Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf Slovenského zväzu biatlonu: Medaily sme neplánovali, tým viac tešia

Biatlon pod piatimi kruhmi v Pjongčangu potvrdzuje, že je najúspešnejším slovenským zimným olympijským športom v ére samostatnosti. Z ôsmich medailí získal sedem zásluhou Anastasie Kuzminovej (6) a Pavla Hurajta (1).

20.02.2018 12:00
debata (3)
Slovensko dosiaľ získalo v Pjongčangu tri... Foto: TASR, Martin Baumann
Anastasia Kuzminová Slovensko dosiaľ získalo v Pjongčangu tri olympijské medaily. O všetky sa postarala Anastasia Kuzminová.

Jediný nebiatlonový kov – striebro – pridal v Turíne 2006 snoubordista Radoslav Židek. Ak vezmeme umiestnenia do šiesteho miesta, z 22 patrí biatlonu 16 – o prvý zápis sa postarala v Lillehammeri 1994 6. miestom Martina Jašicová vo vytrvalostných pretekoch.

Odhodlanie podať maximálne výkony

O cenné kovy sa zaslúžila najmä Kuzminová, trojnásobná olympijská víťazka. Jej pričinením je slovenská bilancia zo ZOH v Pjongčangu 2018 v porovnaní s predchádzajúcimi úspešnejšia.

Spĺňa biatlon zatiaľ v súvislosti s počtom medailí očakávania?

„Nijaký medailový plán sme nemali, biatlon je taký nevyspytateľný šport, že výsledky sa nedajú predvídať. Do Pjongčangu odchádzala naša reprezentácia s odhodlaním podať maximálne výkony. A keď sa predpoklady naplnia, mohla by byť aj nejaká medaila. Vychádzali sme z výkonov a umiestnení z pretekov Svetového pohára. Samozrejme, najviac nádejí sme vkladali do Kuzminovej, druhej ženy v priebežnom hodnotení Svetového pohára. V tejto sezóne sa dostala do vynikajúcej formy – a ťaží z nej aj na najdôležitejšom podujatí v roku. Potvrdila, že ak jej vyjde streľba, nemá konkurenciu,“ vraví Tomáš Fusko, prezident Slovenského zväzu biatlonu.

Pripomenieme: líderka Svetového pohára – Fínka Kaisa Mäkäräinneová – vyšla zatiaľ medailovo naprázdno.

Fusko zdôraznil, že najväčším zážitkom z doterajšieho priebehu olympiády je Kuzminovej zlato. „Je to jedinečný zážitok na celý život. Najmä spôsob, akým ho získala, nadchol, urobila Slovensku skvelú reklamu. Vysoko hodnotím aj piate miesto Paulíny Fialkovej vo vytrvalostných pretekoch. Paula potvrdila potenciál, určite potiahne aj sestru Ivonu a vie, že perspektívne prevezme líderskú pozíciu ženského tímu, keď Anastasia ukončí kariéru. Nahradiť takú veľkú hviezdu-legendu, aktuálne možno najlepšiu svetovú biatlonistku, sa nedá, no musíme sa pripraviť na to, že raz odíde.“

Nebude masový, patrí k najsledovanejším

Výkony mužov hodnotil kritickejšie. „Solídne podával len najskúsenejší Matej Kazár. Martin Otčenáš mal zdravotné problémy, Tomáš Hasilla sa trápi so streľbou. Možnosť dať zabudnúť na výpadky majú v miešanej štafete. V prvom kole Svetového pohára v Östersunde príjemne prekvapila štvrtým miestom. Dve ženy sú jasné – Nasťa a Paula – u mužov sa rozhodne tréner podľa aktuálnej formy,“ podotkol Fusko.

O budúcnosť biatlonu sa neobáva: „V mládeži sa čosi rysuje. Biatlon je šport, do ktorého sa oplatí investovať, zaslúži si väčšiu podporu od štátu. Nebude zrejme masový, nemožno ho robiť niekde na parkoviskách, no dramatickým priebehom patrí medzi najsledovanejšie,“ pripomína.

Keď už spomenul podporu štátu, Daniel Kuzmin v Pjongčangu naznačil meškajúce financie od ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu. Pozná biatlonový šéf dôvod?

„Ide o financie pre top tím, ktoré sú naň osobitne vyčlenené. Peniaze, ktoré dostáva biatlon od štátu, určuje vzorec podľa zákona o športe a sú presne určené, na čo ich môžeme použiť. Nevidel som zatiaľ rozdelenie financií pre top tím. Dúfam, že všetko sa čoskoro vyjasní.“

Príspevok pripravujú

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR sme požiadali o odpoveď na otázku: Kedy pošle financie pre top tím a koľko peňazí dostane biatlon?

Citujeme z jeho stanoviska: „Podľa zákona o športe je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR povinné poskytnúť prvú časť príspevku pre uznané športy prostredníctvom národných športových zväzov do 31. januára, čo aj vykonalo. Ministerstvo doručilo prvých 25 % z celkovej sumy pre biatlon – je vo výške 538 253 eur – čo predstavovalo 134 563,25 eur, ďalších 25 % bude poskytnutých v 2., 3. a 4. štvrťroku. Pani Kuzminová dostala za rok 2017 v rámci tzv. top tímov príspevok 50 000 €, pani Fialková 20 000 € a miešaná štafeta 56 000 €. Ministerstvo školstva udeľuje príspevky na základe zákona o športe pre zväzy a potom ešte pre tzv. top tímy, na základe každého športovca. Tento rok sa budú vyplácať ešte top tímy podľa tabuliek. V prípade príspevkov na top tímy sa finančné prostriedky podľa zákona o športe poskytujú raz štvrťročne (bez stanoveného termínu), o ich vyplatenie sa budeme snažiť čo najskôr v uvedenom období. Pre biatlon sa suma na top tímy bude pohybovať zhruba v objeme minulého roka.“

Doplníme, že na webovej stránke ministerstva je v časti Financovanie športu 2018 odkaz: Príspevok športovcom top tímu (§ 75 ods. 4 zákona č. 440/2015 Z. z.) – Pripravujeme.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Pavol Hurajt #Pjongčang 2018