Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vancouver hreje i bolí. Ešte sa ma naň dlho pýtali

Bol súčasťou najsilnejšej hokejovej zostavy, akú kedy Slovensko malo. Zažil úspechy, na ktoré sa nezabúda, ale aj sklamanie, ktoré by najradšej vymazal.

12.02.2022 21:00
Jurčina Crosby Foto:
Milan Jurčina v tvrdom súboji s kanadskou hviezdou Sidneym Crosbym počas semifinále olympijského turnaja vo Vancouvri 2010.
debata

Milan Jurčina (38) si zahral na troch zimných olympiádach (Turín 2006, Vancouver 2010, Soči 2014) a ak by vraj mohol, zopakoval by si to pokojne aj každý rok.

„Perinu zo Soči mám dodnes,“ usmieva sa skúsený obranca Sparty Praha.

Na ktoré z olympijských podujatí si spomínate ako prvé?

Počas Lillehammeru 1994 som mal jedenásť rokov, žil som už hokejom, ale na turnaj si veľmi nespomínam. Nezdá sa mi, že by som bol priklincovaný pred televíznou obrazovkou. Zato Nagano 1998 mi zostalo v živej pamäti.

hokejový turnaj Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o hokejovom turnaji na ZOH

Páni, pre Čechov to bola parádna jazda. Bavilo ma to. Prežíval som to s nimi. Škoda, že Slováci sa tam nemohli ukázať s tým najlepším, čo mali k dispozícii.

Čo ste mali pod piatimi kruhmi najradšej?

Zbožňoval som olympijskú atmosféru. Ako sa tam všetko premiešava. Športovci z celého sveta. Stretávali sme sa v jedálni, na raňajkách i na večeri. Ľudia si tam vymieňali odznaky, mikiny, tričká, všetko, čo bolo k dispozícii. Bolo to milé.

Aj vám nejaký odznak zostal?

Nie, kdeže. Ja som bol pozorovateľ, ktorý všetko sledoval z povzdialia. To skôr členovia jednotlivých výprav, ktorí sprevádzali športovcov, sa tomu venovali. Na poslednej olympiáde som však už poznal, ako to chodí, keď som chcel nejaký suvenír, vedel som, za kým ísť.

Čo vám dnes doma pripomína olympiádu?

Napríklad perina zo Soči 2014. (smiech) Keď som prišiel do izby, bola tam pekne nachystaná, páčila sa mi a tak mi aj zostala.

Zvykli ste vybehnúť aj na iné podujatia?

Ako kde. Pred ôsmimi rokmi v Rusku na to bol priestor. Šli sme sa pozrieť na Nasťu Kuzminovú. V Turíne aj vo Vancouvri bolo všetko ďaleko, sledovať sme mohli maximálne curling alebo krasokorčuľovanie. To sme sa radšej šli prejsť do mesta. V Kanade bolo naozaj pekne.

Slováci bojovali proti švédskemu favoritovi Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Hokejisti SR pred zápasom so Švédskom.

Na ktorý olympijský šport by sme vás nikdy nenahovorili?

Bežecké lyžovanie a biatlon. Poviem vám, je to neskutočná otročina. Keď som videl, ako Nasťa drie na trati, bol som vďačný za ľad, hokejku a korčule. (úsmev)

Olympijskú premiéru ste absolvovali v Turíne 2006. Vraví sa, že to bol najsilnejší tím, aký kedy Slovensko malo…

Dosť sa o tom narozprávalo i novinári popísali, no ja mám pocit, že o štyri roky neskôr sa vo Vancouvri zišla ešte lepšia hokejová partia. Napokon, dokázali to aj výsledky, všetci tam o nás hovorili. Ale áno, aj v Turíne sme mali veľmi solídny tím.

Bolo to naozaj mužstvo, ktoré si verilo na kohokoľvek?

Myslím si, že áno. Naše hviezdy boli v najlepšom veku, nebol dôvod, aby sme sa niekoho báli. Ako sme tam vlastne vypadli? Zdolali sme Švédov a potom tuším vo štvrťfinále prehrali s Českom 1:2, však?

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády

Skoro – 1:3…

Áno, dali nám gól do prázdnej bránky. Mám pocit, že z Turína nakoniec odišli aj s medailou.

Trúfnete si povedať, že ak by to neboli vo štvrťfinále Česi, Slovensko hrá o medaily?

Hoci sme prišli s akokoľvek nabitou zostavou, Česi boli vždy ešte o niečo lepší. O krok pred nami. Mali skúsené mužstvo, ktoré vedelo hrať veľké zápasy. Veľa ľudí spomínalo akýsi komplex, no ono to bolo väčšinou o kvalite.

Či reprezentácia, či liga, všade hrajú výborný hokej. V Turíne síce postúpili do play off zo štvrtého miesta a my z prvého, mohlo sa zdať, že tam máme lepší mančaft, ale nebolo to tak. Bol to však veľmi vyrovnaný zápas.

S akým pocitom ste odchádzali z Turína?

Tušili sme, že máme na medailu, zároveň sme vedeli, že nás vyradil veľmi silný tím. Skôr ako smútok som si uchoval obrovské skúsenosti do ďalšej kariéry. Poviem to takto: nebolo to také veľké sklamanie, ako o štyri roky neskôr vo Vancouvri.

Milan Jurčina reprezentoval Slovensko na 5... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Milan Jurcina Milan Jurčina reprezentoval Slovensko na 5 majstrovstvách sveta a 3 olympiádach.

