Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vidina olympijského maxima sa rozplynula. Finišujúci Slováci sa prevrátili

Sánkari Nemecka získali na ZOH v Pekingu zlatú medailu v súťaži miešaných štafiet.

10.02.2022 15:55 , aktualizované: 17:54
Katarína Šimoňáková, Jozef Ninis Foto: ,
Katarína Šimoňáková a Jozef Ninis počas miešaných štafiet.
debata

Topfavoriti vyhrali s náskokom osem stotín sekundy pred Rakúskom, bronz patrí Lotyšsku (+0,948).

Slovenský tím v zložení Katarína Šimoňáková, Jozef Ninis a dvojica Tomáš Vaverčák, Matej Zmij súťaž nedokončil po páde dvojice Vaverčák, Zmij.

Kvarteto Nemecka Natalie Geisenbergerová, Johannes Ludwig, Tobias Wendl a Tobias Arlt podľa očakávania zopakovalo triumf zo Soči 2014 i Pjongčangu 2018, hoci po jazde Ludwiga ešte figurovalo tesne za Rakúskom.

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády

O zlate však potom rozhodli Wendl a Arlt. Všetci štyria tak v Pekingu zaznamenali druhé zlato, keď si predtým pripísali prvenstvá v súťaži mužov, žien i dvojíc.

Pre šesťnásobnú šampiónku spod piatich kruhov Geisenbergerovú je to už siedma olympijská medaila (6–0–1) v kariére a v historickej tabuľke sánkarov sa dostala na prvú priečku pred Taliana Armina Zöggeleram (2–1–3).

Nemecko vyhralo v Pekingu všetky štyri sánkarske disciplíny.

Čína Peking ZOH2022 Sánkovanie tréning prvý Ninis Čítajte rozhovor Postele sú parádne, ale PCR test? Taký som ešte nezažil

Slováci súťaž nedokončili po páde dvojice Vaverčák, Zmij v závere jazdy a nevylepšili umiestnenia z dvoch predchádzajúcich ZOH – pri premiére mixu v Soči im patrila desiata a v Pjongčangu jedenásta priečka.

Ninis figuroval v zostave pri všetkých troch účastiach, Šimoňáková pri dvoch.

V Pekingu sa v konkurencii 14 tímov postavili na štart s číslom sedem a po jazde Ninisa priebežne viedli, ale finišujúcim Vaverčákovi so Zmijom nevyšiel už štart a napokon sa po chybe v záverečnej pasáži v ľadovom koryte prevrátili a do cieľa neprišli.

Chloe Kimová Čítajte aj ONLINE: Chen zlatý vo svetovom rekorde, Hanju bez medaily. Sábliková má bronz

Šimoňáková zašla 11. najlepšiu jazdu, Ninis ôsmu.

„Ja som dal do toho maximum. Prišiel som do cieľa s náskokom dvoch desatín, ale chalanom sa žiaľ nepodarilo prísť do cieľa. Je to obrovská škoda,“ povedal Ninis.

Šimoňákovej sa k pretekom vyjadrovalo ťažko. Napokon zo seba vysúkala aspoň jednu vetu, potom ju opäť premohli emócie.

„Mali sme veľkú šancu na dobré umiestnenie. Myslím si, že som podala veľmi dobrý výkon a aj Jožko. Mrzí nás, že to takto dopadlo.“

Kamila Valijevová Čítajte aj Rusi sa tvária, že podozrenie z dopingu neexistuje. Kremeľ odkázal na jediný zdroj

Obaja z dvojice sa kolegom ospravedlnili ihneď po pretekoch, Zmij len neveriacky krútil hlavou: „Neviem, čo k tomu povedať. Nemali sme tam predtým problém, ale prišla hlúpa chyba a pokazili sme preteky celému tímu. Ospravedlňujeme sa aj ľuďom. Žiaľ, padlo to na nás.“

ZOH 2022 v Pekingu – sánkovanie

miešané štafety: 1. Nemecko (Natalie Geisenbergerová, Johannes Ludwig, Tobias Wendl/Tobias Arlt) 3:03,406 min, 2. Rakúsko (Madeleine Egleová, Wolfgang Kindl, Thomas Steu/Lorenz Koller) +0,080 s, 3. Lotyšsko (Eliza Tirumová, Kristers Aparjods, Martins Bots/Roberts Plume) +0,948, 4. ROC +1,261, 5. Taliansko +1,446, 6. Kanada +1,829, 7. USA +2,335, 8. Poľsko +3,730, 9. Rumunsko +4,286, 10. Česko +6,150, … SLOVENSKO (Katarína Šimoňáková, Jozef Ninis, Tomáš Vaverčák/Matej Zmij) nedokončilo

debata chyba
Viac na túto tému: #sánkovanie #slovenskí sánkari