Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Posledný úspech prišiel v chráme. Vlhová je v polovici schodiska

Chodíte každé ráno do práce s úsmevom? Tešíte sa tam? Užívate si pracovné povinnosti i prítomnosť kolegov? Nepokazí vám náladu stres či tlak nadriadených?

06.02.2022 06:27
Čína Peking ZOH2022 alpské lyžovanie tréning Foto: ,
Petra Vlhová počas tréningu v stredisku Jen-čching.
debata (5)

Ak zodpoviete na väčšinu otázok kladne, dobre pre vás.

V súčasnosti to prežíva aj Petra Vlhová. Žiari, ako ešte nikdy. Niekoľko mesiacov dozadu však bratovi Borisovi plakala na ramene. Viackrát, lebo z milovaného zjazdového lyžovania sa stala nočná mora.

Z pekla do raja

Paradoxne, skončila sa najväčším úspechom vo Vlhovej kariére. V marci minulého roka v Lenzerheide získala veľký krištáľový glóbus. Vraj nič viac v lyžovaní už nemôžete dosiahnuť. Uvidíme, čo slovenská hviezda a jej tím povedia teraz vo februári. Ak by to v Pekingu náhodou cinklo olympijskou medailou…

Necelý rok predtým bola na lyžiarskom tróne ako najsilnejšia zo všetkých. Vo vnútri však bola zranená. Rozhodla sa vyjsť z vyšliapaných koľají a vybrala si nového trénera. A z vnútorného pekla sa dostala znova do raja. Slalomového.

„Každé preteky majú svoj príbeh. Najnáročnejšie boli tie v chráme slalomu v Schladmingu. Zisk malého glóbusu je úľava. Splnili sme malý cieľ v polovici januára. Triumfovať už po siedmom slalome je niečo veľké,“ pripustil kouč Mauro Pini pre Zväz slovenského lyžovania.

Rakúsko Lyžovanie Schladming SP Slalom Ženy 2. kolo Čítajte viac Shiffrinová vyfúkla Vlhovej víťazstvo. Ale malý glóbus ide na Slovensko

Vlhovú sledoval už pred piatimi rokmi. V tom čase mala na konte juniorské zlato na domácej pôde v Jasnej i prvý triumf vo Svetovom pohári v Aare.

Kasa malého slovenského tímu však nemala šancu naplniť Piniho platové požiadavky. Lacnejšia talianska alternatíva Livio Magoni otesala slovenský klenot a tá švajčiarska ho od mája leští deň čo deň.

„Malý glóbus nám dodá sebavedomie. Vezme i pridá tlak na Petrine plecia. Zrodila sa pre slalom. Technicky i mentálne je na najvyššej úrovni. Cíti sa pohodlne, je veľmi silná,“ vraví Pini.

Tretí pokus

Zisk veľkého i dvoch predošlých malých glóbusov, prípadne úspešný boj o ďalších šesť cenných kovov z majstrovstiev sveta sledoval z diaľky. Ako šéf lyžiarskeho strediska či televízny expert.

„Máme v tíme rôzne osobnosti, ale pasujeme k sebe. Petra sa veľa usmieva, je to dôležité. Lyžovanie je pre ňu práca. V prvom rade však ide o šport a prináša emócie. Musíte s nimi pracovať i užívať si ich. Začala to robiť a ja som šťastný, že to tak je,“ doplnil Pini.

vlhová Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o Petre Vlhovej na ZOH

Nechýbalo veľa a Vlhová mohla byť zverenkou Mateja Gemzu. Stačilo povedať symbolické – áno. Lenže niekdajší československý mládežnícky reprezentant sa k situácii postavil triezvo.

„Povedal som nie, lebo som sa na to necítil,“ priznal Gemza v rozhovore pre Pravdu.

V tíme pôsobí šiestu sezónu. S úžasom sleduje, ako sa z talentu stala hviezda svetového formátu. Hovorí sa, že vek je len číslo. Lenže aj tento fakt zohral v prerode Vlhovej kľúčovú rolu.

„Jej aktuálna forma je súhrnom viacerých aspektov. Fyzická i mentálna pripravenosť, športová i osobná pohoda. Navyše dospieva. Veľa vecí si vie postrážiť sama a nemá to už také divoké,“ skonštatoval Gemza.

Návrat na slalomový trón po dvojročnej pauze považuje za vynikajúci úspech. Má však ešte jeden prívlastok. Čiastkový.

Rakúsko Lyžovanie Schladming SP Slalom Ženy 2. kolo Čítajte viac Vlhová získa slalomové zlato. Zatieni ju však rivalka Shiffrinová

"Je to skvelé. Sezóna je v polovici, slalomová v troch štvrtinách. Päť výhier, dve druhé miesta – to je fantastická bilancia. Malý cieľ je splnený, ideme na veľký.

Petra je v polovici schodov, teraz musí prísť na koniec cesty. A zostať koncentrovaná. Nemôžeme hodiť všetko za hlavu a mať voľno," upozornil 44-ročný Gemza.

Do Pekingu prišla ako jedna z najväčších hviezd Hier.

„Hlavný cieľ našej cesty je v Číne. Chceme uspieť na olympiáde. Urobíme maximum, aby to vyšlo,“ odkázal Pini.

Jeho zverenka je na tretej olympiáde. Premiéru v Soči 2014 zvládla, očakávania o štyri roky neskôr v Pjongčangu už nie. Vyjde to Vlhovej pod piatimi kruhmi na tretí pokus medailovo?

Petra Vlhová a Mauro Pini na tréningu Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová počas tréningu v stredisku...

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #ZOH 2022 #Matej Gemza #Mauro Pini