Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Covidová lotéria sa roztáča. Kto (ne)stihne odlet do Pekingu?

Namiesto radosti z nominácie a predolympijského očakávania príde sklamanie. Na svedomí to môže mať strašiak, ktorého sa športovci boja pred pekinskou olympiádou viac ako zranenia - pozitívny test na covid.

27.01.2022 17:38
Peking 2022 Foto:
Prípravy na Hry vrcholia.
debata

Rapídne šíriaci sa omikron spôsobuje vrásky aj vedeniu slovenskej hokejovej reprezentácie. Zajtra sa v Bratislave začína záverečný prípravný kemp, na ktorý je povolaný výber v zložení 22 korčuliarov a 3 brankárov.

V akom zložení národný tím napokon pocestuje do Pekingu (odlet je naplánovaný na 2. februára), však ukážu až nasledujúce dni.

Nakazení hráči

Generálny manažér Miroslav Šatan, tréner Craig Ramsay a ich kolegovia začali skladať nomináciu krátko po zvládnutej olympijskej kvalifikácii v Bratislave.

Napriek škrtu cez rozpočet, ktorý im pripravil verdikt o neuvoľnení hráčov zo zámorskej NHL, pripravili široký zoznam mien. Postupne sa vykryštalizovala skupina 44 hráčov. Vybraní adepti museli od decembra pravidelne vypĺňať údaje pre potreby čínskych organizátorov.

Čína Peking šport ZOH2022 ZPH2022 motto uvedenie Čítajte viac Novinári sú z Pekingu v šoku: Toto nebude olympiáda, ale iba zimná bublina

„Každý deň som do príslušnej aplikácie zadával informácie o zdravotnom stave. Či už išlo o telesnú teplotu alebo príznaky, ktoré mohli byť spojené s nákazou covidom. Táto povinnosť ma čaká až do odletu,“ vysvetlil pre Pravdu útočník Marko Daňo.

Vedenie reprezentácie minulý týždeň oznámilo nomináciu, ale nemusí isť o konečnú zostavu. Viacerí hráči v uplynulých dňoch laborovali s covidom a je otázne, či sa stihnú uzdraviť do odletu. Tréneri sú na zmeny pripravení.

„Finálna dvadsaťpäťka pravdepodobne neodcestuje v nominovanom zložení. Podľa vývoju covidu v týchto dňoch očakávame, že nám z výberu niekto vypadne. Máme náhradníkov, ktorých povoláme, ak niekto ochorie a nebude môcť odletieť,“ reagoval Ramsayho asistent Ján Pardavý.

Taxi tím

Rezervní hráči sú súčasťou 44-člennej skupiny a keďže splnili podmienky organizátorov, môžu sa v prípade povolania zapojiť do prípravného procesu.

Medzi nimi by mali figurovať aj mená, ktoré po oznámení nominácie chýbali časti hokejovej verejnosti. Ide najmä o Róberta Lantošiho, ktorý na májovom svetovom šampionáte vytvoril úderný prvý útok s Marekom Hrivíkom a Petrom Cehlárikom.

Peter Mlynár Čítajte viac Za Saganom či Vlhovou je potopa. Nie je to úpadok, ale slovenský trend

Podľa viacerých mali dostať pozvánku aj Adam Liška či Martin Bakoš. Liška pravidelne hrá za Čerepovec, v KHL nastúpil v aktuálnom ročníku na takmer 50 zápasov. Bakoš obliekal v nadnárodnej súťaži dres Soči, po nedávnom odchode z Ruska sa včera dohodol na spolupráci s Třincom.

Z obrancov by pripadal do úvahy Mislav Rosandič, ktorému vyšli MS v Lotyšsku. Tréner by mohli siahnuť aj po Patrikovi Kochovi, Martinovi Bučkovi či Michalovi Ivanovi.

Existuje však možnosť, že do Číny odcestujú aj v prípade, že pôvodná nominácia zostane nezmenená. Medzinárodná hokejová federácia ponúkla národným zväzom možnosť vziať to dejiska olympiády šiestich náhradníkov – piatich korčuliarov a jedného brankára. V NHL fungujú na rovnakom systéme tzv. taxi tímy.

Títo hráči by mohli zaskočiť ako rezerva v prípade nákazy či zranenia niekoho z pôvodne nominovaného výberu. Ale ako takmer všetky záležitosti v pandemickej dobe, aj táto má jeden háčik.

„Náhradníci nebudú členmi oficiálnej výpravy a museli by bývať mimo olympijskej dediny. V týchto dňoch riešime technické detaily,“ uviedol hovorca domáceho zväzu Peter Jánošík.

Ponúknutú možnosť využili Česi, ktorí berú na hry aj extra trojicu Jan Ščotka, David Tomášek, Matěj Blümel.

Neustále testovanie

Vstupenkou do lietadla smer Peking sú dva negatívne PCR testy. Pre hokejistov, ktorí boli pozitívne testovaní menej ako 30 dní pred odletom, platí špeciálne nariadenie.

Craig Ramsay, Michal Handzuš, Ján Pardavý Čítajte viac Kde, kedy a s kým: Všetko, čo potrebujete vedieť o hokeji na olympiáde

„Môžu odcestovať, ale len v prípade, že budú mať štyri negatívne testy, prvý päť dní pred odletom. Testy sú nastavené na počet replikácií CT hodnota 40, čo znamená, že sú oveľa citlivejšie ako je štandard na Slovensku,“ vysvetlil Jánošík.

Odletom do dejiska Hier sa však testovacia tortúra nekončí. Hokejisti, rovnako ako ostatní športovci, sa v Pekingu podrobia testom každý deň. Ich citlivosť bude znížená na hranicu 35. Laicky vysvetlené – málo infekčný športovec nemusí mať pozitívny výsledok.

Karanténa pre pozitívne prípady bude trvať desať dní. Asymptomatickí športovci sa môžu dostať z izolácie po troch dňoch negatívneho testovania. Rovnaké pravidlo platí aj pre tzv. blízke kontakty.

ZOH budú fungovať v troch veľkých bublinách, ktoré obsahujú športoviská, konferenčné centrá a viac ako 70 hotelov. Prvú tvorí centrum Pekingu, kde sa uskutočnia otvárací i záverečný ceremoniál, hokejový turnaj a korčuliarske súťaže.

Zóna Jen-Čching privíta lyžiarsku elitu vrátane Petry Vlhovej, v akcii budú aj bobisti, skeletonisti a sánkari v tobogane National Sliding Centre. V časti Čang Ťia-kchou prebehnú boje o medaily v biatlone, snoubordingu, bežeckom lyžovaní a v skokoch na lyžiach.

Petra Vlhová Čítajte viac Veľká spokojnosť, vraví Vlhovej tréner. Čo rozhodlo v prospech Hectorovej?
debata chyba
Viac na túto tému: #Peking 2022