Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z malého Slovenska sme vyšli až na vrchol. Dá sa to, len treba vyhrnúť rukávy

Hneď od prvých slov bolo jasné, že jeho hlasivky toho majú dosť. Otec novej olympijskej víťazky v zjazdovom lyžovaní Petry Vlhovej si po prvom kole stredajšieho slalomu na ZOH 2022 v Pekingu šiel zdriemnuť.

09.02.2022 13:46
Vlhová vlha otec Foto: ,
Petra Vlhová a jej otec Igor Vlha.
debata (24)

Oči však veľmi nezažmúril. Druhé kolo prežíval veľmi intenzívne. Kričal, skákal, plakal, objímal sa s manželkou Zuzanou, zatínal päste. „Som najpyšnejší otec na svete,“ vravel Igor Vlha (56).

Aké sú vaše pocity zopár hodín po tom, ako vaša dcéra získala olympijské zlato?

Zažil som rôzne preteky, ale toto je určite najemotívnejšie víťazstvo. Peťa zajazdila exkluzívne druhé kolo. Výborne sa pred ním nastavila. Tím ju podporil a vyšlo to skvele. Pomohlo, že druhé kolo staval Mauro. Vedel, čo jej pripraviť na mieru.

Ako ste druhú jazdu prežívali?

Pozrel som si prvé kolo, potom som si šiel trochu pospať, ale moc sa mi nedalo. Potom som kričal, skákal, plakal, objímal sa s manželkou, zatínal päste…

Aj hlas vám už vynecháva…

Veru, ledva hovorím. Vôbec to nevadí, streda je veľký deň. Fantastický a historický moment. Človek verí, že to vypáli na medailu. Je to vaše dieťa, navyše vynikajúca lyžiarka. Zlato som však nečakal.

Petra Vlhová Čítajte viac Ohlasy médií: Comeback po kolapse. Pini nastavil kurz a Slovenka dupla na plyn

Zvykne sa hovoriť, že na výhru v slalome treba dve dobré jazdy. Petra mala jednu slabšiu a druhú vynikajúcu. Čím to bolo, že tradičné slalomové klišé zlomila?

V tom je mágia olympiády. Tam neplatia pravidlá zo Svetového pohára. Je to jednorazová šanca raz za štyri roky. Je to na hlavu postavené.

V minulosti pracovala Petra na tom, aby bola mentálne silná. Podarilo sa jej vďaka tomu zvíťaziť?

Myslím, že áno. Zopakovala sa Kranjska Gora, kde jej nevyšiel obrák a na druhý deň vyhrala slalom. Musí to byť obrovská záťaž na hlavu – zaútočiť z ôsmeho miesta na prvé. Sú to špecifické preteky, lebo najbližšia šanca je o štyri roky a to je veľmi ďaleko. Neviete, čo sa môže stať…

Z čoho ste mali obavy?

Najviac z toho, že budeme štvrtí. Prvé tri po prvom kole odskočili. Videli sme, čo sa stalo so Sarou Hectorovou. Pripomenula mi biatlonistku Nasťu Kuzminovú v Pjongčangu. Získala prvú medailu a potom to už išlo akoby samé. Petra spravila niečo, čo som nepochopil a bude sa o tom hovoriť roky.

ZOH 2022: zlaté druhé kolo Petry Vlhovej Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Zlatý úsmev Petry Vlhovej.

Zdá sa, že zafungovala aj chémia a súdržnosť tímu, ktorý ju po prvom kole nabudil k životnej jazde.

Veru, zrejme ju dobre spracovali. Chémia v tíme je vynikajúca. Petra sa ukázala v najkrajšom svetle. Či by bola štvrtá, piata alebo šiesta, to je na olympiáde jedno. Tu za to nedostanete nič, vo Svetovom pohári aspoň nejaké body. Zariskovala na medailu a vyšlo to.

Čo ste dcére povedali počas telefonického rozhovoru?

Som najpyšnejší otec na obe moje deti. Zakričali sme si spolu cez telefón. Boli tam aj s celým tímom, tak sme im zagratulovali.

Zažili ste rôzne veľké víťazstvá – v Záhrebe, Flachau, Aare či Jasnej. Je toto pekinské najväčšie?

Samozrejme. Podobne silné to bolo aj tri roky dozadu na majstrovstvách sveta v Aare, kde získala zlato v obrovskom slalome. V tom sú svetové šampionáty či olympijské hry špecifické, lebo máte len jednu šancu za dva či štyri roky. Peking je však nad všetkými. Útočila z ôsmeho miesta a skončila zlatá. Nečakali sme to. Medailu áno, ale prvé miesto bolo prekvapenie.

Je zlato z olympiády cennejšie ako veľký krištáľový glóbus?

To je ťažká otázka. Asi olympiáda je viac, ale je to tesné. Na nej nemôžete pochybiť, inak je po nádejách. Svetový pohár je seriál. Dlhodobá súťaž, kde slabšie dni ešte môžete napraviť. Olympiáda sú veľké tlaky na psychiku, najmä pre Petru.

Petra Vlhová Čítajte viac Slovensko má zlato, Vlhová vyhrala slalom. Ďakujem, že ste mi verili

Preto, že Slovensko nemá inú medailovú nádej?

Presne tak som to myslel, pri všetkej úcte ku všetkým našim športovcom. Médiá i verejnosť tlačili na Petru. Máme málo vrcholových športovcov, ktorí nielen v zimných športoch patria k tým najlepším na svete. Keby sme mali päť či šesť takých športovcov, ktorí sa môžu biť o medaily, nebola by Petra tak na očiach, tlak médií by bol menší. Takto sa všetci zamerali na ňu. O to je cennejšie, že to zvládla.

V jej vitríne už nechýba nič. Vracali ste sa v mysli k tomu, ako ste kedysi začínali v Jasnej?

Hej, zablúdil som trochu do minulosti.

Čo vám napadlo?

Prišli sme z malého Slovenska až na vrchol. Ukázali sme svetu, kde sme a krajine, že sa dá uspieť. Treba si len vyhrnúť rukávy a mať aj kusisko šťastia. Nemali sme to ľahké, ale to nemá nikto. Veľmi si to vážim a som pyšný. Je to najkrajší deň našej športovej cesty.

Petra Vlhová Čítajte viac NÁZOR: Tri zázraky

Petru čakajú ešte minimálne dve disciplíny – zajtra superobrovský slalom a alpská kombinácia (štvrtok 17. februára). Pomôže jej zlatá medaila uvoľniť sa?

Pravdaže. Mám také tušenie, že Petra ešte nepovedala posledné slovo… Nerád však predbieham, necháme sa prekvapiť. Teraz už nemá čo stratiť, môže len získať čosi navyše. Pôjde na plný kotol. Môže si to dovoliť, lebo cieľ, ktorý si stanovila, splnila. Môže Slovensko potešiť aj ďalšou medailou.

vlhová Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o Petre Vlhovej na ZOH

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #alpské lyžovanie #Igor Vlha #Peking 2022