Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švédi hrajú ľúbivo, ale vedia aj poľaviť. Pripomeňte si pamätné zápasy

Zápas proti Fínsku si pozrel, ten so Švédmi si užije. Predsa len, je to krajina, v ktorej odohral podstatnú časť kariéry. Rastislav Pavlikovský (44) pozná jej silné hokejové stránky, ale aj diery, cez ktoré vedie cesta k víťazstvu.

10.02.2022 19:30
Čína SR Fínsko Hokej ZOH2022 Peking C Skupina Foto: ,
Juraj Slafkovský bojuje o puk v zápase s Fínskom.
debata

„Slovenský štýl by na nich mohol platiť,“ vraví majster sveta z Göteborgu 2002.

Je prehra s Fínskom 2:6 zaslúžená?

Áno. Fíni boli všade, sú to skvelí korčuliari a ťažko sa proti nim hrá. Majú výborný fyzický fond a sú disciplinovaní. Neustále sa tlačia do bránky. Naši chalani nehrali zle, ale súper trestal všetky ich chyby prečísleniami a gólmi.

Dá sa hovoriť po takejto prehre aj o pozitívach?

Určite. Aj Slováci robili veľa dobrých vecí, za nepriaznivého stavu dokonca Fínov zatlačili. Boli aktívni v ich obrannej tretine, nevidel som tam nikoho, kto by to vzdal.

Škoda, že zo snahy často pramenili aj chyby. Treba však dodať, že Fíni sú jedným z topfavoritov turnaja, tak rýchlo, ako oni, hrá jedine Kanada.

hokejový turnaj Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o hokejovom turnaji na ZOH

Ale spočiatku to vyzeralo celkom dobre, nie?

Mladý Juraj Slafkovský hral s obrovským sebavedomím, celá štvrtá lajna odohrala skvelý zápas. Dva góly proti Fínom mu pomôžu nielen do ďalšieho priebehu turnaja, ale aj do celej sezóny. Je to veľká vzpruha.

Na ľade pôsobil ako skúsený harcovník… Kde nabral toľko sebavedomia?

Každý máme nejakú povahu, mnohé je dané už v génoch. Ale ak v sedemnástich rokoch hráte vo Fínsku najvyššiu súťaž, dodá vám to veľa sebaistoty. Je to jedna z najrýchlejších súťaží na svete. Juraj má pred sebou veľkú budúcnosť a týmito gólmi dôveru v seba samého ešte umocnil.

Ako by mali hrať Slováci proti Švédom?

Toto bude iný zápas. Aj Švédi sú výborní korčuliari, ale hrajú odlišne. Viac tímovo, skôr kombinačný hokej. Snažia sa hrať pekne, ľúbivo, občas aj na úkor výsledkov. Nám to šlo proti Fínom vždy zle, so Švédmi sme neraz uspeli.

Videli ste ich duel proti Lotyšom? Viedli ľahko 3:0 a nakoniec sa strachovali o víťazstvo. Už neboli takí dôrazní. Slovenský štýl by na nich mohol platiť.

Čína SR Fínsko Hokej ZOH2022 Peking C Skupina Čítajte aj Fíni chytili Slovákov do pasce. Začali sme vymýšľať, vraví kapitán

Ide o susedné severské štáty. Majú však Švédi v povahe väčšiu ľahkovážnosť?

Sú hravejší. Fíni sú na ľade totálni robotníci, ako včeličky, všade sú dvaja, pomáhajú si a idú do prečíslenia. Ak proti niekomu máme väčšiu šancu uspieť, potom jednoznačne proti Švédom.

Nevravím, že súpera podcenia, skôr sa uspokoja. Na medzinárodných turnajoch to predviedli niekoľkokrát a potom na to doplatili. Dokonca aj keď doťahujú náskok súpera, hrajú kombinačne, nikdy nie tak dôrazne ako Kanada alebo Fínsko.

V čom sú najlepší na svete a o čom sa dá povedať, že na nich vždy platí?

Hrajú najlepší kombinačný hokej. A platí jedine to, že budete makať až do konca. Ak aj budú viesť o dva-tri góly, je možné, že poľavia. Potom má šancu aj hokejovo slabší súper.

