Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci po boji tesne podľahli Američanom. Ramsay: Rozhodli oslabenia

Slovenskí hokejoví reprezentanti podľahli hráčom USA 1:2 vo svojom druhom vystúpení v B-skupine na zimných olympijských hrách 2018 v kórejskom Pjongčangu.

16.02.2018 06:28 , aktualizované: 06:47
ZOH 2018, hokej, Slovensko - USA Foto: ,
Ryan Donato a jeho radosť po góle do bránky Jána Laca.
debata (52)

Američania sa ujali vedenia v 8. minúte gólom Ryana Donata v presilovej hre. Zverenci Craiga Ramsayho vyrovnali už o 25 sekúnd neskôr zásahom Andreja Kudrnu, ktorý jemne tečoval strieľanú prihrávku kapitána Tomáša Surového.

O triumfe zámorského tímu rozhodol v 43. minúte druhým gólom znovu v početnej výhode Donato. Reprezentanti Spojených štátov amerických sa vďaka triumfu posunuli na čelo tabuľky B-skupiny práve pred Slovákov.

Slováci odohrajú tretí zápas v B-skupine v sobotu od 13.10 SEČ proti Slovinsku, v rovnakom čase nastúpia hráči USA proti výberu Olympijských športovcov z Ruska.

ZOH 2018: Hokejový zápas Slovensko - USA Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Súperi po zápase: americký brankár Ryan...

B-skupina:

USA – Slovensko 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)

  • Góly: 8. Donato (Terry, Chris Bourque), 43. Donato (Chris Borque, Arcobello) – 8. Kudrna (T. Surový, Čajkovský)
  • Vylúčení: 2:5 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Gouin (Kan.), Wehrli – Fluri (obaja Švajč.), Otmakov (Rus.)
  • USA: Zapolski – Gunderson, Sanguinetti, Welch, Gilroy, Billins, Blum, Wisniewski – O'Neill, Roe, B. Little – B. Butler, Chris Bourque, Greenway – Donato, Terry, Arcobello – B. Gionta, Kolarik, Stoa
  • Slovensko: J. Laco – Baranka, Starosta, Čerešňák, Graňák, J. Valach, Marek Ďaloga, Čajkovský – Kudrna, T. Surový, L. Nagy – M. Bakoš, Bubela, Marcel Haščák – M. Paulovič, M. Krištof, Ölvecký – Cingel, T. Marcinko, Lamper – Marek Hovorka

Prvú šancu v zápase si pripísali slovenskí hokejisti. Hovorka z pravého kruhu prihral pred bránu Čajkovskému, ktorý sa snažil tečovať puk za chrbát Zapolského, ten však včas zasiahol. V 7. minúte však práve Hovorka fauloval a Američania využili presilovku už po 19 sekundách. Ryan Donato sa dostal k puku medzi kruhmi a prekonal Laca – 1:0.

Už o 25 sekúnd neskôr však Surový potiahol puk po pravej strane, prihral ho pred bránku kde stál Kudrna, a ten jemným tečom prekonal Zapolského. Zámorskí hráči sa potom opäť tlačili pred Laca, mali niekoľko dobrých príležitostí, Laco sa vyznamenal najmä pri šanciach Terryho a Butlera.

V druhej tretine sa museli Slováci najskôr ubrániť presilovke súpera, Ján Laco si opäť pripísal niekoľko dobrých zákrokov aj po jej skončení. Američania boli strelecky aktívnejší, ale Slováci zasa obetavejší a s pomocou brankára držali súpera na dištanc. Ten si vylámal zuby aj v ďalšej presilovke, v 37. minúte mali možnosť hrať v početnej výhode aj Ramsayho zverenci. Zahrali ju dobre, šance na gól mal najskôr Nagy a po ňom aj Surový, ale Zapolski bol na mieste.

Brankár USA Ryan Zapolski inkasuje po teči... Foto: SITA/AP, Frank Franklin II
Ryan Zapolski Brankár USA Ryan Zapolski inkasuje po teči Andreja Kudrnu. Bol to jediný gól Slovákov v zápase.

