Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prídu aj hráči z NHL? Šatan s Ramsaym riešia pekinský rébus

Viac príležitostí už nebude. Ak chcú zabojovať o miesto v tíme pre olympiádu, musia zostať na očiach trénerom vďaka kvalitným výkonom v kluboch.

18.12.2021 06:05
Peter Cehlárik, Marek Hrivík, Róbert Lantoši,... Foto: ,
Na súhru Mareka Hrivíka s Petrom Cehlárikom sa bude slovenská hokejová reprezentácia spoliehať aj na olympiáde v Pekingu. Na snímke s tešia z gólu s Róbertom Lantošim a Martinom Gernátom.
debata (1)

Slovenskí hokejisti majú za sebou generálku na februárový turnaj v Pekingu. Piatkový zápas na Švajčiarskom pohári s domácimi hráčmi bol posledným herným testom na najbližšie dva mesiace.

Desiateho februára odštartujú olympijskú púť proti Fínsku, následne ich v C-skupine čakajú Švédi a Lotyši. Pozreli sme sa na to, ako by mohla vyzerať kostra mužstva pre ZOH 2022.

Slovensko Kelemen MS hokej Čítajte viac Tesná prehra v generálke na ZOH. Slováci trofej nezískali

Defenzíva

Tréner Craig Ramsay a generálny manažér národného tímu Miroslav Šatan zostavili v októbri širšiu nomináciu, ktorá obsahuje 80 mien. V januári ju zúžia na 25 korčuliarov a troch brankárov.

Istotu miestenky majú zatiaľ len gólman Jaroslav Halák a obrancovia Andrej Sekera s Erikom Černákom. Ide o trojicu, ktorú vedenie reprezentácie nahlásilo pri uzávierke nominácií. Rovnaký krok urobili aj zvyšní účastníci olympijského turnaja.

Tucet Slovákov, ktorí majú istú olympiádu Fotogaléria - 0 fotiek Všetky fotky

K Halákovi, ktorý tento týždeň zaznamenal premiérový triumf v drese Vancouvru, sa núkajú minimálne traja adepti. Patrik Rybár sa po dvoch sezónach vo Fínsku presunul do KHL, kde ako opora Dynama Minsk podáva solídne výkony.

Adamovi Húskovi síce nevyšiel profiligový debut v drese New Yorku Rangers, ale na farme chytá spoľahlivo. Otáznik visí nad účasťou Branislava Konráda. V septembri utrpel zranenie po zásahu korčuľou do krku a nie je jasné, či sa do začiatku olympiády zotaví.

K Sekerovi a Černákovi s určitosťou pribudne Martin Fehérváry. Mladý bek dáva v NHL o sebe rázne vedieť. Nastupuje v prvej obrane po boku ostrieľaného Johna Carlsona a vo formácii aj s hviezdnym Alexandrom Ovečkinom.

USA SR šport hokej Avalanche Rangers Húska Čítajte viac Je jedno, odkiaľ ste. V NHL je dôležité len to, čo chytíte

Fanúšikovia by radi videli v tíme aj Zdena Cháru. Ostrieľaný veterán, ktorý mesiac po olympiáde oslávi 45. narodeniny, sa po nevýraznom štarte do sezóny zaradil medzi opory New Yorku Islanders a opäť má stabilnú minutáž.

„Zdeno má stále čo tímu ponúknuť. Záleží aj na jeho osobnom pocite, ako sa bude počas sezóny cítiť a či dostane chuť prísť,“ povedal Šatan o najstaršom aktívnom hráčovi NHL.

Zo zámoria pripadá do úvahy aj Christián Jaroš. Trápia ho však zdravotné problémy, pre ktoré v aktuálnom ročníku odohral len tri zápasy.

Christián Jaroš. Foto: TASR, Radovan Stoklasa
6 JAros Christián Jaroš.

Z obrancov pôsobiacich v Európe majú najstabilnejšiu pozíciu v reprezentácii Peter Čerešňák s Martinom Gernátom. K dispozícii sú okrem ďalších adeptov aj Martin Marinčin, Michal Čajkovský či talentovaný Šimon Nemec.

