Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bravúrny finiš vyniesol Johaugovej ďalšie zlato. Rozhodli štyri desatiny

Nórska bežkyňa na lyžiach Therse Johaugová získala na ZOH 2022 v Pekingu svoju druhú zlatú medailu.

10.02.2022 09:36 , aktualizované: 12:30
Krista Pärmäkoskiová, Kerttu Niskanenová Foto: ,
Bronzová Fínka Krista Pärmäkoskiová s krajankou Kerttu Niskanenovou, ktorej vyfúkla zlato Therese Johaugová.
debata (5)

Vo štvrtok po skvelom finiši triumfovala v behu na 10 km klasicky s intervalovým štartom s minimálnym náskokom štyroch desatín sekundy pred Fínkou Kerttu Niskanenovou. Bronz vybojovala ďalšia Fínka Krista Pärmäkoskiová (+31,5).

Z trojice slovenských reprezentantiek skončila najvyššie Alena Procházková. Päťnásobná olympionička obsadila 65. priečku s výrazným odstupom 5:11,9 min na víťazku.

Therese Johaugová Čítajte aj Iná liga. Nórska suverénka Johaugová získala prvé pekinské zlato

Barbora Klementová prišla do cieľa na 77. pozícii s mankom +6:52,9, debutantke na hrách Kristíne Sivokovej patrila 81. priečka (+8:06,3). Na štarte bolo 97 pretekárok.

Tridsaťtriročná Johaugová sa v Pekingu stala uplynulý víkend olympijskou šampiónkou v skiatlone a pridala tak druhé individuálne zlato zo ZOH v kariére.

Štrnásťnásobná majsterka sveta mala pred pekinskými hrami vo svojej výnimočnej zbierke olympijský titul iba zo štafety z Vancouveru 2010, ku ktorému o štyri roky neskôr pridala v Soči striebro a bronz. Pred štyrmi rokmi v Pjongčangu nemohla štartovať pre dopingový dištanc.

Chloe Kimová Čítajte viac ONLINE: Chen zlatý vo svetovom rekorde, Hanju bez medaily. Sábliková má bronz

„Dnes cítim maximálnu radosť. Je skvelé vyhrať, keď sa bojuje do posledných metrov a v cieli napokon vidíte desatinky vo váš prospech. Cítila som, že mám na konci dostatok síl a na záverečnom kopci som sa cítila veľmi dobre. To rozhodlo, že som vyhrala,“ povedala Johaugová v rozhovore pre nórsku televíziu NRK.

Johaugová nezačala najrýchlejšie, na prvých dvoch medzičasoch jej patrila piata priečka. Postupne však zvyšovala tempo a v polovici trate už viedla s tesným náskokom šesť desatín sekundy pred Niskanenovou, tretia bola priebežne Ruska Natalia Neprjajevová s mankom viac ako šesť sekúnd.

Niskanenová však útočila na zlato, dostala sa virtuálne pred Johaugovú a ešte necelé štyri kilometre pred cieľom mala na nórsku rivalku k dobru viac ako desať sekúnd.

Fínka „svietila“ na čele aj na poslednom medzičase na méte 8,6 km, keď viedla o 1,3 sekundy, ale Johaugová ju vystupňovaným záverom v cieli tesne predstihla.

Niskanenová predtým v skiatlone skončila štvrtá, celkovom získala už tretie olympijské striebro, na zlato stále čaká.

Blízko k medaile mala aj strieborná zo skiatlonu Ruska Neprjajevová, boj o bronz prehrala s Pärmäkoskiovou o jedinú desatinu sekundy.

Bez cenného kovu skončili na desiatke Švédky, najvyššie bola na šiestej pozícii Ebba Anderssonová, pred ňou skončila piata Nemka Katharina Hennigová.

Vlhová vlha otec Čítajte aj Z malého Slovenska sme vyšli až na vrchol. Dá sa to, len treba vyhrnúť rukávy

Tridsaťsedemročná Procházková bola na úvodnom medzičase po 1300 metroch na 47. priečke, postupne však vo výsledkovej listine klesala a napokon to stačilo iba na 65. miesto.

„Pocity nie sú najlepšie. Veľmi som sa dnes trápila, táto výška a podnebie mi asi nesedia a neviem sa do toho dostať. Začiatok bol fajn, neskôr v kopcoch to už bolo horšie. Dala som so toho dosť a som unavená,“ povedala Procházková v prvej reakcii pre RTVS.

ZOH 2022 v Pekingu – beh na lyžiach:

ženy – 10 km klasicky s intervalovým štartom: 1. Therese Johaugová (Nór.) 28:06,3 min, 2. Kerttu Niskanenová (Fín.) +0,4, 3. Krista Pärmäkoskiová (Fín.) +31,5, 4. Natalia Neprjajevová (ROC) +31,6, 5. Katharina Hennigová (Nem.) +43,4, 6. Ebba Anderssonová (Švéd.) +50,9, 7. Julia Stupaková (ROC) +57,5, 8. Jessica Digginsová (USA) +1:08,8, 9. Teresa Stadloberová (Rak.) +1:10,6, 10. Taťjana Sorinová (ROC) +1:11,1,… 65. Alena Procházková +5:11,9, 77. Barbora Klementová +6:52,9, 81. Kristína Sivoková +8:06,3

5 debata chyba
Viac na túto tému: #beh na lyžiach #Therese Johaugová #Kertta Niskanenová #Krista Pärmäkoskiová