Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Životná šanca, znie z tímu. Čo čaká Slovákov v boji o semifinále?

Po dvanástich rokoch si hokejisti Slovenska vybojovali účasť v osmičke najlepších tímov na zimných olympijských hrách.

15.02.2022 11:51
Peter Cehlárik, Martin Gernát Foto: ,
Peter Cehlárik (vľavo) a Martin Gernát pred nemeckým brankárom Mathiasom Niederbergerom.
debata (5)

Po historicky štvrtom mieste z Vancouveru 2010 nasledovalo skoré vypadnutie v kvalifikačnej časti vyraďovacej fázy v Soči 2014 aj Pjongčangu 2018.

Do tretice to už Slovákom vyšlo a Nemcov v utorok skoro ráno slovenského času zdolali 4:0, keď nad striebornými medailistami zo ZOH 2018 dominovali výsledkovo aj herne.

VIDEO: Zostrih najväčších úspechov slovenského hokeja

Obsah vznikol v spolupráci Pravdy s MALL.TV.

Čo sa Ramsaymu nepodarilo so slovenským tímom pred štyrmi rokmi v Pjongčangu, vynahradil si teraz v Pekingu.

Slováci zdolali Nemcov ich zbraňami. Výborne forčekovali, prehusťovali stredné pásmo a nezvyčajne aktívni smerom dopredu boli aj obrancovia, ktorí si pri prvých troch góloch pripísali až štyri asistencie. Dve idú na konto Martina Gernáta a po jednej pridali Peter Čerešnák a Samuel Kňažko.

"Počas celého zápasu sme pôsobili ako tím. Defenzíva bola výborná, ale aj vpredu to bolo dobré. Rýchlo sme si posúvali puk, dobre korčuľovali a vyhrávali fyzické súboje.

Fungovali nám aj drobné detaily, výborne sme komunikovali na ľade aj striedačke. Ak sme aj urobili nejaké chyby, náš brankár bol brilantný," rád skonštatoval tréner Craig Ramsay, cituje ho RTVS.

Libor Hudáček Čítajte aj Zbabelosť, svinstvo! Česi odsúdili zákerný atak na Hudáčka

„Opäť sa zlepšili skúsení hráči, ktorých veľmi dobre doplnili mladí. Dobre sa na to pozeralo z lavičky,“ doplnil Ramsay.

Cehlárik: Popoludňajší čas nám sedí

Slováci zvládli oba zápasy, ktoré mali začiatok o 12.10 h miestneho času. Peter Cehlárik verí, že vyhrajú aj ten tretí.

Vo štvrťfinále proti USA ich čaká ťažká úloha, podľa krídelník elitného útoku by mal tímu pomôcť aj entuziazmus, ktorý na tím sadol po triumfe 4:0 nad Nemeckom.

Dvadsaťšesťročný zakončovateľ skóroval v druhom zápase za sebou, skvele mu prihral na gól obranca Martin Gernát. „Začalo to pri Marekovi Hrivíkovi, mal výborný forček. ‚Geri‘ je aktívny, čakal som, že tam pôjde. Pekne sme si to vymenili a využili sme priestor.“

Cehlárik zvýšil na 2:0, od toho momentu mali Slováci zápas pevne v rukách. O prvý gól sa postaral Libor Hudáček, jeho strelu si vrazili Nemci do vlastnej bránky.

Čína Peking ZOH2022 Hokej Slovensko Nemecko kvalifikácia Čítajte aj Čisté konto a štvorka obhajcovi striebra. Ohodnoťte výkony Slovákov po postupe

„Prvý gól nás naštartoval. Vždy je lepšie, ak ho dáte, ako keď by sme mali doťahovať. Ale celá Liborova formácia aj s Jurčom je aktívna, som rád, že im to padlo,“ dodal Cehlárik.

Ramsayho zverenci však opäť nedokázali využiť presilovku, v tej záverečnej na konci zápasu však mali ku gólu veľmi blízko.

