Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lepšie predtým ako teraz. Tí, ktorí prekonali, sú vo výhode

Starosti pre trénerov, neistota pre športovcov. Ani stabilná výkonnosť a herná kvalita nezabezpečia, že vytúžená účasť pod piatimi kruhmi sa stane realitou.

02.02.2022 20:36
Martin Gernát Foto: ,
Martin Gernát sa nakazil covidom v decembri a preto sa neobával, že by neprešiel testovacou skúškou pred odletom
debata

Slovenskí hokejisti odleteli v stredu do dejiska zimnej olympiády v okresanom zložení.

V Bratislave zostali Marek Ďaloga, Miloš Kelemen, Branislav Konrád a Peter Čerešňák, ktorí čakajú na výsledky testov.

Petrovi Cehlárikovi, Máriovi Grmanovi a Michalovi Krištofovi vyšli pozitívne hodnoty a majú pred sebou ďalšie testovacie previerky.

Lotéria v súvislosti s rizikom nákazy bude pokračovať aj v Pekingu. Účastníkov športového sviatku čakajú stery každý deň. Vo výhode sú tí, ktorí prekonali covid v uplynulom období.

Radosť vystriedalo sklamanie

Figuruje medzi nimi aj Peter Zuzin. Útočník majstrovského Zvolena sa dostal do finálnej nominácie na základe kvalitných výkonov na reprezentačných akciách.

Na decembrovom Švajčiarskom pohári patril medzi najlepších slovenských hráčov, keď spolu s Liborom Hudáčkom a Milošom Kelemenom vytvorili údernú formáciu.

Peter Zuzin (vľavo) v drese Zvolena. Foto: TASR, Ján Krošlák
SR hokej extraliga 46. kolo Banská Bystrica Zvolen BBX Peter Zuzin (vľavo) v drese Zvolena.

Radosť z toho, že ho tréneri vybrali aj na pekinský turnaj, vystriedalo sklamanie. Krátko po oznámení nominácie mal totiž pozitívny test.

"V danom momente som bol veľmi sklamaný. Myslel som si, že som prišiel o olympiádu. Na druhej strane, je to súčasť doby, v ktorej žijeme.

Vravel som si, že tak to zrejme malo byť," opisuje Zuzin, jeden z piatich hráčov z domácej extraligy vo výbere Craiga Ramsayho.

Nádej však umiera posledná a univerzálny krídelník sa pustil do pretekov s časom. Naordinoval si samoliečbu a jeho zdravotný stav sa rýchlo zlepšoval.

SR ZOH2022 Peking hokej reprezentácia tréning BAX Čítajte aj Dobré správy. Lašák bol falošne pozitívny, jedna z opôr je už negatívna

„Snažil som sa, aby som bol čo najrýchlejšie zdravý. Podarilo sa mi to po týždni, potom mi začala stúpať aj hladina CT,“ pokračuje Zuzin.

Negatívne výsledky PCR testov mu vyšli len tri dni pred začiatkom záverečného kempu v Bratislave.

Podobnou situáciou si prešiel aj Martin Gernát. Obranca HC Lausanne sa nakazil covidom v decembri a preto sa neobával, že by neprešiel testovacou skúškou pred odletom.

"Covid som prekonal počas Vianoc. Prešiel som si tým doma. Tri dni som mal trochu náročnejší priebeh, potom som si oddýchol a vrátil sa späť do Lausanne.

Vo švajčiarskej lige som stihol absolvovať osem zápasov. Cítim sa zdravý a pripravený pomôcť reprezentácii," hlási 28-ročný zadák.

Neistota z výsledku

Hokejisti si na prítomnosť covidu počas dvoch rokov pandémie zvykli, v náročnejšej situácii sú tréneri. Pre neustále zmeny a dostupnosť hráčov musia variovať so zostavou a upravovať taktiku.

Katarína Šimoňáková Čítajte aj Vlajku ponesú Hrivík a Šimoňáková. Sánkarka tomu nemôže uveriť

„Situácia je taká, aká je. Každý tím sa s ňou musí vyrovnať. Je to náročné najmä pre trénerov. Nie je ľahké, ak vám vypadnú zo súpisky hráči, s ktorými ste počítali. Veľmi si želám, aby sme sa v Pekingu predstavili v plnom zložení. Všetci nominovaní hráči si to zaslúžia,“ vraví Gernát.

Spoluhráčom, ktorí neprekonali covid v uplynulom období, nezávidí. Neistota z očakávaného výsledku testu môže byť stresujúca.

Hokejisti však berú situáciu pragmaticky. Predovšetkým si želajú, aby olympijský turnaj nepostihol rovnaký scenár ako predčasne zrušené majstrovstvá sveta juniorov v Kanade.

Peking, Čítajte viac Desiatky pozitívnych prípadov. Viacerí športovci majú problémy

"Každý z nás je profesionál a dobre vie, aké sú podmienky pre vstup do olympijskej bubliny.

Verím, že po zrušení MS hráčov do 20 rokov budú organizátori v Číne natoľko pripravení, že aj keby vypadlo zopár hráčov v tímoch, turnaj bude pokračovať," želá si Gernát.

Prvým náhradníkom Rosandič

Výprava hokejovej reprezentácie napokon odletela do Pekingu aj s trénerom brankárov Jánom Lašákom. Jeho pondelkový test laboratórium vyhodnotilo ako falošne pozitívny, opakované testy už boli negatívne. Negatívny bol v stredu aj Michal Krištof.

„Jeho stav budeme ďalej sledovať, ale je to na dobrej ceste. U Petra Cehlárika a Mária Grmana máme stále rovnaké výsledky. Zatiaľ teda nepocestujú, v ich prípade sa rozhodneme koncom týždňa. Členom tzv. taxi tímu bude Mislav Rosandič, pretože nevieme, ako dopadne situácia ohľadom Grmana,“ reagoval asistent generálneho manažéra Oto Haščák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Martin Gernát #hokejový turnaj v Pekingu