Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlatá misia. Ruského favorita vyzve senzácia z Nemecka

České Nagano sa nezopakuje. Zázračnú hokejovú rozprávku však na olympijskom turnaji píšu podceňovaní Nemci.

24.02.2018 12:00
Nemecko zoh hokej Foto: ,
Radosť nemeckých hokejistov po výhre nad Kanadou.
debata (4)

Ak niekto čakal, že po štvrťfinálovom vyradení Švédska už zverenci Marca Sturma nemôžu viac prekvapiť, musel včera pri sledovaní druhého semifinále otvárať ústa – v nemom úžase. Nemci zopakovali výborný štart z predošlého zápasu, pridali ešte gól navyše.

Posielali ich domov

Za stavu 4:1 už azda spozorneli aj Daciuk, Kovaľčuk a spol. (v prvom semifinále Rusi zdolali Česko 3:0) a prestali sa v mysli pripravovať na súboj s tradičným rivalom Kanadou. Hoci zámorský favorit v záverečnej tretine zabral, k vyrovnaniu sa už nedostal a po prehre 3:4 ho čaká len duel o bronz.

„Som na chlapcov nesmierne hrdý. Každý vydal zo seba všetko v každom striedaní. Boli sme ochotní obetovať všetko, aby sme odohrali solídny zápas. Postup do finále je úžasný. Nedokážem opísať, čo to znamená pre nemecký hokej. Ideme hrať o zlato so superhviezdami z KHL,“ nadchýnal sa po zápase skúsený útočník Marcel Goc.

Obetavo hrajúci Nemci sa mohli spoľahnúť na brankára Dannyho aus den Birkena, ktorému všetci oduševnene pomáhali. Hádzali sa do striel a ruvali o každý puk.

„Nemôžem uveriť tomu, čo sa nám podarilo. Vždy sme snívali, že si zahráme o medailu. No aké sme mali reálne šance? Mám pocit, akoby sme stále snívali. Ideme hrať o zlato! Neuveriteľné,“ cituje iihf.com Patricka Reimera, ktorý bol hrdinom štvrťfinále.

Odhodlaná partia okolo veterána Christiana Ehrhoffa vyťažila maximum z faktu, že ju všetci podceňovali. V skupine podľahla Švédom i Fínom a nad Nórmi zvíťazila až po samostatných nájazdoch. A odvtedy pridala ďalšie tri víťazstvá – zhodne o gól.

Matthias Plachta a Yannic Seidenberg oslavujú... Foto: Reuters, DAVID W CERNY
Nemecko hokej zoh Matthias Plachta a Yannic Seidenberg oslavujú postup Nemecka.

„Prvý zápas play off sme hrali proti Švajčiarsku a všetci čakali, že sa ním pre nás olympiáda skončí. Potom sme narazili na majstrov sveta a vtedy si už boli všetci istí, že končíme. Každý nám už chcel objednať letenky domov, no my sme stále tu. Pred Kanadou nás každý chválil, no zároveň dodal, že nemôžeme zdolať aj ju. No my sme vo finále,“ vravel pre oficiálnu stránku olympiády Marcus Kink.

Tridsaťtriročný útočník prezradil, že nemeckí hráči začali svoju zlatú misiu v rámci skupinovej konverzácie.

„Začali sme si písať a chatovú skupinu sme nazvali ,Misia: zlato.' Chalani sa smiali, keď som ich všetkých do nej pozval. No postupne začalo rásť naše sebavedomie a teraz sme vo finále. Keď sme Kanade strelili prvý gól, už sme boli všetci presvedčení, že môžeme postúpiť. Súper ostal šokovaný a presne taký bol náš predzápasový plán,“ prezradil Kink.

Nemci sú v olympijskom finále prvý raz, z dávnej minulosti (1932 a 1976) majú dve bronzové medaily. Nad Kanadou včera vyhrali vôbec po prvý raz pod piatimi kruhmi.

Oporou Rusov bol brankár Vasilij Košečkin. Foto: Reuters, DAVID W CERNY
Košečkin Oporou Rusov bol brankár Vasilij Košečkin.

Vedia, prečo sú v Pjongčangu

Ak Nemcov Švédi a nebodaj aj Kanaďania podcenili, vo finále to rozhodne nehrozí. Rusi, hrajúci pod hlavičkou Olympijskí športovci z Ruska, si prišli do Pjongčangu jednoznačne po zlato. Z pozície najväčšieho favorita turnaja zaváhali hneď na úvod. Senzačne so Slovenskom, hoci po necelých piatich minútach viedli 2:0.

Toto zlyhanie však zverencom Olega Znaroka aspoň pripomenulo, že nik im nič nedaruje zadarmo a zápasy si musia vyhrať sami. A odvtedy dostali v štyroch zápasoch len tri góly, z toho dva od Slovincov.

Súboj s Českom rozhodli dvoma gólmi v priebehu necelej polminúty krátko pred polovicou zápasu. Na góly Guseva a Gavrikova nedokázali Česi odpovedať aj preto, že v bránke bol perfektne chytajúci Košečkin.

„Sme tu len z jediného dôvodu. Do finále sme postúpili zaslúžene a v ňom uspeje najlepšie mužstvo na turnaji,“ neobáva sa nedeľňajšieho finále Iľja Kovaľčuk. Ruskí hokejisti nezískali na olympiáde zlato od roku 1992, keď triumfovali ešte pod vlajkou SNŠ.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #finále #hokej #Pjongčang 2018