Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Oslava bola hodná zlata. Priateľovi som povedala, že môžem skončiť

Usmiata i unavená z náročnej cesty. Olympijská víťazka Petra Vlhová (26) je už doma. Alpská lyžiarka pred šiestimi dňami ovládla na zimných olympijských hrách v Pekingu slalomové preteky.

15.02.2022 12:36 , aktualizované: 13:28
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová pózuje so zlatou medailou v Bratislave.
debata (22)

Najmä vďaka druhému kolu, ktoré si na videu pripomenula hneď v úvode utorňajšej tlačovej konferencie.

„Postupne si to všetko uvedomujem. Stále si hovorím: Bože, som olympijská víťazka,“ vravela slovenským médiám.

Našli ste v tej jazde chyby?

Áno, ale je veľmi príjemné ju takto vidieť. Bola iná z hľadiska emócií. Postupne sa stupňovali – ako prichádzali do cieľa ďalšie pretekárky. Nakoniec som vyhrala.

VIDEO: Úspešná Slovenka po príchode absolvovala v Bratislave krátku tlačovú konferenciu.
Video

Vstrebali ste už tieto emócie?

Pomaly to prichádza každým dňom. Každým ránom je pocit lepší. Postupne si to uvedomujem. Stále si hovorím: Bože, som olympijská víťazka. Veľmi sa z toho teším.

Rodičia vás nečakali na letisku, prečo?

Sú na dovolenke, bicyklujú sa. Je to preto, že som zmenila čas odchodu z Pekingu. Prídu 19. februára, takže sa uvidíme neskôr.

Neľutujete, že ste neabsolvovali alpskú kombináciu?

Nie. Som šťastná, že som urobila takéto rozhhodnutie. Nebolo to ľahké, ale v prvom rade sa pozerám na seba a nie na ostatných. Takto som to cítila. Tréner Mauro Pini ma podporil, rovnako aj ďalší členovia tímu.

Mikaela Shiffrinová Čítajte aj Vlhová a jej tím sú múdri. Shiffrinová sa vyjadrila k rozhodnutiu rivalky

Je cesta k olympijskému zlatu psychicky náročnejšia ako k veľkému glóbusu?

Tažko sa to porovnáva. Olympiáda je o jednom dni, glóbus o celej sezóne. Pri oboch som musela byť mentálne silná. Nerada by som to hodnotila. Vyhrať obe je psychicky i fyzicky náročné.

Je medaila ťažká?

Keď ju mám dlho na krku, bolí ma. Keď som zaspávala, mala som ju v ruke.

Spadol vám kameň zo srdca?

Takto by som to nenazvala. Splnila som veľký sen sebe i členom tímu. Bola som šťastná. Urobila som maximum, aby sa mi to podarilo. Som na seba hrdá.

Máte motiváciu do boja o veľký glóbus?

Pravdaže. Možno aj preto som sa rozhodla neštartovať v alpskej kombinácii. Úprimne, tam mi už motivácia chýbala. Spravím maximum, aby som do posledného mesiaca sezóny bola pripravená, veľmi silná a bojovala o veľký glóbus.

Petra Vlhová, Peking 2022 Čítajte aj Vyhodila Magoniho, riskla to s Pinim. Vlhová je majsterkou ťažkých rozhodnutí

Čo ste prežívali po prvom kole olympijského slalomu?

Bolo to veľmi ťažké. Cítila som sklamanie. Hovorila som si, že som znova zlyhala na olympiáde a znova nepredviedla výkon, na ktorý mám.

Boli tam aj slzy. Mám však úžasný tím ľudí a brata, ktorý mi veril do posledného momentu. Zomkli sme sa a každý člen bol so mnou.

Opakovali mi, že to môžem dokázať a pripomínali moju silu. Tieto veci som potrebovala najviac na svete, lebo som si po prvom kole myslela, že je to stratené.

Znova som sa naštartovala a verila. V pravý deň sa spojilo do seba viacero vecí. Napríklad, že Mauro staval druhé kolo.

vlhová Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o Petre Vlhovej na ZOH

Pred olympiádou ste deklarovali, že bude dôležité brať olympiádu ako bežné preteky. Podarilo sa?

Chcela by som sa poďakovať mojej mentálnej trénerke, je za tým veľa práce. V hlave som si opakovala, že to dokážem. Človek niekde vzadu vníma, ze je to olympiáda, nedá sa to úplne vytesniť.

Boli veľké oslavy?

