Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenské bitky o štvrťfinále: smútok v Soči, rozbeh vo Vancouvri

Začali ideálne. Zaskočili najväčšieho favorita Rusov a mohli pomýšľať i na priamy postup do štvrťfinále. Záverečný duel v skupine proti Slovincom však nezvládli a výrazne si skomplikovali situáciu. O pozíciu medzi osmičkou najlepších zabojujú v utorok nadránom s Američanmi.

19.02.2018 13:57
debata (3)
Miroslav Šatan oslavuje gól proti Nórom na ZOH... Foto: SITA/AP, Julie Jacobson
Miroslav Šatan, Tomáš Kopecký, Richard Zedník Miroslav Šatan oslavuje gól proti Nórom na ZOH vo Vancouvri 2010 so spoluhráčmi Tomášom Kopeckým a Richardom Zedníkom.

Slovenskí hokejisti dostali na olympijskom turnaji šancu na revanš proti súperovi, ktorému v skupine podľahli najtesnejším rozdielom – 1:2.

Trápenie s Nórskom

Hokejisti spod Tatier sa na oboch predošlých olympiádach – vo Vancouvri i Soči – predstavili v boji o štvrťfinále. Pred ôsmimi rokmi uspeli, pred štyrmi nie a turnaj sa pre nich skončil.

Vo Vancouvri odštartoval tím plný osobností z NHL prehrou s Českom (1:3), no následne zdolal Rusko (2:1 sn) pamätným nájazdom Pavla Demitru a na záver skupinovej fázy si hladko poradil s Lotyšskom (6:0). Ani v prvom kole play off s Nórskom to nemal byť náročný boj, no bol.

Hoci zverenci Jána Filca viedli už v polovici prvej tretiny 2:0, napokon sa poriadne potrápili a o víťazstve 4:3 a postupe do osmičky rozhodol až v 49. min súčasný generálny manažér Miroslav Šatan.

„Hráči ťahali ťarchu zodpovednosti po ľade tak, až ho zorali, a potom sa im na ňom hralo ťažko. Vedeli, čo robia zle, hovorili o tom na striedačke, ale napriek tomu rovnaké chyby znova opakovali,“ hodnotil zápas Filc. „Hrozné, katastrofa. Nehrali sme ako tím,“ kritizoval výkon obranca Ľubomír Višňovský.

Mužstvo pribrzdilo nepríjemné zranenie Ľuboša Bartečka, no nakoniec úlohu favorita potvrdilo. Cez Švédsko (4:3) sa prebojovalo do semifinále a tam (neúspešne) siahalo na medaily…

Sklamanie v susedskom derby

V Soči to bol iný príbeh. Oveľa smutnejší.

Výber Vladimíra Vůjtka s kapitánom Zdenom Chárom sa od prvého momentu trápil. Získal jediný bod za prehru 0:1 po samostatných nájazdoch s Ruskom a obsadil predposlednú 11. priečku. Všetko odštartoval výprask 1:7 s Američanmi a atmosféru vylepšenú súbojom s Rusmi definitívne zmrazila nečakaná prehra 1:3 so Slovincami.

Pred súbojom s Českom boli Slováci, prihliadajúc aj na históriu vzájomných súbojov, razom v pozícii outsidera. Ani to slovenských hokejistov neodľahčilo. Úvodnú tretinu prehrali 0:3, v druhej už prehrávali i 0:4. V závere síce súpera zatlačili, a znížili na rozdiel jediného gólu (dvakrát skóroval Marián Hossa a raz Tomáš Surový), no Tomáš Plekanec do prázdnej bránky upravil na konečných 5:3.

„Tretia tretina bola jedna z najlepších, čo sme na turnaji odohrali. Zabila nás prvá. Turnaj sme si predstavovali inak,“ vravel sklamaný Marián Hossa. „Za stavu 0:4 sme ukázali charakter, ale už bolo neskoro. Na veľkých turnajoch treba hrať 60 minút a my sme to v Soči nedokázali,“ pridal sa Michal Handzuš.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Pjongčang 2018 #hokejisti USA