Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Očakávania Pekingu: Hry okorení aj nórsko-ruský súboj

Opäť v tieni koronavírusu. Kým olympiáda v Tokiu bola špecifická, pribúdajúce prípady variantu omikron držia Peking v ešte väčšom pozore.

02.02.2022 05:54
Johannes Hösflot Kläbo, Alexander Boľšunov Foto: ,
Johannes Hösflot Kläbo a sklamaný Alexander Boľšunov po incidente na MS v Oberstdorfe.
debata

Organizátori sľubujú v ťažkom boji maximum, fanúšikovia sa modlia, aby covid neprekazil ostro sledované duely hviezd a tým novým šancu zažiariť. Vybrali sme najväčšie očakávania ZOH 2022.

Vlhová verzus Shiffrinová

Dočká sa najväčšia ženská športová rivalita na svete ďalšej neopakovateľnej bitky? Najbližšie dni v čínskej metropole nám dajú odpoveď.

Petra Vlhová je v životnej forme, Mikaela Shiffrinová zatiaľ nenašla ani optimálnu. Slovenka si v brutálnom tempe uchmatla slalomový glóbus. Dvoje pretekov pred koncom má pred Američankou nedostihnuteľný náskok.

„Jazdiť v Shiffrinovej ére je pre mňa motivácia,“ povedala Vlhová po slalome v Schladmingu. „Keď vidím Petrin slalom, niekedy si poviem: wow!“ kontrovala jej rovesníčka z Colorada.

Odchod Petry Vlhovej a jej tímu do Pekingu Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová a jej tréner Mauro Pini pred...

Kým v slalome by to malo byť len o nich, možno prídu aj ďalšie dve dejstvá – v obrovskom slalome a kombinácii. Tam sa však medzi dve suverénky môžu vtesnať viaceré spolufavoritky. A ako to na olympiáde býva, aj prekvapivé mená.

Bez hviezd. Príležitosť pre druhých

Olympijský hokejový turnaj za posledný polrok niekoľkokrát zmenil tvár. Najprv sa nevedelo, či do Pekingu pocestujú aj hráči z NHL.

Keď im to zámorskí funkcionári povolili, zaúradoval koronavírus. V Číne tak neuvidíme najlepších na svete.

hokejový turnaj Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o hokejovom turnaji na ZOH

To však nie je zlá správa pre druhý sled tímov, teda ani pre Slovensko. Mužstvá budú zložené z hráčov z európskych klzísk, šanca na prekvapenie sa násobne zvýšila. Napokon, vlani na majstrovstvách sveta v Rige sme ich videli neúrekom.

Pred štyrmi rokmi sa v Pjongčangu do finále dostalo Nemecko. Hľadať favoritov na dve miestenky do toho pekinského je viac ako náročná úloha.

Mimoriadne silné bude Rusko či tradične úspešné škandinávske krajiny. Ale čo zámorské mužstvá, Česko alebo vždy nepríjemné Švajčiarsko?

Tristan Scherwey, Michal Krištof Čítajte aj Komplikácie pokračujú. Koronavírus má ďalšia opora reprezentácie

Nakopne Fialkovú generálka?

Sezónne maximum azda ani nemohlo byť prísť v lepšom momente. Slovenská biatlonová nádej Paulína Fialková dosiahla na poslednej zastávke Svetového pohára pred Pekingom najlepší výsledok sezóny – 11. miesto v pretekoch s hromadným štartom v Anterselve.

Nielen výsledok, ale aj šiesty bežecký čas je povzbudením a dôkazom vyladenia formy pred olympijským vrcholom.

Paulína Fialková. Foto: Igor Stančík/slovenskybiatlon.sk
Paulína Fialková Paulína Fialková.

Vďaka Anastasii Kuzminovej sa stal biatlon pre Slovensko najúspešnejším športom na ZOH. Jej tri zlaté a tri strieborné medaily fanúšikov spod Tatier stále hrejú. Platí to i pre nečakaný bronz Pavla Hurajta.