„Z tých šancí musíme dať gól. Pohyb je fajn, aj výmena pukov, ale tie strely by mali byť lepšie. Aby sme mohli aj dorážať. Možno by bolo dobré dávať to viac na zadnú žŕdku,“ zamyslel sa slovenský útočník.

Zápas proti USA sa odohrá v rovnakom čase ako duely s Lotyšskom a Nemecko. Na regeneráciu tak nemajú Slováci ani 24 hodín.

„Vyzerá to tak, že nám čas 12.10 sedí, zvládli sme oba zápasy. Sme rozbehnutí a musíme si to preniesť aj na zajtrajšok,“ uzavrel Cehlárik.

Úspešný boj Slovákov o štvrťfinále Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Slovenský brankár Patrik Rybár a jeho kľúčový...

Úvod štvrtého súboja Slovákov v Pekingu mal iný obraz ako tie predchádzajúce. Tentokrát sa netlačili dopredu, ale do súpera sa zahryzli Nemci, ktorí sa snažili už v prvých minútach dostať sa do vedenia.

Nemecký „blitzkrieg“ sa však nekonal. Zverenci trénera Craiga Ramsayho dokázali účinne otupiť úvodné ofenzívne snahy súpera, nepustili ho do vyložených šancí a postupne prebrali taktovku.

"Vybehli na nás a snažili sa hrať do tela. Majú na to typovo vhodných veľkých hráčov, spočiatku sa im tam aj dobre odrážali puky. No my sme si povedali, že musíme hrať zomknutí, piati pri sebe.

Keď ide jeden hráč do súboja, druhý mu musí prísť na pomoc, aby zobral puk. Potom sme to začali robiť veľmi dobre," povedal Martin Gernát.

Nemci pôsobili s pribúdajúcim časom viac a viac bezradne, len ťažko sa dostávali cez defenzívu súpera a od polovice duelu výrazne zaostávali v pohybe. Veľa síl im zobral aj posledný skupinový duel s USA (2:3).

hokejový turnaj Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o hokejovom turnaji na ZOH

"Som veľmi spokojný, ako sme hrali. Kľúčom bolo, že sme umne využívali našu rýchlosť, dostávali sme puky za nemeckú obranu a vydržali sme v tom celý zápas. Neustupovali sme.

Naša rýchlosť bola základom. Nemci nás museli naháňať, keďže sú veľkí a silní, bolo to pre nich náročné," povedal hlavný tréner.

Gernát si vo štvrtom zápase otvoril bodový účet ba turnaji. Na výhre sa podieľal dvoma asistenciami.

V 12. minúte mal prsty v úvodnom góle Libora Hudáčeka, v 28. po parádnej kombinácii nabil Petrovi Cehlárikovi:

„Snažili sme sa hrať rýchly hokej, dostávať sa do šancí. Boli sme silní v ich pásme. Snažili sme sa hrať s pukom, posielať ich na bránku a myslím si, že to rozhodlo zápas.“

Roman Červenka Čítajte aj Fiasko, štvrťfinále bude prvý raz bez Čechov. Stredajší program je známy

Utorňajší duel mal prívlastok „najdôležitejší“ na turnaji. Rovnaký bude mať aj stredajší súboj.

"Myslím si, že dnes sme boli v prvých dvoch tretinách lepší, no potom to už bolo trošičku rozhádzané, už sme sa snažili viac lietať a útočiť a oni sa z toho dostávali do prečíslení.

To si musíme zajtra ustrážiť. Musíme nastúpiť aktívne, rýchlo, byť dobrí v obrannom pásme a silní v útočnom," uviedol Gernát, ktorý si naštudoval hru najbližšieho súpera aj z televízie.

"Videl som duel Američanov s Kanadou a aj tretinu z toho s Nemeckom. Majú mladý tím, sú tam rýchli univerzitní hráči, ktorých dopĺňajú top hokejisti z Európy.

Takže nás čaká veľmi ťažký súper, veď v tabuľke po základnej časti skončili na prvom mieste. Je to naša životná šanca," zdôraznil dvadsaťosemročný obranca.

