Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladá Ruska môže na ZOH súťažiť, rozhodol súd. Je to chránená osoba

Ruská krasokorčuliarka Kamila Valijevová môže po oslobodzujúcom verdikte Športového arbitrážneho súdu (CAS) štartovať v súťaži sólistiek na ZOH v Pekingu. Informovala o tom agentúra AP.

14.02.2022 07:12
Kamila Valijevová Foto:
Kamila Valijevová v Pekingu.
debata (135)

CAS v pondelok rozhodol, že 15-ročná zlatá medailistka z tímovej súťaže sa neprevinila voči antidopingovým pravidlám. Ženská súťaž sa začne utorkovým krátkym programom, Valijevová bude v akcii so štartovým číslom 26.

Valijevovej odobrali pozitívnu vzorku ešte 25. decembra počas ruského šampionátu. Našli v nej stopy zakázanej látky trimetazidín. Liečivo sa používa na angínu či závraty, ako aj pri dlhodobej liečbe ischemickej choroby srdca.

Kamila Valijevová Čítajte viac 48 hodín čakania. Valijevová sa dozvie verdikt v pondelok

Figuruje však na zozname nedovolených podporných prostriedkov Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), lebo zvyšuje prietok krvi. Na januárových ME v Tallinne vybojovala Valijevová zlato a získala prvú veľkú medailu medzi dospelými. Akreditované laboratórium v Štokholme informovalo o jej pozitívnom teste až deň po skončení tímovej súťaže na ZOH 2022.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV), WADA, Medzinárodná korčuliarska únia (ISU) a separátne aj Medzinárodná testovacia agentúra (ITA) sa následne obrátili na CAS, aby Valijevovej zabránil štartovať. Ruská antidopingová agentúra (RUSADA) jej po pozitívnom dopingovom náleze zastavila činnosť, ale v stredu suspendáciu zrušila.

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády

Mladá Ruska svedčila v nedeľu prostredníctvom videohovoru pred CAS, ktorý po šesťhodinovom posudzovaní faktov vyriekol verdikt, na základe ktorého môže štartovať v súťaži žien. Valijevová sa na ňu medzitým pripravovala v dejisku ZOH.

CAS pri vynesení verdiktu zohľadnil skutočnosť, že Valijevová je maloletá a tým pádom podľa kódexu WADA „chránená osoba“. Generálny sekretár CAS Matthie Reeb uviedol, že okamžité uplatnenie sankcie by mohlo „spôsobiť vážne škody“.

Bez ceremónie

Po súťaži krasokorčuliarok na ZOH v Pekingu sa nebude konať medailový ceremoniál, ak medzi najlepšou trojicou skončí reprezentantka Ruského olympijského výboru (ROC) Kamila Valijevová.

Informáciu potvrdil v pondelok Medzinárodný olympijský výbor (MOV) a zverejnila ju agentúra AFP.

Ak Valijevová postúpi v súťaži sólistiek z krátkeho programu do voľných jázd, MOV požaduje, aby prešlo ďalej až 25 krasokorčuliarok namiesto zvyčajných 24.

Vyhlásenie CAS

Na základe veľmi obmedzených faktov v tomto prípade a po zvážení následných právnych následkov, rozhodujúci panel neudelil športovkyni suspendáciu. Kamila Valijevová je na základe Svetového antidopingového kódexu chránenou osobou.

Zákaz štartu na hrách by mohol viesť k nenapraviteľnej škode a k porušeniu základných princípov spravodlivosti a rovnosti voči športovkyni, ktorá priamo v Pekingu nemala pozitívny dopingový nález. Valijevová je aj naďalej subjektom disciplinárneho konania.

Panel tiež zdôrazňuje, že existujú veľmi vážne právne pochybnosti o načasovaní zverejnenia informácie o výsledku jej testu. Prišlo oneskorene a v priebehu olympiády, čo nie je chyba športovkyne

135 debata chyba
Viac na túto tému: #Peking 2022 #Kamila Valijevová