Aj Paulína Fialková zdôraznila, že biatlonové prekvapenia sú na Hrách veľmi časté. Nezabúdajme ani na jej sestru Ivonu. Ak sa Slovenkám podarí zregenerovať a zžiť sa so špecifickými podmienkami trate, najmä s vysokou nadmorskou výškou či umelým snehom, priaznivcov môžu potešiť kvalitnými výsledkami.

Anastasia Kuzminová Čítajte aj V Soči vo mne nevideli Rusku či Slovenku. Bola som Nasťa

Nórska žatva má byť ešte väčšia

Ako v Pjongčangu, tak aj v Pekingu? Podľa analytikov zo spoločnosti Gracenote ovládne medailovú bilanciu krajín opäť Nórsko.

Pred štyrmi rokmi si vybojovalo 39 medailí (z toho 14 zlatých) a na druhú priečku odsunulo Nemecko (31 cenných kovov). Nasledovala Kanada (29) a USA (23). Nóri brali až osem zlatých z disciplín bežeckého lyžovania.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Beijing 2022 (@beijing2022)

Štatistici tentoraz Nórsku prognózujú o šesť medailí viac, ďalšie krajiny má v rebríčku predstihnúť Rusko. Reprezentanti štartujúci pod hlavičkou národného olympijského výboru majú získať 32 cenných kovov, čo by bol ich rekord.

Nezabúdajme ani na domácu Čínu. Zahraničné médiá nepochybujú o tom, že si 16. miesto z Pjongčangu (deväť medailí) výrazne vylepší.

Pre zaujímavosť – vďaka Petre Vlhovej si má Slovensko vybojovať tri medaily, po jednej z každého kovu, čo by ho zaradilo na 20. miesto.

medilová bilancia Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto je najúspešnejší? Pozrite si medailovú bilanciu

Švajčiari, Rakúšania a Kilde

Kalendár Svetového pohára si pre lyžiarske esá pripravil exkluzívnu generálku. Legendárny Streif v Kitzbüheli mal dve verzie. Prvú, skrátenú, ovládol Nór Aleksander Aamodt Kilde, o dva dni kraľoval už na celej zjazdovke Švajčiar Beat Feuz.

Mikaela Shiffrinová, Aleksander Aamodt Kilde Čítajte aj Americká Júlia, nórsky Rómeo. Shiffrinovej hviezdnu lásku brzdí covid

Ten Kildemu ukázal, že ho v ostro sledovanom zjazde na ZOH čaká veľká konkurencia. Patrí do nej aj jasný líder Svetového pohára, Feuzov krajan Marco Odermatt a Rakúšania Matthias Mayer či Vincent Kriechmayr.

Druhým vrcholom Hier bude beh na 50 km klasicky s hromadným štartom. Nórska bežecká veľmoc vyhrala v Pjongčangu štyri zo šiestich mužských súťaží, no v maratónskej sa nedostala ani na pódium.

Na vlaňajších MS zarezonovala diskvalifikácia pôvodného víťaza a tophviezdy šampionátu Johannesa Hösflota Kläba za kontakt s Rusom Alexandrom Boľšunovom, ktorý napokon skončil druhý.

Zlato síce získali Nóri zásluhou Emila Iversena, no pôvodné double im nebolo dopriate. Príde v Pekingu?

Nulová covidová tolerancia

Budeme čeliť ťažkostiam, no náš postoj usporiadať úspešné Hry je pevný. Aj túto vetu adresovali svetu organizátori pekinskej olympiády po tom, ako sa v čínskej metropole začali objavovať prípady omikronu.

Dejisko športového sviatku nechce nič podceniť a zaujalo stratégiu nulovej covidovej tolerancie. Prípadom nákazy sa má predísť hromadným testovaním, lockdownami a obmedzením cestovania.

Izolovať športovcov, štáby, novinárov či funkcionárov od obyvateľov je veľkou výzvou. Vstupenky pre verejnosť nebudú dostupné, do hľadísk môžu prísť len „vybrané osoby“.

Športovci musia byť zaočkovaní alebo po prílete do krajiny absolvovať trojtýždňovú karanténu.

Čínu čaká náročná skúška.

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Boľšunov #Johannes Hösflot Klaebo #Šport extra