Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Doping ruskej kométy? Omylom mala užiť dedkove lieky

Krasokorčuliarka Kamila Valijevová vysvetlila dopingový nález náhodným užitím liekov na srdce jej starého otca.

15.02.2022 11:38
Kamila Valijevová Foto: ,
Kamila Valijevová.
debata (37)

Pätnásťročná Ruska to uviedla pred Športovým arbitrážnym súdom (CAS), ktorý jej napokon umožnil štartovať v súťaži sólistiek na ZOH 2022 v Pekingu.

Súd v Lausanne zverejnil, že zákaz štartu by nebol v súlade so športovou spravodlivosťou a poukázal na nevhodné načasovanie zverejnenia informácie o jej dopingovom prípade.

CAS rozhodol, že voči zlatej medailistke z tímovej súťaže, ktorá mala v decembri pozitívny antidopingový nález, neuplatní okamžitú sankciu v podobe zákazu štartu na ZOH.

pjimage Čítajte aj Ruska môže a ja nie? Toto je rasizmus, hnevá sa americká šprintérka

Ženská súťaž sa začala utorkovým krátkym programom, Valijevová bola v akcii so štartovým číslom 26 v záverečnej skupine ako hlavná favoritka na zisk zlatej medaily.

"Jej právnici priniesli niekoľko dôkazov, ktoré vinu spochybňujú. Zakázaná látka sa jej mala dostať do tela tak, že si omylom vzala lieky jej starého otca na srdce.

Je pravda, že táto látka je trochu zvláštna, najmä pre dievča v jej veku. Ale zase, pokiaľ presne nevieme, ako sa to stalo, je ťažké vynášať akékoľvek súdy," citovala agentúra AFP predsedu disciplinárnej komisie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Denisa Oswalda.

Rusko, Kamila Valijevová Čítajte aj Ukradli ste ďalšiu olympiádu, obvinili Rusov Američania. Valijevová prehovorila

MOV informoval, že stále čaká na výsledok B-vzorky Valijevovej. Už v pondelok však oznámil, že pokiaľ sa Ruska v ženskej súťaži dostane na stupne víťazov, neuskutoční sa tradičný medailový ceremoniál.

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády
37 debata chyba
Viac na túto tému: #Kamila Valijevová