Rastislav Pavlikovský za bránkou Dušana... Foto: TASR, František Iván
SR ČR Hokej Exhibícia Legendy Poprad POX Rastislav Pavlikovský za bránkou Dušana Salfického v exhibičnom zápase v októbri 2018.

Vzbudzuje slovenský hokej u veľmocí ešte rešpekt?

Ťažko povedať. Pravdou však zostáva, že keď sme na medzinárodnej scéne robili výsledky, súperi z nás – pochopiteľne – mali aj obavy. Hrali sme o medaily, boli sme uznávaným mužstvom. O hráčov sa vtedy zaujímali kluby z celého sveta. Posledných desať rokov ten rešpekt nie je taký ako predtým.

Kto je topfavoritom olympijského turnaja?

Vo Švédsku som odohral deväť sezón, je to akoby môj druhý domov. Pravidelne ich reprezentáciu sledujem. Verím, že by mohla získať zlato. Ale aj Fíni sú veľkým ašpirantom na titul.

Neodpisujme však ani Slovákov – ponúkajú atraktívny hokej, dokážu hrať útočne i agresívne. Odmena raz príde. Na posledných troch MS boli vynikajúci, výsledky však nie vždy tomu zodpovedali. Niekedy sa im to podarí.

Marek Hrivík, Mislav Rosandič Čítajte viac Slováci viedli, potom prišiel uragán. Ramsay: Naše chyby boli naozaj zlé

Pamätné zápasy so Švédskom

MS 2002 – semifinále

Jeden z najlegendár­nejších zápasov reprezentácie. Slováci prehrávali s domácimi už 0:2, ale v záverečnej tretine vyrovnali. V predĺžení ich potom zázračným zákrokom zachránil brankár Lašák a v samostatných nájazdoch otvorili finálové brány Pálffy s Lintnerom.

Slovensko – Švédsko 3:2 sn
Góly: 36. Országh, 59. Šatan, rozhod. samostatný nájazd Pálffy – 18. Axelsson, 32. T. Johansson. Slovensko: Lašák – Ľ. Višňovský, Hecl, Smrek, Lintner, D. Milo, Štrbák, L. Čierny, Bača – Pálffy, Stümpel, Bondra – Šatan, Handzuš, Bartečko – Országh, Rast. Pavlikovský, Nagy – Rób. Petrovický, M. Hlinka, Somík.

MS 2003 – semifinále
O dvanásť mesiacov to bola odveta za Göteborg 2002. Švédi opäť vyrukovali s najlepšími hráčmi z NHL – s Forsbergom, so Zetterbergom či Sundinom. Tentoraz však partia trénera Filca na nich nevyzrela. Švédi boli zaslúženým finalistom. Slováci si napravili chuť o deň neskôr v zápase o bronz proti Česku.

Slovensko – Švédsko 1:4
Góly: 38. Bondra – 39. a 42. M. Sundin, 19. Hannula, 60. Zetterberg.
Slovensko: Lašák – Ľ. Višňovský, Štrbák, Švehla, Suchý, Milo, Lintner, Ivan Majeský, L. Čierny – Pálffy, Stümpel, Bondra – Šatan, Demitra, Zedník – Országh, M. Hlinka, Nagy – Radivojevič, Kapuš

ZOH 2010 – štvrťfinále
Na rozdiel od svetových šampionátov, tentoraz oba tímy nastúpili v plnej sile. Hoci boli Švédi veľkými favoritmi, Slováci sa vzopreli. Zápas to bol ako na hojdačke, Chára a spol. rýchlo viedli 2:0 a ešte rýchlejšie ho potom stratili. O ich postupe napokon rozhodli nezabudnuteľné zásahy Demitru s Kopeckým. Dráma to však bola až do záverečnej sirény.

Švédsko – Slovensko 3:4
Góly: 34. Hörnqvist, 35. Zetterberg, 50. Alfredsson – 28. Gáborík, 29. Sekera, 40. Demitra, 50. T. Kopecký.
Slovensko: Halák – Meszároš, Chára, Višňovský, Štrbák, Jurčina, Sekera – Marián Hossa, Demitra, Kopecký – Pálffy, Stümpel, Gáborík – Zedník, Handzuš, Šatan – Radivojevič, Cibák – Marcel Hossa.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #hokejový turnaj v Pekingu