Aj v do tretej tretiny vstúpili hráči USA aktívnejšie, Laco musel zasahovať už po pár sekundách. Slováci si potom nedali pozor pri striedaní a v ďalšom oslabení už inkasovali. Pred Lacom sa šikovne uvoľnil Donato a strelil svoj druhý gól v zápase. Odpoveď mohla prísť vzápätí po faule na Starostu, ale slovenskí hokejisti nezahrali presilovku dobre.

V 50. minúte mohol Acrobello zvýšiť už na 3:1, ale strelu spomedzi kruhov Laco vyrazil pravým betónom. Zámorský tím veľmi dobre korčuľoval a jeho hráči robili Slovákom problémy už pri napádaní. V závere sa Slovensko snažilo o vyrovnanie, skúsilo aj hru bez brankára, ale Američania si svoj náskok ustrážili.

Tabuľka B-skupiny:
1. USA 2 1 0 1 0 4:4 4
2. OŠR 2 1 0 0 1 10:5 3
3. SLOVENSKO 2 1 0 0 2 4:4 3
4. Slovinsko 2 0 1 0 1 5:10 2

Hlasy po zápase:

Craig Ramsay (tréner SR, zdroj: RTVS):" Dva góly počas hry v oslabení sú jednoducho veľa. Boli sme vylúčení viackrát ako Američania a to rozhodlo. Brankár Ján Laco nám dal šancu na úspech, podržal nás vo viacerých situáciách. V závere sme sa snažili vyrovnať počas hry bez gólmana, ale nepodarilo sa nám to. Boli sme mierne nervózni a aj to zohralo svoju úlohu. Musíme na to zabudnúť a pripraviť sa na zajtrajšok. Na Američanov sme sa pripravovali a občas to aj fungovalo. S americkým vyčkávaním v strednom pásme sa dalo počítať, pretože tak hrali aj proti Slovinsku."

Ladislav Nagy (útočník SR, zdroj: RTVS): „Američania zvíťazili o gól, takže asi boli lepší. Musíme zdvihnúť hlavy. Čaká nás ďalší ťažký zápas a verím, že keď budeme hrať piati na piatich, bude mať každý tím s nami problémy. Dnes sme hrali príliš veľa oslabení a to stojí veľa síl. Naše vylúčenia rozhodli. Musíme si rozobrať zápas, no jednoznačne sa nemôžeme nechať tak často vylučovať. Do každého stretnutia ideme s tým, že chceme vyhrať. Dnes sa nám to, žiaľ, nepodarilo. O to viac chceme uspieť proti Slovincom.“

Ján Laco (brankár SR, zdroj: RTVS): „Zápas bol približne taký, aký sme očakávali. Američania sa snažili strieľať zo všetkých pozícii a tlačili sa do bránkoviska. Stretnutie rozhodli presilové hry, tak to v hokeji chodí. Súper ich mal viac a z toho dve využil. Je to škoda, v závere sme mohli skórovať a uhrať to aspoň na bodík. Myslím si, že to bol dobrý zápas. Druhý gól Američanov bol pre nich trochu šťastný, no zároveň aj víťazný. Verím, že stihneme načerpať ďalšie sily a pripravíme sa na Slovincov.“

Tomáš Starosta (obranca SR, zdroj: RTVS): „Američania prvý zápas prehrali a duel s nami bol pre nich veľmi dôležitý. Vyčkávali na naše chyby a keď zacítili šancu, išli po nás. Tempo hry sa striedalo, občas sa vyčkávalo, ale chvíľami to bolo veľmi rýchle. Prehra nás samozrejme mrzí, ale nič sa nedá robiť. Musíme sa poctivo pripraviť na ďalšie stretnutie, ktoré nás čaká už zajtra.“

Vladimír Országh (asistent trénera SR, zdroj: RTVS): „Bol to pre nás ťažký zápas. Američania dobre pokrývali stredné pásmo a otáčali nám puky naspäť. Dosť veľa síl nám ubrali oslabenia, hrali sme ich dosť. Dostali sme dva góly v oslabeniach a naše početné výhody sme nevyužili, to dnes rozhodlo. Dnes boli Američania pasívnejší ako v stredu. Taktika im vyšla. Mali sme problém prejsť stredným pásmom a keď sa nám to podarilo, v útočnom pásme sme neboli dostatočne silní na puku. Musíme si teraz oddýchnuť a v sobotu nás čaká náročný a dôležitý duel proti Slovincom.“

52 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Pjongčang 2018 #hokejisti USA