Ofenzíva

Trend klesajúceho počtu slovenských útočníkov v NHL pokračuje a ani aktuálna sezóna nie je výnimkou. Pravidelne nastupuje len Tomáš Tatar, ktorý v lete vymenil Montreal za New Jersey.

V novom drese sa mu zatiaľ nedarí podľa predstáv, v 28 zápasoch má na konte 6 gólov a 8 asistencií.

Medzi prvým tímom New Jersey a farmou pendluje Marián Studenič, podobne je na tom aj Richard Pánik. Pozitívom sú výkony Adama Ružičku, ktorý sa udomácňuje v prvom mužstve Calgary.

Zdeno Chára, Karson Kuhlman Čítajte viac Tatar skóroval v páde. Chára čelil Bostonu, jeho hviezda hovorila o nočnej more

Je teda zrejmé, že gro útočníkov bude z Európy. Miesto v elitnej formácii majú isté Marek Hrivík s Petrom Cehlárikom.

Bývalí spoluhráči z Leksandu patrili medzi opory reprezentácie na MS v Lotyšsku i v olympijskej kvalifikácii a líderské úlohy budú mať aj v Pekingu.

Odchod z Ruska prospel Liborovi Hudáčkovi, ktorý v desiatich dueloch za HC Lugano strelil už osem gólov. Na olympiáde by mohol nastupovať v útoku s Tomášom Jurčom či Róbertom Lantošim.

Do ofenzívy sa ponúkajú aj Kristián Pospíšil, Adam Liška, mladý Juraj Slafkovský či hráči z českej extraligy Michal Krištof, Marko Daňo, Miloš Roman, Miloš Kelemen a ďalší.

Otvorená otázka

Predchádzajúce úvahy však majú podmienku, ktorej osud je stále nejasný. Epidemiologická situácia s príchodom novej mutácie koronavírusu omikron komplikuje situáciu po celom svete.

SR Bratislava MS2019 Hokej B Rusko Rakúsko Čítajte viac Olympiáda bez Ovečkina i McDavida? Koronavírus robí všetko pre to

Účasť hráčov z NHL v Pekingu preto naďalej zostáva otvorená. Omikron zasiahol už aj severoamerický kontinent a profiligové kluby musia pre zvýšené počty nakazených hokejistov či členov realizačných tímov odkladať zápasy.

Ak sa situácia nezlepší, dá sa predpokladať, že vedenie NHL pozmení program základnej časti a tým pádom by hráčov na olympiádu nepustilo.

Diskutovanou témou sú aj prísne čínske nariadenia v súvislosti s karanténou. Pozitívne testovaní športovci v Pekingu budú na ukončenie izolácie potrebovať dva negatívne testy v priebehu 24 hodín, inak im hrozí až trojtýždňová karanténa.

Podľa organizátorov sú opatrenia pre účastníkov ZOH rovnaké, aké platia pre všetkých obyvateľov krajiny.

Coyotes Islanders Hockey Čítajte viac A čo ak dostanete v Číne covid? Hráči z NHL stoja pred veľkou dilemou

„Situácia je stále nejasná. Máme pripravený aj plán B, ale nateraz počítame s tým, že na olympiádu prídu aj hráči z profiligy. Dôležité slovo bude mať Hráčska asociácia NHL,“ vyhlásil prezident Medzinárodnej hokejovej federácie Luc Tardif.

Viacerí hráči už oznámili, že za súčasných podmienok na olympiádu neprídu. Jedným z nich je aj švédska defenzívna hviezda Erik Karlsson.

„Je nereálne, že olympiáda prebehne bez pozitívnych testov. Ak by som sa nakazil, musím zostať v dlhej karanténe, navyše v cudzej krajine. Mám rodinu, nemôžem si dovoliť podstúpiť také riziko,“ vyjadril sa strieborný medailista zo Soči 2014.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Peking 2022