Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po olympiáde som bol zničený. Na chvíľu som stratil chuť na hokej

Bol na dvoch zimných olympijských hrách. Pozorne sleduje aj dianie v Pekingu. Tomáš Kopecký (40) si užíva hokejový dôchodok, spomína na Vancouver 2010 i Soči 2014 a fandí. Od štvrtka aj národnému tímu.

08.02.2022 19:30
Tomáš Kopecký Foto:
Tomáš Kopecký a kanadský obranca Shea Weber v semifinále Hier 2010.
debata

Čo sa deje v mužstve pár dní pred začiatkom dôležitého turnaja?

Pred covidovou dobou by chlapci zrejme mali spoločnú večeru. Žijú v akejsi bubline – nielen pandemickej, ale aj mentálnej. Teraz sa už všetci stopercentne sústredia na to, čo ich čaká. Hala, izba, jedáleň, inam už nechodia.

Ale dokážu sa medzi sebou porozprávať aj o iných veciach, ako o hokeji?

Jasné. Vo Vancouvri som býval v izbe s Ľubom Višňovským – mali sme tri spojené postele a spali na nich dvaja. Keď však bola štipka času, ihneď sme boli v apartmáne Paľa Demitru a Maja Hossu. Vždy tam bola ohromná zábava. Zároveň skvelý ventil.

Dnešní hokejisti však denne žijú v strachu z pozitívneho testu. Dá sa v takom stave hlava nastaviť vyslovene na hokej?

Fakt nepríjemné, nezávidím im to. Ale nemajú na výber, musia to vytesniť. Žijeme v takejto dobe, musia jednoducho prijať, že sa im môže stať aj to, že skončia na izolačke. Ak sa vcítime do ich kože, tak to musí byť hrozné – pre olympiádu obetovali veľa a jeden výter im môže všetko zhatiť.

Kanaďanky nastúpili proti Ruskám v respirátoroch…

Keď som videl tú fotografiu, nemohol som uveriť vlastným očiam. Nedokážem si to predstaviť. Nechápem, ako dýchali. Fyzické vyťaženie je veľké a keď chýba kyslík… Nuž, nechcem zľahčovať toto obdobie, ale prišlo mi to komické. Nerozumiem Kanaďankám, čo chceli dosiahnuť, keď na tom trvali.

hokejový turnaj Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o hokejovom turnaji na ZOH

Viete si niečo také predstaviť aj v mužskom hokeji?

V žiadnom prípade, tam by to podľa mňa ani neprešlo.

Málokto pozná Craiga Ramsayho ako vy. Na čo v tejto chvíli kladie najväčší dôraz?

Je veľmi pokojný, môžete to vidieť aj na striedačke. Všetko, čo sa týka taktiky, má prepracované do detailu. Práve na detaily dbá tesne pred začiatkom. Budú rozhodujúce. Presilovky, oslabenia, držanie puku, bude hráčom pripomínať, aby na modrej čiare nerobili chyby.

Nezarazila vás nominácia, v ktorej dal prednosť extraligistom aj pred stabilným hráčom KHL?

Zopár mien prekvapilo aj mňa, Craig je však človek, ktorému musia veci zapadať do konceptu, ktorému verí. To, že Adam Liška zostal doma, ma možno zaskočilo, ale zrejme je to iný typ hráča, akého Ramsay potrebuje.

Slováci majú s Fínmi žalostnú bilanciu. Je na to nejaké vysvetlenie?

Azda preto, že sú skvelí korčuliari. Počas uplynulých rokov sa veľmi zlepšili. Navyše sú veľmi húževnatí.

Keď sa povie Fínsko, ktorý moment to vo vás evokuje?

Striebornú medailu z MS 2012 v Helsinkách. (po chvíľke ticha) A potom ten nešťastný zápas o bronz v Kanade. To je strašné.

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády

Pripomenul vám to niekto z fínskych hráčov v NHL?

Raz. Na Floride. Jussi Jokinen. Dostal naspäť kyslý úsmev. Hrýzol som si do jazyka. On len vtipkoval, toto je však jedna z mála vecí, o ktorej dodnes nedokážem žartovať.

Záverečnú sirénu a potom úvodné buly proti Švédom bude deliť ani nie 22 hodín. Dá sa za takúto krátku dobu preladiť na nový zápas?

Musí sa dať. To je formát turnaja, všetci to musia prehltnúť. Po Švédoch budú mať zasa menej ako 48 hodín na Lotyšov. Fyzické aj psychické vypätie je na olympiáde obrovské. Sleduje vás celý svet, nádej do vás vkladá vaša rodná krajina. Niekedy je to až neúnosné.

Vracali ste sa domov vyčerpaní?

Bol som zničený. Po Vancouvri som stratil chuť na hokej. Spomínam si, že iba deň po konci olympiády sme leteli na zápas do New Yorku proti Islanders. Bezprízorne som sedel v lietadle a jediné, po čom som túžil, bolo vrátiť sa domov na Slovensko. V tej chvíli som vôbec nechcel hrať. Zo Soči som zasa odišiel skôr, lebo som mal otras mozgu, tri mesiace ma to potom ešte trápilo.

V čom sú Švédi iní ako Fíni?

Hrajú podobný hokej, akurát Švédi sú s pukom o niečo šikovnejší. Radi sa s ním pohrajú. Fíni sú veľmi priamočiari. Priznám sa, že proti Švédom som hral radšej.

O štvrťfinále budú Slováci pravdepodobne aj tak bojovať v play off, do ktorého postúpi každý. O čom sú teda zápasy v skupine?

Poslúžia na správne návyky. Potom stúpa aj sebavedomie mužstva. Tak, ako sa to dialo nám v Kanade. Ak hrá tím dobre a súperovi podľahne s vedomím, že tam nechalo všetko, takýto zápas mu neuškodí. Vráti sa to neskôr v ťažkých chvíľach.

konrád Čítajte viac Olympijský hokej národ nadchol. Neraz aj zabolel

Na turnaji neštartujú hráči z NHL. Je im to podľa vás ľúto?

Určite. Kariéra hokejistu trvá pätnásť rokov, dostanú tri, maximálne štyri šance ísť pod päť kruhov. Mnohí iba jednu. A teraz o ňu prišli.

Ste typ, ktorý si počas olympiády na dva týždne sadne na gauč?

Sledujem to pravidelne. Pustím si to hneď ráno a vyberám si športy, ktoré ma zaujímajú. Alpské či akrobatické lyžovanie ma celkom berú. Sledoval som aj Petru Vlhovú, škoda, že jej to nevyšlo. V utorok som si pozrel disciplínu big air, baby boli fantastické.

A zlato Češky Ester Ledeckej?

To mi akosi ušlo. Vážne vyhrala? Na snouborde či na lyžiach?

Na snouborde…

Je fakt skvelá.

Cez víkend ste oslávili 40. narodeniny. Bola veľká oslava?

Nie, nie, všetko v kruhu najbližšej rodiny. Prišli k nám domov, tak som chystal chlebíčky a jednohubky. (úsmev) Môj prvorodený syn má dnes osemnásť, tak to treba spojiť a cez víkend ešte skočíme do reštaurácie.

Za prvých 40 rokov ste urobili peknú hokejovú kariéru, aké by mali byť nasledujúce štyri dekády?

To je dobrá otázka. Rád by som videl, ako mi deti dospievajú a užíval si to. Dúfam, že to bude pokojnejšia štyridsiatka po fyzickej aj mentálnej stránke. Najmä nech sme všetci zdraví, viac si želať nemôžem.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Tomáš Kopecký #Peking 2022