Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bezchybný Hanju je po zranení opäť vo forme. Fernández: Toto je moja chvíľa

Krasokorčuliar Juzuru Hanju chcel po dlhej súťažnej pauze ukázať, že je po zranení členku späť. V piatkovom krátkom programe sa mu to rozhodne podarilo a bezchybným výkonom sa priblížil k obhajobe zlatej olympijskej medaily zo Soči.

16.02.2018 09:20
Juzuru Hanju Foto: ,
Juzuru Hanju počas krátkeho programu.
debata

Nadšením žiaril aj jeho tréningový partner Javier Fernández zo Španielska, ktorý je priebežne druhý.

Dvadsaťtriročný Japonec naposledy súťažil takmer pred tromi mesiacmi, keď skončil druhý na Grand Prix v Moskve. Na začiatku novembra si pri páde v tréningu poranil väzy v členku a až pred mesiacom začal trénovať na ľade. Na Hrách v Pjongčangu vynechal tímovú súťaž a bolo otázne, ako sa tréningové manko prejaví na jeho výkone.

V krátkom programe to nebolo poznať. „Chcel som všetkých presvedčiť, že som späť. Takže som naozaj spokojný,“ povedal Hanju po víťazstve v krátkom programe. „Mal som radosť z toho, že môžem korčuľovať, bol som spokojný s každým prvkom. Cítil som hudbu aj ľad,“ pochvaľoval si.

Nechce myslieť na to, že má šancu obhájiť olympijský titul. „To nehrá rolu, sústreďujem sa len na seba. Nie je to tak, že by som naozaj chcel byť olympijským šampiónom, ale jednoducho len chcem odviesť svoj najlepší výkon,“ uviedol.

Vstup do olympijskej súťaže zvládol aj ďalší zverenec Briana Orsera Fernández, ktorý má za sebou sezónu s kolísavými výkonmi. Nepostúpil do finále Grand Prix a ani na víťaznom európskom šampionáte sa nevyhol chybám. „Urobili sme v Toronte veľa práce a toto je moja chvíľa. Musím ľuďom ukázať, že môžem korčuľovať naozaj dobre a pretekať úžasne pred kýmkoľvek,“ povedal dvadsaťšesťročný Španiel.

Zo Soči odchádzal sklamaný zo štvrtého miesta, ale je presvedčený, že sa odvtedy výrazne posunul. „Som niekde inde. Vyhral som dvoje majstrovstiev sveta a šesť európskych šampionátov, takže som určite inou osobnosťou a iným športovcom, oveľa vyspelejším,“ povedal.

Olympijský ľad zatiaľ vôbec nesvedčí americkému favoritovi Nathana Chénovi. Krátky program pokazil už v tímovej súťaži a dnes to bolo len o trošku lepšie. „Úprimne, bolo to zlé. Urobil som toľko chýb, koľko som mohol. Potrebujem čas, aby som sa nad tým zamyslel,“ povedal Chen.

Zatiaľ márne hľadá vysvetlenie svojho zlyhania. Pokiaľ sa ale chce zo 17. pozície posunúť voľnou jazdou výrazne vyššie, musí na to rýchlo prísť. „Porozprávam sa so svojím tímom. Nie som si úplne istý, čo mám robiť. Myslím si, že sa proste len zoberiem a pokúsim sa vo voľnej jazde o to najlepšie,“ dodal.

Voľné jazdy sa začnú v sobotu o 2:00 SEČ, víťaz bude známy krátko po 6:00 SEČ.

Muži – krátky program: 1. Juzuru Hanju (Jap.) 111,68 b., 2. Javier Fernández (Šp.) 107,58, 3. Šoma Uno (Jap.) 104,17, 4. Ťin Po-jang (Čína) 103,32, 5. Dmitrij Alijev (OŠR) 98,98, 6. Patrick Chan (Kan.) 90,01, 7. Adam Rippon (USA) 87,95, 8. Michail Koľada (OŠR) 86,69

debata chyba
Viac na túto tému: #krasokorčuľovanie #Pjongčang 2018 #Juzuru Hanju