Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Podstúpil 12 chemoterapií, prežíval nočnú moru. Šialené, nadchýnal sa po zlate

Kanadský snoubordista Max Parrot získal na ZOH 2022 v Pekingu zlatú medailu v disciplíne slopestyle. O svojom prvenstve rozhodol už druhou z troch finálových jázd.

07.02.2022 10:58
Max Parrot Foto: ,
Zlatý Max Parrot (v strede), strieborný I-Ming Su a bronzový Mark McMorris po slopestyle snoubordistov.
debata (1)

Dostal za ňu známku 90,96 a ako jediný prenikol cez 90-bodovú hranicu.

Vyšla mu najmä druhá z troch finálových. Predviedol rotácie, odskoky, ukázal čisté dopady. Do skokového repertoáru zaradil frontside triple 1440 či frontside double 1080, nevyhol sa síce chybe, ale išiel do vedenia a už ho nikto nepredbehol.

Druhý skončil domáci sedemnásťročný talent Su I-ming a zaistil pre Čínu prvú medailu v tejto disciplíne v histórii.

Čína Peking ZOH2022 sánkovanie ženy Šimoňáková Čítajte aj ONLINE: Šimoňáková má za sebou úvodné jazdy, super-G bez Andreasa Žampu

Kanadský úspech umocnil bronzom Mark McMorris, pre ktorého to bola po ZOH v Soči 2014 a Pjongčangu 2014 tretia bronzová medaila. Obhajca zlata zo ZOH 2018 Američan Redmond Gerard skončil na štvrtej priečke.

Dvadsaťsedemročný Parrot je šesťnásobný víťaz Winter X-Games, na ZOH bol pred štyrmi rokmi v Pjongčangu strieborný.

O desať mesiacov neskôr sa dozvedel, že mu diagnostikovali Hodgkinov lymfóm, čo je druh rakoviny lymfatických uzlín. Podstúpil 12 chemoterapií v priebehu šiestich mesiacov, toto obdobie opísal ako najťažšie vo svojom živote.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Maxence Parrot (@maxparrot)

„Presne pred tromi rokmi som ležal v nemocnici. Bez energie, vysilený, s ochabnutým svalstvom. Prežíval som skutočnú nočnú moru. Myšlienky na snoubording ma poháňali vpred, sníval som o tom, že sa ešte vrátim k súťaženiu,“ uviedol pre AFP.

Liečba sa vydarila a kanadský snoubordista postupne naberal na sile. Na prestížnych pretekoch Winter X-Games domninoval v rokoch 2019 aj 2020 v disciplínach big air aj slopestyle. A teraz pridal aj najväčší – olympijský triumf.

Rina Jošiková Čítajte aj Japonka kričala od bolesti. Obhajkyňa sa bála, hovorila o nepriestrelnom ľade

„Stáť tu opäť o tri roky neskôr na olympijských hrách, venovať sa svojej vášni, predviesť najlepšiu jazdu mojej kariéry a vyhrať zlato – to je šialené,“ dodal.

„Max zdolal rakovinu a je krásne vidieť, ako sa mu teraz darí,“ podotkol Parrotov bronzový krajan Mark Morris.

Slopestyle – muži – finále:

1. Max Parrot (Kan.) 90,96 bodov, 2. I-Ming Su (Čína) 88,70, 3. Mark McMorris (Kan.) 88,53, 4. Redmond Gerard (USA) 83,25, 5. Emiliano Lauzi (Tal.) 80,01, 6. Chris Corning (USA) 65,11, 7. Mons Roisland (Nór.) 63,33, 8. Kaito Hamada (Jap.) 59,36, 9. Sebastien Toutant (Kan.) 54,00, 10. Takeru Ocuka (Jap.) 52,80

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peking 2022 #Max Parrot