Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prídu Rusi o zlato? Mladučká senzácia mala pozitívny dopingový test

Ruská krasokorčuliarka Kamila Valijevová mala ešte pred ZOH 2022 v Pekingu pozitívny dopingový nález. Podľa RBC našli v jej vzorke stopy po zakázanej látke trimetazidín.

10.02.2022 04:31 , aktualizované: 15:38
Kamila Valievová Foto: ,
Kamila Valievová v Pekingu.
debata (134)

Liečivo sa používa pri liečbe angíny či závratoch, ako aj pri dlhodobej liečbe ischemickej choroby srdca. Figuruje však na zozname nedovolených podporných prostriedkov Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), lebo zvyšuje prietok krvi. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) kauzu zatiaľ nekomentoval.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odmietol nazvať kauzu dopingovým prípadom.

Podľa ruských médií iba 15-ročnej Valievovej odobrali vzorku ešte v decembri, teda pred januárovými majstrovstvami Európy v Tallinne, kde vybojovala zlato a získala prvú veľkú medailu medzi dospelými.

Kamila Valijevová Čítajte aj Aj súperi jej tlieskali v stoji. Pätnásťročná Ruska sa postarala o historický moment

Na ZOH v Pekingu pomohla tímu Ruského olympijského výboru (ROC) k titulu v tímovej súťaži, kde teraz hrozí Rusom odobratie zlatých medailí, informovala agentúra AFP.

Práve pozitívny dopingový test mal byť dôvod, prečo medailový ceremoniál po tímovej súťaži odložili na utorok. Priamo v hale sa uskutočnila iba takzvaná kvetinová ceremónia.

Hovorca Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Mark Adams v stredu tvrdil, že za to môžu „vznikajúce právne problémy“, ktoré MOV riešil s Medzinárodnou korčuliarskou úniou a v ktorých sú zainteresovaní „športovci, ktorí získali medailu“.

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády

Valievová po odhalení jej pozitívneho nálezu vo štvrtok normálne trénovala. „Nie je suspendovaná,“ uviedla hovorkyňa Ruskej krasokorčuliarskej federácie Oľgy Jermolinovej pre AP.

Na ľade bola Valijevová spoločne s ďalšou ruskou krasokorčuliarkou Alexandrou Trusovovou, ktorá rovnako patrí ku kandidátkam na medailu. Novinárom sa potom obe vyhli.

Na otázku ohľadne kauzy odpovedal iba stručne majster Európy Mark Kondraťuk: „Bez komentára“. Zatiaľ nie je známe, či sa Rusko odvolá alebo podá námietku voči výsledku testu.

Kamila Valijevová po odhalení jej pozitívneho... Foto: SITA/AP, Jeff Roberson
Kamila Valijevová Kamila Valijevová po odhalení jej pozitívneho nálezu normálne trénovala.

Zatiaľ nie je známe, či sa Rusko odvolá alebo podá námietku voči výsledku testu.

Valievová môže prísť o štart v budúcotýždňovej súťaži sólistiek, kde patrí medzi hlavné favoritky.

Podľa AP nie je známe, či mladučká ruská krasokorčuliarka má problémy so srdcom, respektíve či požiadala v minulosti o terapeutickú výnimku pri užívaní zakázanej látky.

Kamila Valievová Čítajte aj Zázrak z Ruska. Valievová predviedla najlepší voľný program histórie

Rusi štartujú v Pekingu iba pod hlavičkou ROC, dôvodom je trest pre krajinu v dôsledku dopingového škandálu.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odmietol v Moskve nad kauzou špekulovať.

„Škandál vyvolali ľudia, ktorí nemajú správne informácie, tak ako vždy. Treba v tomto smere počúvať jediný zdroj a to MOV. Prajeme všetkým našim športovcom zisk zlatej medaily, vrátane Valijevovej,“ povedal podľa TASS.

Na ZOH 2022 sa prvý dopingový prípad objavil už v stredu, keď mal pozitívny test iránsky alpský lyžiar Hossein Saveh Shemshaki.

Tridsaťšesťročný športovec sa tak na ZOH 2022 už nemôže zúčastniť na žiadnych ďalších pretekoch, tréningoch a vykonávať činnosti, ktoré súvisia s lyžovaním.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
134 debata chyba
Viac na túto tému: #krasokorčuľovanie #Kamila Valievová