Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kilde bránil Shiffrinovú a bral medailu. Rakúšan napodobnil otca

Rakúsky lyžiar Johannes Strolz triumfoval vo štvrtkovej alpskej kombinácii na ZOH 2022 v Pekingu. V cieli mal v súčte zjazdu a slalomu náskok 59 stotín sekundy pred strieborným Nórom Aleksanderom Aamodtom Kildem, tretí skončil Kanaďan James Crawford (+0,68 s).

10.02.2022 08:35 , aktualizované: 12:42
Aleksander Aamodt Kilde Foto: ,
Aleksander Aamodt Kilde počas kombinačného zjazdu v Pekingu.
debata

Strolz sa po najrýchlejšom slalomovom kole posunul na najvyššiu priečku zo 4. pozície po zjazde a pripísal si prvý medailový úspech v kariére.

Jeho najvýraznejším výsledkom doteraz bolo víťazstvo v januárovom slalome Svetového pohára vo švajčiarskom Adelbodene.

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády

Johannes Strolz napodobnil svojho otca Huberta, ktorý vyhral kombináciu na ZOH 1988 v Calgary a v zbierke má z rovnakého podujatia aj striebro z obrovského slalomu.

Rakúšan sa dočkal životného úspechu v 29 rokoch.

"Znamená to pre mňa viac ako celý svet. Veď uplynulé leto som nebol ani v reprezentácii. Keď si ešte spomeniem na históriu a to, čo dokázal môj otec, ťažko zadržiavam slzy.

Mám pred očami tie fotografie, otcovu zlatú medailu a teraz sa mi splnil sen. Konečne sa zužitkovala všetká tá tvrdá práca a obeta. Myslím si, že môžem byť dobrým príkladom. Netreba sa vzdávať, treba si veriť a makať," tešil sa Strolz.

Kilde viedol po prvej časti kombinácie s tesným náskokom dvoch stotín pred ďalším špecialistom na kĺzavé disciplíny Crawfordom. V slalome zaznamenal šiesty najrýchlejší čas a po bronze zo super-G v Pekingu si pripísal druhé pódiové umiestnenie na vrcholnom podujatí.

„Jednoducho úžasné. Slalom som nešiel dva roky. Mal som skrátka dobrý pocit z lyžovania a išiel som do toho. Nevychádzam z údivu, ako mi tieto hry vychádzajú,“ žasol Kilde.

Bronzový Kanaďan udržal 3. priečku o 18 stotín sekundy pred Švajčiarom Justinom Murisierom a teší sa z prvého cenného kovu v kariére.

Petra Vlhová Čítajte aj Vlhová si pred ďalším bojom o medailu oddýchne. Ako je na tom jej noha?

Kombinačný zjazd sa nevydaril švajčiarskym spolufavoritom. Loic Meillard v ňom nabral stratu 2,79 s, Luca Aerni až 3,91 s. Obaja následne slalom nezvládli a vypadli. Rovnaký osud postihol obhajcu striebra Francúza Alexisa Pinturaulta, ktorý vyrazil do slalomu z 11. miesta po zjazde, no spadol.

Úradujúci majster sveta Rakúšan Marco Schwarz dosiahol v zjazde piaty najrýchlejší čas a mal dobrú východiskovú pozíciu, no ani štvrtý najrýchlejší slalom mu prekvapujúco na medailu nestačil, skončil piaty s mankom +1,28 s. Slovensko v pretekoch nemalo zastúpenie.

Zjazd poznačil pád ich krajana Yannicka Chabloza, ktorý skončil v ochranných sieťach a zraneného ho museli odviezť zo zjazdovky na kanadských saniach.

zväčšiť Zranený Yannick Chabloz na kanadských saniach. Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Yannick Chabloz Zranený Yannick Chabloz na kanadských saniach.

Strieborný Kilde pred pretekmi na sociálnych sieťach podporil hviezdnu priateľku Mikaelu Shiffrinovú po tom, ako po pondelkovom obrovskom slalome nedokončila v stredu ani prvé kolo klasického.

Zverejnil jej fotografiu, na ktorej sklamane sedí pri zjazdovke krátko po vypadnutí.

Mikaela Shiffrinová Čítajte aj Shiffrinová si poplakala. Toľko roboty pre päť bránok v obráku i slalome

"Keď sa pozriete na tento obrázok, môžete vyriecť toľko tvrdení, myšlienok a vidieť na nej veľa významov. Väčšina z vás pri pohľade naň pravdepodobne povie: ‚stratila to,‘ ‚nevedela sa vyrovnať s tlakom‘ alebo ‚čo sa stalo?‘

To ma frustruje, pretože aj vidím len to, že vrcholový športovec robí, čo má robiť. Je to súčasť hry a stáva sa to.

Tlak, ktorý všetci vyvíjame na jednotlivcov v športe je enormný, takže by sme mali vrátiť späť rovnakú mieru podpory. Všetko je o rovnováhe a my sme len normálne ľudské bytosti! Ľúbim ťa, Kaela."

Alpské lyžovanie

muži – kombinácia: 1. Johannes Strolz (Rak.) 2:31,43 min, 2. Aleksander Aamodt Kilde (Nór.) +0,59 s, 3. James Crawford (Kan.) +0,68, 4. Justin Murisier (Švajč.) +0,86, 5. Marco Schwarz (Rak.) +1,28, 6. Barnabás Szőllős (Izr.) +1,75, 7. Raphael Haaser (Rak.) +1,84, 8. Broderick Thompson +2,77, 9. Brodie Segerová (obaja Kan.) +3,60, 10. Christof Innerhofer (Tal.) +4,37

debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Aleksander Aamodt Kilde #Johannes Strolz