Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najstaršia a jediná. Wüstová vstúpila do olympijskej histórie

Holandská rýchlokorčuliarka Ireen Wüstová vstúpila pekinským triumfom na 1500 m do olympijskej histórie.

08.02.2022 04:58
Ireen Wustová Foto: ,
Ireen Wüstová.
debata

Žiaden iný športovec dosiaľ nezískal individuálnu zlatú medailu na piatich OH alebo ZOH. Rekordérka olympijského ľadového oválu rozšírila svoju zbierku už na tucet medailí s bilanciou 6–5–1.

Na 1500 m obhájila Wüstová zlato z Pjongčangu 2018 a na tejto trati si vybojovala už tretí titul, keď sa radovala aj vo Vancouveri 2010.

V Turíne 2006 a Soči 2014 nenašla premožiteľku na dvojnásobnej trati. V Pekingu navyše zvíťazila v olympijskom rekorde 1:53,28 minúty.

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády

„Olympijský rekord na tejto trati je úžasný, dosiahla som naozaj dobrý čas. Som na seba hrdá, že som v najdôležitejšom momente podala maximum. Neviem, čím to je. Len čo zbadám päť kruhov, odohrá sa niečo magické,“ povedala Holanďanka pre agentúru AP.

Aj britský veslár Steve Redgrave triumfoval na piatich OH, ale zakaždým bol členom dvoj alebo štvorveslice.

„Samozrejme, tento počin znamená veľa, ale ešte si to neuvedomujem. Spýtajte sa ma o desať dní, momentálne sa mi v hlave miešajú emócie,“ dodala Wüstová, ktorá sa vo veku 35 rokov a 312 dní stala najstaršou olympijskou šampiónkou v rýchlokorčuľo­vaní.

Svoje rozhodnutie ukončiť po ZOH 2022 kariéru nezmenila: „Vek je len číslo, všetko je o tom, ako sa cítite. Nikdy sa nezamýšľam nad tým, že mám 35 rokov. Chcem sa však rozlúčiť na vrchole.“

medilová bilancia Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto je najúspešnejší? Pozrite si medailovú bilanciu
debata chyba
Viac na túto tému: #ZOH 2022 #rýchlokorčuľovanie #Ireen Wüstová #Peking 2022