Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako v semifinále na Fínov? To vám nepoviem, vždy som s nimi prehral

So Slovenskom dosiahol pred desiatimi rokmi strieborný úspech, o dva roky ho viedol aj na olympiáde v Soči. Vladimír Vůjtek (74) sleduje dianie v Pekingu už iba cez televíznu obrazovku.

16.02.2022 17:00
pjimage Foto:
Vladimír Vůjtek viedol slovenský národný tím tri roky. Potom sa ujal aj Česka.
debata (11)

„Ale budík som si nastavil. Kvôli Slovákom bol v akcii druhý deň v rade. Roky som nebol hore už o piatej,“ usmieva sa bývalý reprezentačný tréner a veľký hokejový odborník.

Ruku na srdce – privstali by ste si, aj keby hral niekto iný?

Nie, kdeže. Jedine Česi a Slováci majú tú moc. K vám Slovákom mám pochopiteľne blízko, niečo sme spolu zažili, všakže? Fandím vám.

Ako sa vám pozdávalo štvrťfinále s Američanmi?

Dobrý zápas. Američanov som videl prvýkrát, viem však, že mnohí experti ich favorizovali. Deň pred duelom som sa zhováral s Jergušom Bačom a dospeli sme k záveru, že to s nimi pôjde. Slovensko má výborný tím, dobre poskladaný, aj vekovo. Má silnú strednú generáciu, skúsenejších hráčov i zopár benjamínkov. Dobrý mix. Zdá sa mi, že všetko sú to kolektívne typy, k dobrej atmosfére prispeli zrejme aj tréneri.

Je slovenský postup zaslúžený?

Jednoznačne áno. Čo si budeme hovoriť, na turnaji začali Slováci zle. Príliš otvorene a to sa proti mužstvám ako Fínsko a Švédsko nerobí. Nemôže sa predsa stať, aby šiel súper štyrikrát za polovicu zápasu do samostatného úniku. Poučili sa však. Zlepšujú sa. Proti Američanom to vygradovali.

Oni však tvrdia, že výsledok nebol o Slovákoch, ale o ich poľavení…

Vážne toto vravia? A môže to byť pokojne aj tak, že s pribúdajúcimi minútami dostávali čoraz menší priestor. Slováci zahrali naozaj dobre, verili si. Keby to tak nebolo, nikdy by nevyrovnali pri power play. Na to potrebujete sebavedomie.

Slovenská radosť vs. americký smútok Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Smútok hokejistov USA po prehre so Slovenskom.

Sú toto momenty, ktoré definujú silu mužstva?

Určite. Slabý mančaft by zápas nevyrovnal, dostal by gól do prázdnej bránky.

Juraj Slafkovský… Čo naňho hovoríte?

Sledoval som ho a chválil už vlani počas svetového šampionátu. Tam však mal problém s koncovkou, dostával sa do množstva šancí, ale nepremieňal ich. Dnes je to iný hráč, lepší, zrelší. Na olympiáde dal už päť gólov, nepotrebujete ďalší dôkaz.

Českí komentátori ho už na MS v Rige prirovnávali k mladému Jaromírovi Jágrovi. Nie je to pritiahnuté za vlasy?

Podľa mňa to obstojí. Juraj je vysoký, mohutný, má výbornú strelu a úžasne korčuľuje. V tom má hádam oproti Jardovi aj navrch. Nie je zasa taký robustný. Môžeme ich porovnávať, avšak ak chce dosiahnuť parametre Jágra, potom má Slafkovský pred sebou ešte poriadne dlhú cestu.

Hráči si pred play off spravili poradu sami medzi sebou. Nemôže mať s tým trénerský štáb problém?

Vôbec nie, veď chlapci nerozoberajú taktiku, skôr len utužujú partiu a morálku. Napokon, to isté mi spravili na MS 2012 v Helsinkách Chára so Šatanom a Handzušom. Tímu to len prospelo.

Slovensko, USA Čítajte viac Slafkovský? S takým typom som hádam ani nehral

Je na slovenskej hre poznať kanadský rukopis trénera Ramsayho?

Hokej je dnes taký globalizovaný, že hovoriť o národnom rukopise už nemá zmysel. Kedysi to v zámorí len nahadzovali na zadný mantinel, dnes z hráčov vychovávajú rýchlych, výbušných i šikovných hokejistov.

Čo sa dá vyčítať zo slovenskej striedačky cez televíznu obrazovku? Zdá sa, že to tam poriadne žije…

Obrovská súdržnosť. Aj keď mužstvo prehrávalo, nemalo zvesené hlavy. Tím si verí. Keď to porovnám s českým mužstvom, hneď viem, že bojovný duch tentoraz sedí na slovenskej striedačke.

Nechceli sme jatriť rany, no sami ste začali…

(smiech) Ale je to tak.

Môžu si hráči pripúšťať, že odteraz hrajú o medaily?

To sa vytesniť z hlavy nedá. Semifinále je však stále len akýsi poloúspech. Nakoniec sa môže stať, že medaila z toho nebude. Pred desiatimi rokmi sme boli v semifinále MS, Česi mali zvučnejšie mená, no my sme si aj tak verili. Niečo podobné z tímu cítim aj teraz.

V piatok naň čakajú Fíni. Slováci nemajú s nikým takú žalostnú bilanciu, dokonca ani s Českom, o ktorom sa vraví, že z neho majú komplex…

Keď sa ma pred začiatkom turnaja pýtali na najväčšieho favorita, povedal som, že Fínsko. Bolo by zvláštne, keby som teraz zmenil názor (úsmev). Doteraz neprehrali, majú možno prestarnutý tím, ale stále sú to fantastickí korčuliari. Slováci to budú mať ťažké. Neodpisujem ich. Ak sa dostanú do vedenia a dlhšie ho udržia, potom sa môže stať čokoľvek.

Slovensko, USA Čítajte viac Olympijský sen! Slováci vyradili Američanov, opäť sa vzoprú Fínom

Prečo sa s Fínmi hrá ťažko?

Sám neviem. Aj keď som viedol českú reprezentáciu, nikdy sme nad nimi nevyhrali. Dokonca som proti nim nezískal ani bod. Majú zvláštnu taktiku – udrú, stiahnu sa na polovicu a tam sa bijú o každý puk. Spomínate si na prvý duel? Spravili pár brejkov a bolo po všetkom.

Mimochodom, vraví sa o nich, že sú veľkí flegmatici. Ide poctivý hokej s takouto povahou dohromady?

Keď sa človek nad tým zamyslí, tak je to zvláštne. Ale pravda je taká, že ak dodržiavajú systém – a v tom sú majstri – potom sa s nimi hrá ťažko. Nespoliehal by som sa ani na to, že Slovákov podcenia. To oni zvyčajne nerobia.

Aká je teda rada od skúseného trénera?

Byť trpezlivý. Nedopustiť brejkové situácie. Cesta vedie tadiaľ.

Česko už na turnaji skončilo, je pre vás postup Slovenska do semifinále dostatočná náplasť?

Slovensko je pre mňa srdcová záležitosť. A nielen ja, tak ako Slováci zvyknú fandiť Česku, aj Česi Slovensku. Rešpekt a náklonnosť vnímam z oboch strán.

Takže Ostrava bude na slovenskej strane…

O tom nepochybujte. Moraváci majú k Slovensku blízko. Počas MS 2015 som sa v tom utvrdil.

hokejový turnaj Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o hokejovom turnaji na ZOH

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Vladimír Vůjtek #Peking 2022 #olympijský hokej