Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bez chýb a na maximum. Slováci nastúpia s víťaznou mentalitou

Bez prípravného zápasu a hneď proti veľkému favoritovi. Slovenských hokejistov čaká vo štvrtkovej pekinskej premiére (od 9.40 SEČ) silné Fínsko.

09.02.2022 19:00
Čína SR Hokej ZOH2022 Peking reprezentácia tréning Foto: ,
Hokejisti Slovenska na stredajšom tréningu na zimných olympijských hrách 2022 v Pekingu.
debata

Nastúpia bez zraneného obrancu Mareka Ďalogu, ale s ofenzívnou oporou Petrom Cehlárikom, ktorý sa pripojil k tímu neskôr.

„Musíme sa vyvarovať chýb a zbytočných vylúčení. Fíni sú skúsení, vedia to potrestať,“ vraví z dejiska olympiády asistent trénera Craiga Ramsayho Ján Pardavý.

Aká nálada vládne v tíme pred prvým zápasom?

Podobná, ako pred štartom každého iného podujatia. Úvodný duel je veľmi dôležitý, dobrý vstup do turnaja je vždy povzbudzujúci.

Na chalanoch sú cítiť očakávania a stúpajúca nervozita. Máme za sebou niekoľko jednotiek, kedy sme neboli kompletní, ale to sa zmenilo. Na stredajšom tréningu stúpalo napätie. Hráči sa na prvý zápas veľmi tešia.

hokejový turnaj Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o hokejovom turnaji na ZOH

Na čo ste sa sústredili na posledných tréningoch?

Zamerali sme sa na presilové hry a hru v strednom pásme. Tá bude veľmi dôležitá, pretože proti silným Fínom si nemôžeme dovoliť chybovať na útočnej či obrannej modrej čiare. Našim cieľom bolo ešte viac zorganizovať hru a vycibriť detaily.

Útoky boli kompletné prvýkrát na utorkovom tréningu, bude to stačiť na zohratie formácií?

Bolo by samozrejme lepšie, ak by sme boli spolu dlhší čas a mohli absolvovať viac prípravných zápasov. Bohužiaľ, taká je situácia. Nikto sa na podmienky nemôže vyhovárať, pre všetkých sú rovnaké.

Mali sme krátky čas na prípravu, ale hráči sú dostatočne skúsení. Viacerí odohrali spolu lanské majstrovstvá sveta či olympijskú kvalifikáciu. Verím, že dobré výkony z týchto turnajov prenesú aj do Pekingu.

Slováci začnú proti jednému z favoritov turnaja. Ako uspieť proti Fínsku?

Je nespochybniteľné, že Fíni patria medzi ašpirantov na medailu. Viacero expertov ich dokonca pasuje za víťazov. Majú veľmi skúsené mužstvo, najstaršie na turnaji, čo sa týka vekového priemeru. Musíme hrať rýchlo a veľmi zodpovedne – všetci piati hráči dopredu i dozadu.

Vyvarovať sa chýb a zbytočných vylúčení tak, aby sme nedali ostrieľanému súperovi šancu skórovať v početnej výhode. Od chalanov chceme, aby odovzdali na ľade maximum a aby do zápasu išli s víťaznou mentalitou.

Ján Pardavý počas tréningu slovenskej hokejovej... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Pardavý Peking Ján Pardavý počas tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie na zimných olympijských hrách 2022 v Pekingu.

Máte už jasno o zostave? Existuje alternatíva, že zraneného Ďalogu nahradí v obrane útočník Zuzin?

O zostave máme konečnú predstavu, hráči sa ju dozvedia v deň zápasu. Ďaloga proti Fínom nenastúpi, pôjdeme do zápasu so siedmimi obrancami. Na 99 percent postavíme trinástich útočníkov.

Zvykli ste si už na neustále testovanie? Nenarúšajú občasné nejasné výsledky atmosféru v šatni?

Na začiatku to nebolo príjemné. Prichádzali aj zlé správy o pozitívnych výsledkoch, ktoré sa následne nepotvrdili kontrolnými testami. Bolo to hektické, ale na testovanie sa dá časom zvyknúť. Proces je dobre zorganizovaný, rýchly a netrvá dlho.

161433516 Čítajte viac Fínskeho obra vypustili z izolácie. Vyletí už na Slovákov

Hráči majú vo voľných chvíľach k dispozícii rekreačné centrum, reštauráciu či obchodné centrum. Je o vás v olympijskej dedine dobre postarané?

Dedina je skutočne krásna, dobre zariadená. Ubytovanie i stravovanie majú vysokú kvalitu. Hoci priestor nie je obrovský a nemôžeme ísť mimo dediny, dá sa vybrať na prechádzku. Nemusíme byť zatvorení len v hoteli. Rekreačné centrum s biliardom či stolným tenisom je pre hráčov dobré spestrenie, v obchodoch si môžu kúpiť suveníry či darčeky pre najbližších.

Aké boli ich reakcie na zlato Petry Vlhovej?

Petrine víťazstvo sme si veľmi užili. Akurát sme sa vrátili z dopoludňajšieho tréningu a počkali si na druhé kolo. Po prvom kole jej veril málokto, ale vybojovala zlato, o to je jej príbeh krajší. Všetci chalani jej úspech dopriali. Na celom poschodí bolo počuť, ako hlasno oslavujú prvý cenný kov pre Slovensko.

Súpiska SR v Pekingu

Brankári: Rybár (Minsk), Konrád (Olomouc), Tomek (Brno). Obrancovia: Čerešňák (Plzeň), Marinčin (Třinec), Ďaloga (Brno), Rosandič (Liberec), Čajkovský (Novosibirsk), Gernát (Lausanne), Nemec (Nitra), Kňažko (Seattle). Útočníci: Hudáček (Minsk), Kelemen (Mladá Boleslav), Krištof (Brno), Daňo, Roman (obaja Třinec), Slafkovský (Turku), Jurčo (Nur-Sultan), Cehlárik (Omsk), Hrivík (Nižnij Novgorod), Pospíšil (Davos), Takáč (Slovan), Regenda (Michalovce), Holešinský (Nitra), Zuzin (Zvolen).

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #ZOH 2022 #Ján Pardavý #Peking 2022