Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na diplomatický bojkot ZOH vyzývajú aj slovenskí europoslanci

Slovenskí europoslanci Peter Pollák, Michal Šimečka, Michal Wiezik, Martin Hojsík, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Vladimír Bilčík a Miriam Lexmann podpísali výzvu trom slovenským najvyšším ústavným činiteľom na diplomatický bojkot zimných olympijských hier (ZOH) v čínskom Pekingu.

09.12.2021 11:14
Čína USA ZOH2022 diplomatický bojkot Foto: ,
Návštevníčka kráča okolo log pre zimné olympijské hry a paralympijské hry 2022 v Pekingu 9. novembra.
debata (40)

Posledná spomenutá tiež podpísala rovnakú výzvu predsedom európskych inštitúcií. K takému kroku sa v ostatných dňoch odhodlali USA, Austrália, Litva či Veľká Británia.

„Vyzývame na solidaritu s obeťami prenasledovania, na obhajobu ľudskej dôstojnosti a obranu hodnôt, na ktorých sú olympijské hry založené,“ uvádza sa vo vyhlásení.

V tlačovej správe europoslankyňa Lexmann upozorňuje, že z rastúceho počtu dôveryhodných právnych zistení jasne vyplýva, že v regióne Sin-ťiang, v ktorom Čínska ľudová republika prenasleduje a vedie brutálnu kampaň proti Ujgurom a iným menšinovým skupinám, dochádza ku genocíde a zločinom proti ľudskosti.

olympijské kruhy Čítajte viac Tlak na Čínu enormne rastie. Zoznam bojkotujúcich krajín sa rýchlo zväčšuje

„Svet si viac nemôže dovoliť zatvárať oči pred bezprecedentným porušovaním ľudských práv náboženských a etnických menšín Čínskou komunistickou stranou,“ uviedla.

V tlačovej správe tiež doplnila, že dokumenty Sin-ťiang Papers priniesli dôkazy o tom, že v riadení represívnej politiky v regióne Sin-ťiang zohráva úlohu sám prezident Si Ťin-pching či ďalší vysokí predstavitelia Čínskej ľudovej republiky, ktorá medzitým pokračuje v zásahoch proti hongkonskému prodemokratickému hnutiu a prenasleduje Tibeťanov či iné náboženské a etnické menšiny.

ZOH v čínskom Pekingu sa uskutočnia od 4. do 20. februára 2022.

Peking, olympiáda, ilustračná Čítajte viac USA oznámili diplomatický bojkot ZOH. Počítajte s odvetou, reaguje Peking

"Olympijské hry ako vrchol oslavy športu prirodzene nemôžu byť obeťou politiky. Vo svetle takto závažného porušovania ľudských práv však považujeme za nevyhnutné obrátiť sa s naliehavou žiadosťou o bojkot hier na vrcholových politických predstaviteľov.

Vzhľadom na pretrvávajúcu neakceptovateľnú ľudskoprávnu situáciu sme presvedčení, že ZOH v Pekingu sa nemôžu uskutočniť bez toho, aby sme dali svoj nesúhlas s týmto dianím jasne najavo," uviedla v tlačovej správe slovenská europoslankyňa.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #europoslanci #Peking 2022