Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nominácia je známa. Do Pekingu pocestujú aj piati extraligisti

V nominácii slovenskej hokejovej reprezentácie na ZOH 2022 v Pekingu (4. - 20. februára) nechýba dvojica 17-ročných talentov Šimon Nemec a Juraj Slafkovský a pod olympijskými kruhmi sa predstaví aj 19-ročný obranca Samuel Kňažko.

18.01.2022 11:07 , aktualizované: 12:42
Patrik Rybár Foto: ,
Brankár Patrik Rybár v reprezentačnom drese.
debata (7)

Účasť na ZOH si po štyroch rokoch zopakujú šiesti hráči, Patrik Rybár, Branislav Konrád, Peter Čerešňák, Marek Ďaloga, Michal Čajkovský a Michal Krištof sa dostali aj do nominácie na ZOH 2018 v Pjongčangu.

Káder Slovákov na hry sa začal formovať už na augustovej kvalifikácii v Bratislave, na ktorej si zverenci Craiga Ramsayho zabezpečili účasť v Číne. Vtedy sa ešte počítalo s príchodom hráčov zo zámorskej NHL, no vedenie profiligy krátko pred Vianocami účasť odrieklo.

Slovenskí hokejisti sa okrem kvalifikácie predstavili ešte na dvoch turnajoch. Na Nemeckom pohári po triumfe nad Švajčiarskom 7:1 prehrali v zápase o víťaznú trofej s domácim Nemeckom 1:4.

V decembri na turnaji NaturEnergie Challenge vo švajčiarskom Vispe zdolali Lotyšsko 6:2 a s domácim výberom prehrali 2:3. Bol to zároveň ich posledný zápas pred ZOH.

VIDEO: Do Pekingu pocestujú aj piati extraligisti.
Video

Po oboch turnajoch uviedol generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan, že niektorí hráči príjemne prekvapili realizačný tím. Z Tipos extraligy sa napokon na ZOH dostali piati – Peter Zuzin, Samuel Takáč, Adrián Holešinský, Pavol Regenda a Šimon Nemec.

Deväť hráčov je z českej extraligy, šiesti z KHL, dvaja z najvyššej fínskej i švajčiarskej súťaže. Obranca Kňažko hrá v zámorskej WHL a keďže má podpísanú zmluvu s Columbusom, musel Šatan riešiť jeho nomináciu dlhšie.

Samuel Kňažko. Foto: SZĽH - Andrej Galica
SR hokej ZOH2022 kvalifikácia kňažko Samuel Kňažko.

„Komunikoval som s generálnym manažérom Jarmom Kekäläinenom. Samo má zmluvu v NHL, ale hrá vo WHL a v Columbuse jeho účasť podporili. Čakali sme, ako to dopadne, Samo bol aj preto posledný hráč na zozname,“ povedal Šatan na utorkovej tlačovej konferencii.

V tíme chýba Róbert Lantoši, ktorý hral na MS v Rige a aj na augustovej olympijskej kvalifikácii.

„Vybrali sme hráčov, ktorí sa hodia do nášho systému. Sú tam možno pre vás prekvapenia, ale vyberali sme ich podľa viacerých aspektov,“ uviedol Šatan.

Do nominácie sa dostali traja mladíci Nemec, Slafkovský a Kňažko, ktorí v uplynulom trištvrte roku absolvovali s národným tímom vlaňajšie MS v Rige i letný finálový turnaj olympijskej kvalifikácie.

Miroslav Šatan o nominácii a ďalšom programe Slovákov

Video

"Tí traja hráči presvedčili na posledných MS i olympijskej kvalifikácii. Napríklad Nemec mal výborné zápasy aj na MS do 20 rokov, i keď len dva, no ukázal opäť výkonnostný pokrok a bola by škoda ho nezobrať.

Kňažko hral výborne na MS a vidíte ako vysoko je Slafkovský v draftových rebríčkoch. Všetci traja by mali byť budúcnosťou národného tímu," povedal Šatan.

Ramsay priznal, že tvorba tímu nebola jednoduchá.

"Vytvoriť tím nie je nikdy jednoduchý proces. Komunikujeme s rôznymi krajinami, veľmi často a musíme prijať rozhodnutia. Vždy hovorím, že nič nie je dokonalé.

Musíme pracovať na tom, čo chceme predvádzať a dosiahnuť. Už dlho si myslím, že na našom tíme je dobrá rýchlosť a aký tlak dokážeme vytvárať na ostatné tímy a ak budeme na tom stavať, môžeme zlepšiť našu hru," uviedol tréner.

