Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Rusi na záver svoju vlajku nedostanú. MOV sklamali dva dopingové prípady

Exekutíva Medzinárodného olympijského výboru (MOV) odporučila v nedeľu zachovať suspendáciu Ruska pre dopingový trest.

25.02.2018 05:36
Rusko, fanúšikovia Foto: ,
Ruskí fanúšikovia počas hokejového finále v Pjongčangu.
debata (43)

Ruskí športovci, ktorí na ZOH 2018 v Pjongčangu vystupujú pod označením Olympijskí športovci z Ruska (OŠR) tak nebudú na záverečnom ceremoniáli pochodovať pod vlastnou vlajkou, keďže zasadanie MOV toto odporúčanie vzápätí jednomyseľne schválilo.

Prezident MOV Thomas Bach zasadnutiu delegátov povedal, že dva ruské dopingové prípady priamo na ZOH „znemožňujú uvoľniť trest“. MOV preto odporučil hlasovať proti zrušeniu suspendácie. A to aj napriek „celkovo dobrému správaniu výpravy OŠR v Pjongčangu a zaplateniu pokuty 15 miliónov USD“.

Podľa Bacha pozitívne dopingové nálezy reprezentanta OŠR v curlingu Alexandra Krušelnického a bobistky Nadeždy Sergejevovej boli „ohromným sklamaním“ a „zabránili MOV vôbec uvažovať nad zrušením trestu pre záverečný ceremoniál.“

Sergejevová bola druhou členkou tímu OŠR, ktorá neprešla dopingovým testom v Pjongčangu. Mala pozitívny dopingový test na zakázaný trimetazidín. Prvý bol reprezentant v curlingu Alexander Krušelnickij, ktorému našli zakázané meldónium.

Alexander Krušelnickij s manželkou Anastasiou... Foto: Reuters, CATHAL MCNAUGHTON
Krušelnickij Bryzgalovová Alexander Krušelnickij s manželkou Anastasiou Bryzgalovovou.

MOV suspendoval Ruský olympijský výbor minulý rok v decembri za dopingové praktiky počas ZOH 2014 v Soči. Umožnil však štart „čistým“ ruským olympionikom v Kórejskej republike pod neutrálnou vlajkou a označením Olympijskí športovci z Ruska. Celkovo tak v Pjongčangu takto nastúpilo 168 Rusov.

„Výkonný výbor MOV rozhodol, že neuvoľní trest Ruskému olympijskému výboru pre záverečný ceremoniál. Takže na týchto ZOH oficiálne nebola jeho delegácia,“ citovala agentúra Bachove slová.

Prvý muž svetového športu ďalej pochválil organizáciu ZOH a uviedol: „Kórea posunula ZOH na novú úroveň. V týchto ťažkých časoch usporiadala neuveriteľnú a fantastickú olympiádu. Spoločná účasť oboch kórejských krajín bola silným signálom, že olympijský šport prekračuje politiku.“

Šéf MOV Thomas Bach v Pjongčangu. Foto: SITA/AP, Clive Mason
Thomas Bach Šéf MOV Thomas Bach v Pjongčangu.

Podľa Bacha sa ruská suspendácia môže zrušiť v prípade, že sa všetky odobraté dopingové vzorky športovcov OŠR ukážu ako negatívne, resp. že sa v Pjongčangu nedopustili už žiadnych ďalších porušení dopingových pravidiel.

Členka MOV Nicole Hoevertszová z Aruby, ktorá mala na starosti komisiu pre znovuzačlenenie Ruska do MOV, uviedla, že doping OŠR na ZOH 2018 nebola „organizovaná činnosť“ a boli to „ojedinelé prípady“. V rovnakom duchu sa pred hlasovaním MOV vyjadril aj ruský člen MOV Šamiľ Tarpišcev.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Thomas Bach #Pjongčang 2018 #ruský doping