Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Komplikácie pred ZOH. Polovica štafety do Pekingu nemôže

Slovenský biatlon čaká kľúčový týždeň. Snaha a výsledky adeptov na miesto v olympijskom výbere rozhodnú o ich účasti v Pekingu.

12.01.2022 10:50
Fialkové biatlon Foto:
Paulína a Ivona Fialkové.
debata

Elita zabojuje na podujatí 6. kola Svetového pohára, ktorý dnes štartuje v Ruhpoldingu.

Dôležité budú aj výkony reprezentantov na IBU Cupe v Osrblí, keďže nastali komplikácie ohľadom zloženia ženskej štafety pod piatimi kruhmi.

Vstup len pre očkovaných

Uplynulé kolo SP v Oberhofe Slovákom vyšlo. V zmiešaných tímových pretekoch obsadili pozície, vďaka ktorým zvýšili náskok pred prenasledovateľmi v olympijskej kvalifikácii. Darilo sa najmä dvojčlennému mixu Ivona Fialková, Michal Šima, ktorý bral deviate miesto.

Paulína Fialková Čítajte viac Ivona Fialková a Šima v top 10, česť vo veľkom mixe zachránili ženy

"Sme radi, že naša taktika poslať do Oberhofu to najlepšie, vyšla. Dievčatá si zaslúžia veľkú ďakovnú bonboniéru. Deviate miesto v single štafete priblížilo olympiádu nielen im, ale aj mužom.

Dobrý výkon sme podali aj v štvorčlennom mixe. V stíhačke to už bolo slabšie, ale tá sa našťastie do olympijskej kvalifikácie nepočíta," hodnotí šéf slovenského biatlonu Peter Vozár.

V Ruhpoldingu sa pôjdu šprinty, klasické štafety a stíhačky. Zo slovenského pohľadu púta najväčšiu pozornosť šprint, pretože práve v rýchlostných pretekoch môžu pretekári získať kľúčové body.

„Do olympijskej kvalifikácie sa berú aj najlepšie výsledky z predchádzajúceho roku, kde boli ženské i mužské relatívne úspešné. Preto bude pre nás najdôležitejší šprint,“ vysvetľuje Vozár.

Paulína Fialková. Foto: TASR/AP, Anders Wiklund/TT via AP
Paulína Fialková Paulína Fialková.

Ženy majú účasť v Pekingu takmer istú. Na olympiáde sa predstavia v štvorčlennom zložení a obsadia aj tímové preteky.

Podmienka čínskych organizátorov, podľa ktorej môžu v Pekingu štartovať len zaočkovaní športovci (alternatívou je trojtýždňová karanténa po príchode), im však výrazne skomplikovala situáciu.

Mária a Zuzana Remeňové, ktoré spolu so sestrami Fialkovými bežali štafetu v Hochfilzene (v Östersunde Slovenky pre chorobu neštartovali), sa nemôžu podrobiť vakcíne zo zdravotných dôvodov.

Preto prídu nielen o olympiádu, ale aj o juniorský svetový šampionát v USA, ktorý je na programe krátko po ZOH.

„Situácia je, aká je. Ako náhrada pripadajú do úvahy tri pretekárky – Henrieta Horvátová, ktorej forma sa zlepšuje, Veronika Machyniaková alebo jej sestra Júlia,“ reaguje Vozár.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Horvátová sa v tejto sezóne SP predstavila v Östersunde, ale po 88. a 109. mieste dostala príležitosť Mária Remeňová. Sestry Machyniakové majú určité skúsenosti z elitného seriálu, ale v tomto ročníku ho ešte nejazdili.

V akcii takmer 30 Slovákov

Nejasná je aj situácia medzi mužmi. Ak sa udržia na postupovom mieste, do Pekingu by vycestovali štyria a môžu štartovať aj v štafete. Istá je trojica Michal Šima, Šimon Bartko, Tomáš Sklenárik.

O zostávajúce miesto si to rozdajú Tomáš Hasilla a Matej Baloga. Udeje sa tak v dnešných rýchlostných pretekoch v rámci IBU Cupu v Osrblí. Víťaz mikrosúboja sa pripojí k elitnému tímu, absolvuje predolympijskú prípravu v Taliansku a pôjde aj na olympiádu.

Biatlon, ilustračná Čítajte viac Smúti aj Kuzminová. Rusko stratilo biatlonovú legendu

„Naposledy sa spolu porovnali na pretekoch v decembri. Za mesiac sa môže veľa vecí zmeniť. Som presvedčený, že tréneri rozhodnú nielen na základe jednej disciplíny, ale po výkonoch v globále za celý ročník. Zdravá konkurencia v tíme je vždy vítaná,“ tvrdí Vozár.

Okrem Ruhpoldingu a Osrblia sa slovenskí pretekári predstavia aj na juniorskom IBU Cupe v Pokljuke. Tento týždeň tak bude v akcii na medzinárodných pretekoch spolu až 26 biatlonistov spod Tatier, čo si história už dlho nepamätá.

Podľa Vozára je to znak, že biatlonová rodina má s kým pracovať. Zdôrazňuje však, že k ďalšiemu rozvoju talentov treba zlepšiť mnoho vecí, predovšetkým infraštruktúru.

"Máme solídnu základňu, ale nie je dostatočná. Pracujeme na tom, aby sa rozšírila. Keď prídete napríklad do Čiech, na mládežníckych pretekoch tam štartuje oveľa viac detí. Zároveň sme dosť limitovaní peniazmi.

Ukrajinci, Česi či Poliaci majú šesť-sedemnásobne vyšší rozpočet ako my, o biatlonových veľmociach ako Nórsko či Nemecko ani nehovorím. Verím, že situácia sa zlepší a k biatlonu dotiahneme čo najviac mladých talentov," želá si Vozár.

Program 6. kolo SP

Dnes: 14.30 šprint žien 7,5 km, zajtra: 14.30 šprint mužov 10 km, piatok: 14.30 štafeta žien 4× 6 km, sobota: 14.30 štafeta mužov 4× 7,5 km, nedeľa: 12.45 stíhacie preteky žien na 10 km, 14.45 stíhacie preteky mužov na 12,5 km

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #biatlon #ZOH 2022 #Peking 2022