Paradoxne, v Kanade sa od vás už tak veľa neočakávalo, mnoho opôr bolo za zenitom. V čom bolo to mužstvo iné?

Práve naopak, skúsení harcovníci ako Žigo Pálffy, Paľo Demitra či Jožko Stümpel priniesli na naše hokejky veľký pokoj. Navyše, pod trénerom Filcom všetko do seba pekne zapadlo. Bola to skvelá partia. Hrali sme uvoľnene.

To, že budete s Kanadou bojovať do posledných sekúnd o finále, nikto nečakal…

Uf, bolo to tesné, keby pár sekúnd pred koncom nezazvonila žŕdka, ale bol by z toho gól, mohlo to byť ešte lepšie. Po turnaji som si párkrát pozrel fragmenty zo zápasu, všetci sa ma na to pýtali.

Aj keď som sa vrátil do klubu v NHL, gratulovali mi tam. Náš výkon ocenili. Bolo to sklamanie i hrdosť zároveň. Na druhý deň sme však už hrali proti Fínsku o bronz.

A prišlo to najhoršie…

Katastrofa… (povzdych) Neviem, čo sa tam stalo. Viedli sme 3:1 po dvoch tretinách a potom toto.

Michal Handzuš vraví, že na zápas proti Fínsku by sa zo záznamu nikdy nedokázal pozrieť…

Úplne ho chápem. Ani ja by som si to nikdy v živote nezapol. A načo? Bolo by to iba jedno veľké trápenie.

Čína ZOH2022 Peking Hokej C Švédsko SR Slovensko Čítajte viac Ramsay spravil rošády. Prvý útok má nového člena - z extraligy

Bol to najboľavejší zápas kariéry?

Jednoznačne. Na nič horšie si teraz nespomínam a na ľade už hádam ani nezažijem. Vancouver dodnes hreje aj bolí.

Čo vám napadne, keď sa povie Soči 2014?

<Ak>Na turnaj som cestoval z európskeho klubu. Nikto nevedel, čo čakať. Zimné stredisko v Soči vyrástlo za pár rokov. Po hokejovej stránke to však nebolo nič moc. Z troch turnajov, na ktorých som sa zúčastnil, to bolo najslabšie.

Prehrali ste aj so Slovinskom…

Áno? (smiech) Tak na toto si už nespomínam. Vážne sme s nimi hrali?

Aj s Kopitarom… Evidentne si všetky výsledky v hlave neukladáte.

To nie veru, bolo ich tak veľa. A predovšetkým – bolo to dávno. V Soči to nebolo optimálne.

Mimochodom, mali by ste chuť vliezť do pekinskej bubliny?

Stále je to olympiáda a tí, ktorí ju zažili, vám hádam potvrdia, že by na ňu chodili aj každý rok. Schádzajú sa tam najlepší športovci sveta. Iba raz za čas. Neverím, že v Číne dnes preto niekto rieši výtery a skafandre. Je to obrovská slávnosť. Pre jednotlivcov, ale aj samotné výpravy. Mnohí športovci sa tam dostanú iba jedenkrát za život, ale už navždy zostanú olympionikmi. Nikto im to nevezme.

Budete sledovať zápasy v Pekingu?

Ak to bude v normálnom čase, potom určite áno.

Čína ZOH2022 Peking Hokej C Švédsko SR jurčo Čítajte viac Slováci ešte len budú nebezpeční, znie z USA. Čo musia zlepšiť?

Turnaj je bez hráčov z NHL, každú chvíľu niekoho pozitívne testujú. Na ľade to môže byť celkom solídna lotéria, čo poviete?

Každý tím si tam vzal extra troch hráčov navyše, ak niekto vypadne, nahradia ho. Aj preto si nemyslím, že budeme svedkami veľkých prekvapení.

Nemecko bolo pred štyrmi rokmi vo finále…

V tom čase som tam hral ligovú súťaž, dobre viem, ako sa tam starajú o národné mužstvo. Hráčov si doslova piplajú. To, čo tam predvádzali, bolo odrazom nemeckej ligy. Samozrejme, mali aj trošku šťastíčka.

Akú športovú hodnotu má podujatie bez najlepších hráčov, bez Ovečkina a spol.?

Samozrejme, ak by tam boli hráči ako Alex, bolo by to iné. Nie je tam síce absolútna špička, ale stále platí, že okrem hráčov z NHL je tam to najlepšie na svete. Kvalita určite chýbať nebude.

Je pravda, že ruský útočník mal zakázané počas nácviku presilových hier strieľať?

Niečo som s ním vo Washingtone zažil. Ak by niekoho trafil do nôh, mohol by mu ich aj dolámať. Dával strašné šupy a občas mu to aj uletelo. Radšej mu to potom zatrhli. S Ovečkinom je to tak, že keď trafí vás, môže vám ublížiť, ale ak trafí bránku, je z toho takmer vždy gól.

Čína Hokej ZOH 2022 Muži B Skupina Čítajte viac Najskôr poltucet od Čechov, potom postup. Rusi sú vo štvrťfinále

A čo súboj s ním pri mantineli?

Aj to je boľavá záležitosť. Alex je veľký, silný, ťažký aj energický, keď sa tam s ním raz stretnete, zvyčajne to aj pocítite.

Prekoná Wayna Gretzkeho v počte gólov v NHL? Chýba mu 135 gólov.

To nie je málo. On je však veľký strelec, najlepší, s ktorým som a proti ktorému som kedy hral. Vôbec nedokážem odhadnúť, či sa mu to podarí.

debata chyba