Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pohromu pre favoritov využil Myhrer, Adam Žampa 24.

Švédsky lyžiar Andre Myhrer získal zlato v štvrtkovom slalome na ZOH v Pjongčangu. V lyžiarskom centre Jangpchjong triumfoval časom 1:38,99 min. Na druhom mieste skončil Švajčiar Ramon Zenhäusern (+0,34 s) a bronz získal Michael Matt z Rakúska (+0,67 s).

22.02.2018 04:37 , aktualizované: 08:40
Kórea Pjongčang ZOH2018 Alpské Lyžovanie Slalom... Foto: ,
Adam Žampa reaguje v cieli 1. kola slalomu počas XXIII. zimných olympijských hier v juhokórejskom Pjongčangu.
debata

Preteky sa skončili pohromou pre dvojicu najväčších favoritov. Rakúšan Marcel Hirscher vypadol už v 1. kole, priebežný líder Henrik Kristoffersen z Nórska nezvládol druhú jazdu.

Slovenský reprezentant Adam Žampa obsadil 24. miesto s mankom 3,28 s. Jeho brat Andreas figuroval na 35. mieste s veľkým mankom takmer 15 sekúnd. Tretí Slovák na štarte Matej Falat nedokončil druhé kolo.

Myhrer využil zaváhanie dvojice favoritov. V úvodnom kole obsadil druhé miesto za lídrom Kristoffersenom so stratou len 0,21 s. Víťaz šiestich z ôsmich slalomov v prebiehajúcej sezóne Svetového pohára Hirscher vypadol, keď nechytil optimálny rytmus. Prvú chybu ešte ustál, ale druhú už nie a vynechal bránku. Prišiel tak o šancu na tretie zlato, v Pjongčangu vyhral kombináciu a obrovský slalom.

Andre Myhrer (uprostred) pózuje po zisku zlatej... Foto: TASR/AP, Morry Gash
Kórea Pjongčang ZOH2018 Alpské Lyžovanie Slalom Muži Andre Myhrer (uprostred) pózuje po zisku zlatej olympijskej medaily vo štvrtkovom slalome na ZOH v Pjongčangu. Na druhom mieste skončil Švajčiar Ramon Zenhäusern (vľavo) a bronz získal Michael Matt z Rakúska (vpravo).

„Z celej situácie som mal zlý pocit. V uplynulých dňoch mi nešli slalomové tréningy a toto je výsledok. Je to prvýkrát za desať rokov, čo sa mi stalo niečo takéto, že som nemohol jazdiť uvoľnený. Je to škoda, slalom je v tejto sezóne moja najlepšia disciplína. Potrebujem olympijské zlato v slalome,“ povedal Hirscher pre agentúru AP. Pred štyrmi rokmi v Soči skončil strieborný.

V druhom kole zajazdil výborne Zenhäusern, ktorý sa dostal z deviateho miesta na prvé časom 1:39,33 min. Ten odolal útokom šiesteho Francúza Alexisa Pinturaulta i jeho krajana Victora Muffata-Jeandeta, ktorý išiel do druhého kola z tretej priečky. Nakoniec ho zdolal len Myhrer o 34 stotín. Kristoffersen spravil chybu už v úvodných bránkach a prišiel o veľkú šancu na zlato.

Myhrer sa stal vo veku 35 rokov a 42 dní najstarším víťazom slalomu pod olympijskými kruhmi a dosiahol najväčší úspech svojej bohatej kariéry. Na konte má aj bronz spred ôsmich rokov z Vancouveru:

„Neuveriteľné, nemôžem to pochopiť. Na štarte som bol trochu nervózny, ale povedal som si, že sa uvoľním a užijem si túto chvíľu. Začiatok jazdy nebol ideálny, ale potom som pridal plyn. Je to pre mňa skvelý výsledok a som šťastný, že som nadviazal na Stenmarka.“

Slovenskí lyžiari v akcii Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová počas prvého kola zjazdu v rámci...

Adam Žampa figuroval po 1. kole na 24. mieste s odstupom 2,19 s, keď ho spomalila chyba v strednej časti trate. V druhom kole spravil hrúbku s hodinami hneď v úvodných bránkach a nabral veľkú stratu. No v ďalšom priebehu ju výborným výkonom dokázal zredukovať a do cieľa prišiel priebežne na treťom mieste s mankom 0,33 s na vtedajšieho lídra Phila Browna z Kanady.

Nakoniec z toho bolo 24. miesto. „Príliš som sa narovnal a zostal som dlhšie na vnútornej lyži, tú mi šmyklo a už som sa do toho nevedel dostať naspäť. Reakcia, ktorú som urobil, bola podľa videa rýchla. Okamžite som sa snažil ísť ďalej, ale už to bolo. Určite to človeka štve, lebo s takou obrovskou chybou, akú som urobil, som došiel do cieľa s odstupom 33 stotín. Bol som prekvapený, myslel som si, že to nie je ani možné. Aspoň som sa do toho pustil tak, ako som mal,“ povedal Adam Žampa v cieľových priestoroch.

Mladšieho brata Andreasa mrzelo práve to, že druhú jazdu neabsolvoval na hranici možností: „S prvým kolom som celkom spokojný, s druhým určite nie. Som sám na seba nahnevaný. Vo štvrtok bola šanca ísť slalom, pretože nemáme toľko pretekárov, tak som chcel vydať zo seba všetko. Určite aj z obrovského slalomu mám lepší pocit, ako z tohto slalomu.“

Falat vypadol po špicari už v hornej pasáži druhého kola: „Dosť ma to hnevá, lebo bola šanca na dobrý výsledok. Neviem, čo sa stalo, či to bolo veľkým psychickým tlakom.“

Andreas Žampa v 1. kole slalomu počas XXIII.... Foto: TASR, Michal Svítok
žampa Andreas Žampa v 1. kole slalomu počas XXIII. zimných olympijských hier v juhokórejskom Pjongčangu.

Zjazdové lyžovanie

slalom: 1. Andre Myhrer (Švéd.) 1:38,99 min, (47,93+51,06 s), 2. Ramon Zenhäusern (Švaj.) +0,34 s (48,66+50,67), 3. Michael Matt (Rak.) +0,67 (49,00+50,66), 4. Clement Noel (Fr.) +0,71, 5. Alexis Pinturault (Fr.) +0,73, 6. Victor Muffat-Jeandet (Fr.) +0,76, 7. Kristoffer Jakobsen (Švéd.) +0,95, 8. Daniel Yule (Švaj.) +1,13, 9. David Ryding (V.Brit.) +1,17, 10. Sebastian-Foss Solevaag (Nór.) +1,19, … 24. Adam ŽAMPA +3,28, 35. Andreas ŽAMPA +14,59, Matej FALAT (všetci SR) nedokončil

debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa #Andreas Žampa #Matej Falat #Pjongčang 2018