Vlhová naučila Taliana slovenskú hymnu

Tieň je jeho priateľom. Žiaru reflektorov neobľubuje. Rád pracuje v tichosti ski roomu - v miestnosti, kde sa pripravujú lyže. Dá sa povedať, že je manuálne schopný alchymista.

17.02.2022 06:07
Petra Vlhová Foto:
Petra Vlhová so svojím tímom.
debata (3)

Rukami opracováva lyže, na ktoré nanáša špeciálny maz. Veľakrát je z toho víťazný recept.

Matteo Baldissarutti je nenápadný chlapík. Emócie z neho nesršia, skôr si ich uchováva v sebe. Po ženskom slalome na zimnej olympiáde 2022 v Pekingu neplatilo ani jedno, ani druhé.

Taliansky servisman a asistent hlavného trénera Maura Piniho totiž nevídaným spôsobom pomohol alpskej lyžiarke Petre Vlhovej k zisku zlatej medaily. A prežíval ho, ako máločo vo svojom živote.

"Bol som na svahu, telefón mi nefungoval, nemal som pripojenie. Len som počul krik cez vysielačku a vedel som, čo sa deje. Bolo to šialené. Nie som človek, ktorý si poplače.

Petra Vlhová, Peking 2022 Čítajte viac Koľko dostane Vlhová za zlato? Dvakrát menej ako Ledecká

Keď som si však uvedomil, že vyhrala olympiádu, našiel som skrýšu – náhradný štart slalomu – a tam som sa rozplakal. Všetko zo mňa vyšlo von," priznáva pre Pravdu Baldissarutti.

Jeho cesta do tímu slovenskej hviezdy je podobne zaujímavá i náročná, ako Vlhovej zlatá jazda v druhom kole…

Životná príležitosť

Začala sa pred tromi rokmi na majstrovstvách sveta v Aare 2019, kde Vlhová taktiež získala zlato. Vyhrala obrovský slalom.

Baldissarutti dovtedy pracoval v rôznych menších tímoch – japonskom či poľskom. Prišiel za ním starý známy. Tentokrát v úlohe hlavného kouča jednej z najtalentova­nejších lyžiarok.

"S Liviom Magonim sa poznám veľmi dlho. Na majstrovstvách sveta v Aare sme sa spolu rozprávali. Hovoril mi, že Petra absolvuje viac pretekov.

vlhová Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o Petre Vlhovej na ZOH

Potrebovali ďalšieho človeka na svah i prípravu lyží, aby sa Gigi (vtedajší servisman Gianluigi Parravicini, pozn. red.) z toľkej roboty nezbláznil. Magoni ma oslovil a okamžite som súhlasil," vravel Baldissarutti ešte v roku 2019.

Postupne do tímu zapadol. Podarí sa vám to len vtedy, ak na sebe tvrdo pracujete. Štyridsaťjedenročný Talian mal veľkú motiváciu.

„Je to životná príležitosť. Petra je silné a motivované dievča. Som príjemne prekvapený, ako to všetko okolo seba mentálne zvláda,“ vravel pred tromi rokmi.

Po predošlej sezóne dostal možnosť, aby v tíme pokračoval. Aj napriek tomu, že jeho dlhoročný priateľ Magoni pri Vlhovej kvôli rozbrojom skončil.

„Neváhal som. Petra ma chcela, nemohol som povedať nie,“ vysvetľuje Baldissarutti.

Motivácia Tombom

Po jej boku zažil výnimočné i náročné momenty. Ani jeden však nebol taký špeciálny ako v Pekingu.

Kým v Pjongčangu sledoval, ako Vlhovú zomleli medailové očakávania, druhá ázijská skúška dopadla pre Slovenku omnoho lepšie.

Petra Vlhová so zlatou medailou v Bratislave Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová so zlatou medailou po príchode na...

„Niekedy si prečítam a poprekladám články zo slovenských novín. Aj Taliani robia na športovcov tlaky, ale Petra je najväčšia slovenská hviezda, takže sa pred tým nemala kam skryť. Prejavilo sa to aj na mojom telefóne. Bol zaneprázdnenejší ako ja,“ smeje sa.

