Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ledeckej otec odtajnil nový rozmer senzácie. Na ZOH mala prasknutú lyžiarku

Ester Ledecká s vybojovala olympijské zlato v superobrovskom slalome, ktorým šokovala celý svet, s prasklinou na pravej lyžiarskej topánke.

09.03.2018 11:51
ZOH 2018, super-G, Ester Ledecká Foto: ,
Češka Ester Ledecká, senzačná víťazka super G.
debata (4)

Krátko pred štartom pretekov na Hrách v Pjongčangu sa jej uvoľnila spona spravujúca skoršie praskliny na starších lyžiarkach, v ktorých jazdí najrýchlejšie.

Prezradil to otec lyžiarky a snoburdistky Janek Ledecký v piatkovom programe Českej televízie Dobré ráno. „Stalo sa jej to, keď si zapínala lyžiarky pred štartom. Medzi prvou a druhou sponou sa objavila veľká prasklina,“ potvrdil Tomáš Bank, zjazdársky tréner dvadsaťdvaročnej pretekárky.

Ledecká jazdí v starších lyžiarskych topánkach, ktoré už upravovali. „A spona, ktorá riešila predchádzajúci problém, vyletela,“ doplnil Bank.

„Pretekári sú zžití s materiálom, ktorému veria, a jazdia preto na starých veciach,“ uviedol.

Zjazdárske topánky Ledeckej patria do kategórie staré. „Sú rozbité, ale dobré. Je v nich najrýchlejšia. Nikto nevie prečo. Výrobca sa snaží urobiť nové úplne rovnaké, ale stále to nejde. A kým nenájde rýchlejšie, tak v nich bude jazdiť,“ povedal Bank.

V rovnakých lyžiarkach nastúpi Ledecká budúci týždeň vo finále Svetového pohára v Aare na zjazd a super-G. „Firma ich opraví. S materiálom je to zložité. Keď máte topánky, v ktorých ste o pol sekundy rýchlejší, iné si nevezmete,“ konštatoval Bank.

Ledecká na olympiáde vyhrala senzačne super G s vyšším štartovým číslom 26 o stotinu sekundy pred favorizovanou Rakúšankou Annou Veithovou, ktorá už oslavovala víťazstvo.

O týždeň neskôr pridala česká pretekárka v Kórei druhé olympijské zlato, keď splnila úlohu favoritky v paralelnom obrovskom slalome na snouborde.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018 #Ester Ledecká