(Smiech) Boli, ale nie hneď. Stále som nevedela, čo budem robiť a či budem pokračovať. Keď som sa rozhodla, že nepôjdem kombináciu, tak sme tam zostali ešte dva dni. Bola to oslava hodná zlata.

Budete vo zvyšku kariéry uvoľnenejšie?

Po zisku zlata som priateľovi hovorila, že sa môžem zbaliť a skončiť. On mi hovoril, že ešte nie. Je ťažké motivovať sa, keď máte všetko. Teraz môžem prekonávať rekordy, lebo čo viac ešte môžem získať? Motivácia mi nechýba. Budem si dávať veľké ciele – teraz veľký glóbus, neskôr ďalšie. Nebojím sa toho.

Platí, že vás Mikaela Shiffrinová veľmi motivuje?

Určite. Povedala som to niekomu v tíme. Mikaela má veľké šťastie, že má mňa. Možno je to vzájomné. Nehovorím, že keď neustále vyhrávate, je to nuda. Ak vás však niekto naháňa, je to iné.

To, že máme jedna druhú, je pozitívne pre nás, divákov i šport ako taký. Ona je najlepšia v histórii a taktiež mojou motiváciou. Motivuje ma, keď ju zdolávam.

Petra Vlhová s bratom a člen realizačného tímu... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Petra Vlhová Petra Vlhová s bratom a člen realizačného tímu Borisom Vlhom a prezidentom SOŠV Antonom Siekelom.

Čo hovoríte na jej nevydarené výkony v Pekingu?

Je to šport. V ňom je možné všetko. Človek zlyhá nie raz, ale viackrát za sebou.

Pôjdete vo zvyšku sezóny aj rýchlostne disciplíny?

Chcem získať veľký glóbus, takže určite pôjdem všetko.

Bude po zisku olympiády Petra Vlhová iná?

Snom každého športovca je získať medailu z olympiády. Je to posledná trofej, ktorá mi v kariére chýbala. Splnila som si posledný sen. Nemyslím si však, že budem iná. Stále budem chcieť vyhrávať viac a viac.

Ale stresu trochu ubudne, nie?

Nemyslím si. Na každé preteky idem s tým, že chcem podať maximum a vyhrať. Bez ohľadu na to, ako dopadla olympiáda.

Petra Vlhová, Peking 2022 Čítajte aj Vyhodila Magoniho, riskla to s Pinim. Vlhová je majsterkou ťažkých rozhodnutí

Ukázalo sa, že risk s Pinim bol zisk? Nebáli ste sa trénerskej zmeny?

Chcela by som povedať, aby ľudia túto výmenu neriešili. Viem, čo robím. Som presvedčená, že som zmenu potrebovala. Nikto nevie, čo za tým bolo. Považujem to za najlepšie rozhodnutie v športovej kariére. Mauro mi dal novú chuť do lyžovania.

Nikdy som v živote necítila takú podporu po zlom výsledku. To je základ úspechu. Máme veľmi dobrý vzťah. Potrebujem mať pri sebe človeka, ktorý ma pochopí.

Som žena, niekedy potrebujem osobu, ktorej sa zdôverím. Aj ja som mala pochybnosti, či je to správne. Niečo také sa nerobí pred olympiádou. Nevedela som, čo mám čakať, ale vedela som, čo nechcem. Zostať s bývalým trénerom. Každá zmena je risk, lebo nikto nevie, aké to bude. Vyšlo to skvele.

Keď je najväčší tlak, tak vám Pini najviac pomôže?

Po prvej jazde si niečo preložil do slovenčiny. Neviem to presne, ale niečo v zmysle, aby som lyžovala s veľkým srdcom. Po druhom mi zasa povedal: Odvážne dievča a veľké srdce. Po prvej jazde na mňa nikto nekričal, nebol nervózny. Mala som najväčší pokoj.

Petra Vlhová Čítajte aj Vlhová vysvetlila predčasný koniec: Nemám silu na nič

Na čo sa doma najviac tešíte?

Na najbližších. Budem robiť to, čo vždy. Dám si dobré jedlo. Teším sa na normálnu stravu, lebo v Číne som toho mala plné zuby. Budem oddychovať, najmä mentálne. Potom začnem trénovať, pôjdeme na sneh a pokračujeme.

Veríte, že hokejisti na vás nadviažu a získajú medailu aj oni?

Verím, že to dajú! Nesledovala som ich, lebo som cestovala. Prišla som do Viedne a ani som nevedela, či sú to ešte zápasy v skupine. Už viem, že uspeli v osemfinále s Nemeckom. Dúfam, že im to vyjde a pôjdu čo najďalej. Budem im držať palce.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová