Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ukončil nórsku nadvládu. Mayer ako druhý Rakúšan získal zlato v super G

Rakúsky lyžiar Matthias Mayer sa stal olympijským víťazom v super G. V Alpskom centre Čongson triumfoval v piatok s náskokom 13 stotín sekundy pred Švajčiarom Beatom Feuzom, bronz putoval do Nórska zásluhou Kjetila Jansruda (+0,18). Slovensko s číslom 51 zastupoval Andreas Žampa a s odstupom 4,45 sekundy na víťaza obsadil 39. miesto. Celkovo klasifikovali 48 jazdcov.

16.02.2018 04:24 , aktualizované: 05:11
Matthias Mayer Foto: ,
Matthias Mayer oslavuje olympijský triumf v super G.
debata

Mayer výborne zvládol najmä technickú strednú pasáž, na treťom medzičase mal náskok až 31 stotín pred Feuzom, a hoci v závere trochu stratil, mohol v cieli oslavovať svoj druhý olympijský triumf.

Zlato získal už na ZOH 2014 v Soči, kde zvíťazil v zjazde. Radosť mali aj Feuzom s Jansrudom, ktorí si vyjazdili na ZOH v Pjongčangu už svoje druhé medaily po tom, čo stáli na pódiu v opačnom garde vo štvrtkovom zjazde.

Prekvapením bolo štvrté miesto Francúza Blaisea Giezendannera, ten sa v pretekoch Svetového pohára dosiaľ najlepšie umiestnil na ôsmej priečke, bolo to pred dvoma rokmi rovnako na zjazdovke v Čongsone.

Dvadsaťsedemročný Mayer získal pre Rakúsko historicky druhé olympijské zlato v super G. Na ZOH 1998 v Nagane dominoval v tejto disciplíne legendárny Hermann Maier, v pamätnej súťaži vyhral tri dni po hrôzostrašnom páde v zjazde.

Mayer prerušil sériu Nórov, ktorí ovládli super G na predchádzajúcich štyroch ZOH.

„Mám za sebou skvelú jazdu. Podarilo sa mi vybojovať druhé olympijské zlato a mám z neho obrovskú radosť. O to väčšiu, že rozostupy medzi jazdcami nie sú veľké. Náročnosť súťaží v Pjongčangu je o to väčšia, že miestne svahy až tak dobre nepoznáme. Víťazstvo je preto o to cennejšie,“ povedal víťazný Mayer pre Olympijský informačný servis.

ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE
Muži – super G – koenčné poradie: 1. Matthias Mayer (Rak.) 1:24,44 min, 2. Beat Feuz (Švaj.) +0,13 s, 3. Kjetil Jansud (Nór.) +0,18, 4. Blaise Giezendanner (Fr.) +0,38, 5. Aksel Lund Svindal (Nór.) +0,49, 6. Vincent Kriechmayr (Rak.) +0,69, 7. Dominik Paris (Tal.) +0,74, 8. Andreas Sander (Nem.) +0,77, … 39. Andreas Žampa (SR) +4,45

debata chyba
Viac na túto tému: #Matthias Mayer #Pjongčang 2018