Dej ženského slalomu s milovníkom tetovaní, adrenalínu i kokeršpanielov poriadne zatriasol.

„Nespomínam si, že by bolo päť dievčat v 22 stotinách sekundy. Medzi mužmi je to bežné, ale medzi ženami? V ére Vlhovej a Mikaely Shiffrinovej je to nereálne,“ pokračuje.

Po prvom kole bola nálada v tíme ponurá. Vlhová bola na dne, celý tím potichu hľadel do prázdna. Zrazu sa v bratovi Borisovi Vlhovi našla vnútorná sila, aby sestru ťahal z dna. Nakopol aj ostatných kolegov, vrátane Baldissaruttiho.

„Ukázal som Petre video z olympiády 1994 v Lilleham­meri. Talian Alberto Tomba bol po prvom kole dvanásty, na lídra Thomasa Stangassingera strácal 1,84 sekundy. Ukázal som jej druhú Tombovu jazdu, vďaka ktorej získal striebro. Povedal som Petre: Pozri sa, nič nie je nemožné,“ prekvapuje.

medilová bilancia Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto je najúspešnejší? Pozrite si medailovú bilanciu

Svet už vie, čo to s Vlhovou po troch nevydarených pekinských jazdách (vrátane oboch v obrovskom slalome) urobilo. Druhé kolo medzi najhustejšie osadenými bránkami bolo ako z partesu.

"Po ňom prišla za mnou a vravela: Bola som ako Tomba? Odvetil som, že nie, bola si lepšia. Alberto v ten deň totiž Stangassingera nepredstihol. Hneď na to sme sa objali. Dovtedy nemala na lyžiach slobodu. Dokázala to spracovať a pozbierať sa.

Ťažko si predstaviť, čo musela cítiť. Ste najlepšia slalomárka sezóny a po prvom kole v Pekingu ôsma?" pokladá rečnícku otázku Baldissarutti.

Po zlate ľahšie, no nie ľahko

Koniec dobrý, všetko dobré. A tak na zjazdovkách v Jen-čchingu znela slovenská hymna. „Už viem skoro všetky slová, lebo Petra v posledných mesiacoch stále vyhráva,“ smeje sa Baldissarutti.

„Páči sa mi, je taká hrdá. Bol to najemotívnejší ceremoniál, aký sme spolu zažili. My, Taliani, ju berieme ako našu a verím, že aj ona nás.“

Petra Vlhová Čítajte viac Oslava bola hodná zlata. Priateľovi som povedala, že môžem skončiť

Za štyri roky slovensko-talianskej spolupráce už spozoroval, aké rozdiely či podobnosti sú medzi dvoma odlišnými národmi.

"V porovnaní s nami vám chýbajú emócie. Navyše sa neotvoríte druhému tak rýchlo ako my. Keď sa však s niekým spoznáte, ste viac podobní Talianom – hluční, šťastní a empatickí. Slováci sú pracovití.

Funguje medzi nami v tíme výborná chémia. K tomu všetkému sa pridala aj švajčiarska presnosť a pokoj hlavného trénera Maura Piniho," dopĺňa trénerský špecialista na rýchlostné disciplíny.

Po predčasnom ukončení olympijských bojov bude Vlhovej chystať dlhé i krátke lyže. V boji o obhajobu veľkého krištáľového glóbusu vo Svetovom pohári pôjde všetky zostávajúce preteky.

„Tlak po olympijskom slalome zmizol. Petra bude mať voľnejšie nohy i hlavu. Musím povedať, že sa teším, ako bude po zlate lyžovať. Určite to bude ľahšie, ale nie ľahké,“ uzatvára Baldissarutti.

ZOH 2022: zlaté druhé kolo Petry Vlhovej Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Zlatý úsmev Petry Vlhovej.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #ZOH 2022 #Peking 2022 #Matteo Baldissarutti