Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z Boleslavi do NHL? Ovplyvniť viem len svoje výkony

Dôrazný ťah na bránku, dobrá strela, fyzická hra do tela. Aj také sú atribúty kvalitných power forvardov, alebo ak chcete, silových útočníkov.

26.01.2022 21:30
SR ZOH2022 Hokej kvalifikácia reprezentácia... Foto:
Miloš Kelemen na tréningu slovenskej reprezentácie.
debata

Miloš Kelemen (22) má podobnú hru v krvi. Presadil sa ňou vo Zvolene, ktorému pomohol k titulu, a darí sa mu aj v reprezentácii.

Na olympiáde v Pekingu má jasný cieľ – postarať sa so spoluhráčmi o jedno z prekvapení, o ktorých sa pred turnajom tak veľa hovorí.

„Konkurencia bude kvalitná, ale máme to vo vlastných rukách,“ vraví útočník Mladej Boleslavi.

Národný tím je na papieri silný. Naplní očakávania fanúšikov?

Všetci si to želáme. Do každého zápasu pôjdeme s pokorou a rešpektom, ale aj vedomí si vlastnej kvality. Turnaj bude vyrovnaný, neúčasť hráčov NHL ovplyvní skoro každé mužstvo.

Zároveň platí, že nemôžeme mať veľké oči, za favoritov sú pasované iné tímy. Ale ak sa má udiať v Pekingu prekvapenie, nech sme ním my. K tomu nás však čaká ešte dlhá cesta.

SR šport hokej MS2019 reprezentácia zraz Daňo Čítajte viac V klube i na olympiáde. Som hrdý, že idem v šľapajach otca

Bude mať turnaj nižšiu kvalitu bez profiligových hráčov?

Nemyslím si. KHL, švédska či fínska súťaž sú veľmi silné, kvalitní hráči sú aj vo Švajčiarsku či Česku. Až taký rozdiel medzi NHL a najlepšími ligami na starom kontinente nie je.

Slovákov čaká skupina v zložení Švédsko, Fínsko, Lotyšsko. Budú vám severskí súperi vyhovovať?

Je pravda, že tieto tímy vyznávajú podobný štýl. Či to bude nevýhodou, sa ukáže až na ľade. Verím, že sa presadíme a s ruským či so zámorským hokejom sa stretneme v ďalšej fáze turnaja.

Pred zápasmi vás čaká otvárací ceremoniál. Tešíte sa na olympijské oslavy?

Určite, patrí to k tomu. Zrejme na štadión nepustia veľa divákov, možno len zopár, ale olympijská atmosféra tam bude. Účasť na olympiáde bola od začiatku jedným z mojich cieľov. Som rád, že sa mi to podarilo už v mladom veku. Verím, že Peking nebude pre mňa poslednou olympiádou.

Najlepšie platení hokejisti zo SR v sezóne 2021/22 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Michal Čajkovský (Sibir Novosibirsk/KHL) - 490...

Môže to byť turnaj, ktorý vás posunie do kvalitnejšej súťaže?

Kto by sa nechcel ukázať na olympiáde? Každý po tom túži. Ak niekomu vyjdú zápasy individuálne a nebude to príliš brať na seba, pomôže tým aj mužstvu. Predovšetkým musím plniť úlohy, ktoré dostanem od trénerov. Ak hráč dodržiava pokyny, je to vidieť aj na ľade.

Oto Haščák povedal, že vo vašom prípade počul aj o záujme z NHL. Máte podobné informácie?

Niečo sa mi do uší dostalo, je ťažké to nevnímať. Ale nerobím si z toho ťažkú hlavu. Snažím sa hrať najlepšie, ako viem. Ak by sa NHL podarila, bol by som samozrejme rád. Pre každého hokejistu je to vrchol. Uvidíme, ako to dopadne. Nemám na to priamy dosah, ovplyvniť viem len svoje výkony.

Je náročnejšie sa dostať do NHL ako nedraftovaný hráč?

Môže byť, aj nemusí. Hráč, ktorý prejde draftom, má skorší kontakt so zámorským hokejom. Ale už sa veľakrát stalo, že profiligové kluby siahli aj po starších hokejistoch.

Skauti sledujú aj ich, nie je to ojedinelé. Aj z českej ligy takýmto spôsobom zobrali v posledných rokoch viacero hráčov. Byť nedraftovaný je menšia nevýhoda, ale presadiť sa dá aj tak.

SR Bratislava ZOH2022 Hokej Kvalifikácia Cehlárik Čítajte viac Mladosť sa spája so skúsenosťami. Slováci môžu byť nebezpeční

Gólový debut na majstrovstvách sveta proti Rusku, titul so Zvolenom, prestup do Česka. Cítite, že hráte s väčším sebavedomím?

Všetko sa to zlomilo minulý rok. Začal som si viac veriť. Ak máte sebavedomie, potom sa vám darí aj v hre jeden proti jednému či pri zakončení. Pomohla mi vydarená sezóna so Zvolenom. Pohodu z klubu som si preniesol aj na MS.

Vyšiel mi aj Švajčiarsky pohár, kde sme spolu s Petrom Zuzinom a Liborom Hudáčkom vytvorili kvalitný útok. Verím, že pomôžem tímu aj na olympiáde a potom Mladej Boleslavi v play off.

V klube to zatiaľ nie je ideálne. Prečo?

Deviate miesto neberieme tragicky. Liga je vyrovnaná, stačí nám vyhrať dva zápasy a atakujeme najlepšiu štvorku. Úvod ročníka mi vyšiel, bodoval som.

Ale potom sa nám prestalo dariť ako mužstvu a striedali sme lepšie výkony so slabšími. Kľúčové bude, ako zahráme v play off. Máme na to, aby sme sezónu zakončili úspešne.

V sobotu sa máte hlásiť na zraze v Bratislave, ale Boleslav hrá ešte v nedeľu zápas. Uvoľní vás vedenie klubu?

Tréner súhlasil s tým, že ak ostatné kluby pustia nominovaných hráčov na zraz, pôjdem skôr aj ja. Z českej ligy máme ísť do Pekingu deviati. Verím, že všetko dopadne bez problémov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #ZOH 2022 #Peking 2022 #Miloš Kelemen