Peking 2022 Slovensko Nemecko Čítajte aj Dominancia od prvej minúty. Pozrite si dôležitý triumf v obrazoch

Na USA narazili Slováci aj na predchádzajúcej zimnej olympiáde v Pjongčangu. V základnej skupine prehrali tesne 1:2, no v kvalifikačnom dueli o štvrťfinále podľahli súperovi jasne 1:5. Jediný slovenský gól vtedy strelil Peter Čerešňák.

Američania zatiaľ na turnaji v Pekingu nezaváhali, keď postupne zdolali domácu Čínu vysoko 8:0, rivalov z Kanady 4:2 a aj posledného súpera Slovákov Nemecko 3:2.

Ako jediný tím mali po základnej skupine plný počet deväť bodov so skóre 15:4. Ich ofenzívu ťahá Sean Farrell, dvadsaťročný útočník má na konte po tri góly i asistencie.

Štyri body nazbierali Ben Meyers (2+2) a Andy Miele (1+3). V bránke sa spoliehajú na dvojicu mladíkov, devätnásťročný Drew Commesso odohral dva zápasy a o štyri roky starší Mann Strauss jeden.

USA – SLOVENSKO

štvrťfinále, streda, 16. februára 5.10 SEČ, National Indoor Stadium
Predpokladané zostavy:
USA: Commesso (Mann) – Kamfper, Ness, Faber, Warsofsky, Cooper, Sanderson, Perbix – O'Neill, Miele, Agostino – Abruzzese, Beniers, Knies – Farrell, Meyers, Cates – McLaughlin, Smith, Brisson
Slovensko: Rybár (Konrád) – Čerešňák, Čajkovský, Marinčin, Rosandič, Kňažko, Gernát, Nemec – Takáč, Hrivík, Cehlárik – Jurčo, Hudáček, Pospíšil – Zuzin, Krištof, Kelemen – Regenda, Roman, Slafkovský – Daňo


Ohodnoťte Slovákov po zápase s Nemcami

Hlasovalo 420 ľudí.

Patrik Rybár

Patrik Rybár

Priemerný výsledok: 96,26 %.

slafkovsky juraj

Juraj Slafkovský

Priemerný výsledok: 89,46 %.

Peter Cehlárik

Peter Cehlárik

Priemerný výsledok: 88,97 %.

Marek Hrivík

Marek Hrivík

Priemerný výsledok: 88,69 %.

Michal Krištof

Michal Krištof

Priemerný výsledok: 87,76 %.

regenda pavol

Pavol Regenda

Priemerný výsledok: 86,43 %.

Samuel Kňažko

Samuel Kňažko

Priemerný výsledok: 85,86 %.

Martin Gernát

Martin Gernát

Priemerný výsledok: 85,02 %.

Libor Hudáček

Libor Hudáček

Priemerný výsledok: 83,78 %.

Mislav Rosandič

Mislav Rosandič

Priemerný výsledok: 83,22 %.

Peter Čerešňák

Peter Čerešňák

Priemerný výsledok: 83,22 %.

Samuel Takáč

Samuel Takáč

Priemerný výsledok: 83,03 %.

Peter Zuzin

Peter Zuzin

Priemerný výsledok: 82,53 %.

Miloš Roman

Miloš Roman

Priemerný výsledok: 82,49 %.

Kristián Pospíšil

Kristián Pospíšil

Priemerný výsledok: 81,82 %.

Martin Marinčin

Martin Marinčin

Priemerný výsledok: 80,91 %.

Michal Čajkovský

Michal Čajkovský

Priemerný výsledok: 80,52 %.

Miloš Kelemen

Miloš Kelemen

Priemerný výsledok: 80,07 %.

Šimon Nemec

Šimon Nemec

Priemerný výsledok: 79,67 %.

Tomáš Jurčo

Tomáš Jurčo

Priemerný výsledok: 78,12 %.

Marko Daňo

Marko Daňo

Priemerný výsledok: 60,56 %.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #americkí hokejisti #hokejový turnaj v Pekingu