Ramsay dúfa, že pre neho bude druhá olympiáda už jednoduchšia, ako tá premiérová v Kórejskej republike:

„Na tej som sám na seba vyvíjal veľký tlak, potrpel som si na každý detail a neužil som si to tak, ako by som mal. Príliš som premýšľal, no hráčom vždy hovorím, že keď sa začne zápas, nesmú myslieť na nič, len na hru.“

Tréner Slovákov Craig Ramsay. Foto: TASR, Andrej Galica
Nemecko SR Švajčiarsko Hokej Nemecký Pohár Tréner Slovákov Craig Ramsay.

Do jeho výberu sa dostalo aj päť hráčov z najvyššej domácej súťaže. „Nesmieme zabúdať na našu extraligu, je veľmi dôležitá. Je pravda, že týchto hráčov vidíme najviac, ale v zápasoch, v ktorých za nás hrali, nás mimoriadne oslovili a páčila sa nám ich hra, prístup i oddanosť tímu,“ povedal kanadský tréner.

Vedenie reprezentácie počíta aj s možnými komplikáciami v dôsledku zranení či koronavírusu a preto stále komunikuje so všetkými 44 hráčmi, ktorí figurovali na širšom zozname adeptov na Peking.

Vedenie reprezentácie muselo na poslednú chvíľu riešiť zmenu v realizačnom tíme. Po nedávnych udalostiach v Michalovciach vymenilo kustóda.

„S Marekom Jenčíkom spolupracujeme asi rok, je v reprezentácii nový. To, čo sa udialo, nás mrzí a bude to vyšetrovať nezávislá disciplinárna komisia. My však potrebujeme pokoj v príprave na ZOH a preto sme sa rozhodli, že nebude súčasťou olympijského tímu a nahradí ho niekto iný. Ak sa prejaví jeho nevina, má v budúcnosti dvere otvorené,“ dodal Šatan.

SR hokej TEL 29. kolo Michalovce Spišská Nová Ves KEX Čítajte viac Škandál! Na Zemplíne urážali hráčov tmavej pleti zo Spišskej

Reprezentácia odletí z Viedne do Pekingu 2. februára. Vzhľadom na prísnu covidovú reguláciu by sa mali hráči aj členovia realizačného tímu stretnúť na zraze na Slovensku už pár dní predtým. Podmienky domácej bubliny ani termín jej štartu nateraz definitívne nie sú známe.

V Pekingu odohrajú tri zápasy v základnej fáze turnaja. Súboje v C-skupine otvoria vo štvrtok 10. februára o 5.10 SEČ na Národnom štadióne v Pekingu duelom proti Fínsku.

O deň neskôr o 9.40 SEČ vo Wukesong aréne nastúpia proti Švédom. V nedeľu 13. februára uzavrú účinkovanie v základnej fáze o 5.10 SEČ zápasom proti Lotyšsku.

Šimon Hrubec Čítajte viac Česi oznámili olympijskú nomináciu. Zarezonovala absencia dvoch mien

Istú účasť vo štvrťfinále budú mať víťazi skupín a najlepší tím spomedzi druhých miest. Zvyšných osem účastníkov sa predstaví v kvalifikácii o štvrťfinále, z ktorej vzídu ďalší štyria štvrťfinalisti. Finálový duel je na programe 20. februára o 5.10 SEČ na Národnom štadióne v Pekingu.

Nominácia SR na ZOH 2022:

Brankári: Patrik Rybár (Dynamo Minsk/KHL), Branislav Konrád (HC Olomouc/ČR), Matej Tomek (HC Kometa Brno/ČR).
Obrancovia: Marek Ďaloga (HC Kometa Brno/ČR), Martin Marinčin (HC Oceláři Třinec/ČR), Peter Čerešňák (HC Plzeň/ČR), Mário Grman (HPK Hämeenlinna/Fín.), Michal Čajkovský (Sibir Novosibirsk/KHL), Martin Gernát (HC Lausanne/Švaj.), Šimon Nemec (HK Nitra), Samuel Kňažko (Seattle Thunderbirds/U­SA/WHL).
Útočníci: Libor Hudáček (Dynamo Minsk/KHL), Miloš Kelemen (BK Mladá Boleslav/ČR), Michal Krištof (HC Kometa Brno/ČR), Marko Daňo (HC Oceláři Třinec/ČR), Miloš Roman (HC Oceláři Třinec/ČR), Juraj Slafkovský (TPS Turku/Fín.), Tomáš Jurčo (Barys Nur-Sultan/KHL), Peter Cehlárik (Avangard Omsk/KHL), Marek Hrivík (Torpedo Nižnij Novgorod/KHL), Kristián Pospíšil (HC Davos/Švaj.), Samuel Takáč (HC Slovan Bratislava), Pavol Regenda (HK DUKLA Ingema Michalovce), Adrián Holešinský (HK Nitra), Peter Zuzin (HKM Zvolen).

7 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #hokejový turnaj v Pekingu