Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kto bude kapitánom? Aká je predpokladaná zostava? Hokejisti sa hotujú na Fínov

Slovenskí hokejisti sa naposledy stretli s Fínskom pred takmer tromi rokmi. Na majstrovstvách sveta v Košiciach v roku 2019 s nimi prehrali 2:4 a so severanmi majú horšiu aj vzájomnú bilanciu.

09.02.2022 06:43
SR ZOH2022 Peking hokej reprezentácia tréning BAX Foto: ,
Brankár Patrik Rybár a Samuel Takáč ešte počas tréningu v Bratislave.
debata

V 35 dueloch zvíťazili len sedemkrát, tri zápasy sa skončili nerozhodne a v 25 dokázali triumfovať severania. Slovensko zdolalo Fínsko naposledy v roku 2017 na turnaji Euro Hockey Challenge v Bratislave 3:2.

„Suomi“ budú vo štvrtok prvým súperom Slovenska na ZOH v Pekingu v základnej C-skupine a posledný triumf spred piatich rokov zažili zo súčasného kádra obrancovia Peter Čerešňák, Michal Čajkovský i Martin Gernát a útočník Libor Hudáček.

Zverenci Craiga Ramsayho vstúpia do olympijského turnaja proti Fínsku 10. februára o 9.40 SEČ v hale National Indoor Stadium. Druhý zápas odohrajú Slováci na druhý deň, 11. februára nastúpia v rovnakom čase proti Švédsku, tentokrát vo Wukesong Sports Centre.

hokejový turnaj Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o hokejovom turnaji na ZOH

Účinkovanie v základnej skupine uzavrú súbojom s Lotyšskom 13. februára o 5.10 SEČ, opäť v National Indoor Stadium. "Mnohí riešia, koho máme na začiatku, koho na konci, mne to je jedno.

Takto to je a nenavyberáme si. Fíni aj Švédi sú top tímy a dobre nás preveria," povedal obranca Peter Čerešňák.

V kádri trénera Jukku Jalonena je až 15 tridsiatnikov, pričom tím má vekový priemer 30,5 roka. Najmladším hráčom Suomi je 26-ročný útočník Hannes Björninen, najstarší je 37-ročný Valtteri Filppula, ktorý má za sebou vyše 1200 zápasov v NHL a na otváracom ceremoniáli v Pekingu niesol vlajku svojej krajiny.

Tomáš Kopecký Čítajte viac Po olympiáde som bol zničený. Na chvíľu som stratil chuť na hokej

Veľkou oporou mužstva je aj obranca Juuso Hietanen, pre ktorého je olympiáda v Pekingu už tretia v kariére. Deväť jeho spoluhráčov má za sebou jednu olympijskú skúsenosť.

V tíme figuruje aj kapitán majstrov sveta z Bratislavy a Košíc 2019 Marko Anttila, ktorý však mal po prílete pozitívny test na koronavírus a do utorka bol v izolačnom hoteli.

"Poznám niektorých hráčov, ktorí hrajú so mnou vo Švajčiarsku, ostatní sú doplnení z KHL. Majú obrovskú kvalitu.

My sa na to budeme musieť pripraviť a musíme si kontrolovať úvod zápasu. Musíme hrať rýchly hokej a verím, že sa nám to na tomto úzkom klzisku bude dariť," uviedol obranca Martin Gernát.

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády

Tréner brankárov Ján Lašák ešte nechcel po utorňajšom tréningu prezradiť, kto dostane prednosť v bránke, no TASR to vychádza na Branislava Konráda, ktorý sa po ťažkom zranení vrátil vo forme do bránky Olomouca, predtým bol kľúčovou postavou tímu v augustovej kvalifikácii.

Otázny je štart Mareka Ďalogu, ktorý na tréningu utrpel svalové zranenie v dolnej časti tela a jeho stav sa bude posudzovať na dennej báze. Stredajší tréning však neabsolvoval.

Realizačný tím po ňom oznámil kapitána tímu, rovnako ako v augustovej kvalifikácii bude mať „céčko“ na drese Marek Hrivík. Jeho asistenti budú Peter Cehlárik a Peter Čerešňák.

C-skupina ZOH Peking:
SLOVENSKO – Fínsko
10. februára 9.40 SEČ, National Indoor Stadium
predpokladaná zostava SR: Konrád (Rybár) – Čajkovský, Čerešňák, Marinčin, Nemec, Gernát, Kňažko, Rosandič – Jurčo, Hrivík, Cehlárik – Kelemen, Hudáček, Pospíšil – Daňo, Krištof, Holešinský – Slafkovský, Roman, Regenda

Peter Cehlárik Čítajte viac Cehlárikov prvý test? Ako vytiahnutý z klobúka. Ďaloga sa zranil
debata chyba
Viac na túto tému: #ZOH 2022 #Peking 2022 #hokejový turnaj v Pekingu