Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vytrvalostné preteky ovládol Nór Boe, Kazár 34.

Vo vytrvalostných pretekoch mužov na 20 km sa stal olympijským víťazom Nór Johannes Thingnes Boe, od strieborného Slovinca Jakova Faka ho delilo 5,5 sekundy a od bronzového Rakúšana Dominika Landertingera 14,2. Zo štvorice slovenských biatlonistov skončil v Pjongčangu najlepšie 34. Matej Kazár (+3:48,6), 84. dobehol Martin Otčenáš (+9:12,2), 85. Michal Šima (+9:48,5) a 86. Tomáš Hasilla (+10:51,4).

15.02.2018 14:25
Pyeongchang Olympics Biathlon Foto: ,
Johannes Thingnes Boe triumfoval vo vytrvalostných pretekoch na 20 km.
debata

Biatlonový areál v Alpensii musel v jednom dni zvládnuť až dvoje vytrvalostných pretekov, keď k pôvodnému termínu mužov sa priradili aj ženy. Po veľkej slovenskej radosti zo striebra Anastasie Kuzminovej a 5. miesta Paulíny Fialkovej sa o podobný prienik snažili aj slovenskí muži, aj keď to mali v tvrdej konkurencii nesmierne ťažké a ani jeden zo štvorice nepatril k favoritom.

Prekvapiť v pomerne priaznivom počasí s mínus tromi stupňami mohli najmä Otčenáš a Kazár, ani im sa to však nepodarilo.

Okruh favoritov sa v najdlhšej disciplíne medzi 86 štartujúcimi nemenil, opäť sa v ňom skloňovali osvedčené mená s M. Fourcadem, s Nórmi, Nemcami. V tejto sezóne sa na pódiu v seriáli Svetového pohára presadili po dvakrát Fourcade i T. Boe, obaja nazbierali rovnaký počet bodov a obaja aj v konečnom poradí obsadili prvé miesta.

Okrem nich už len Francúz Fillon Maillet a Čech Moravec vyskočili s druhými miestami na stupeň. V histórii ZOH sa len raz stalo, že v tejto disciplíne niekto dvakrát zvíťazil, to už však bolo veľmi dávno v rokoch 1968 a 1972 zásluhou Nóra Solberga.

Martin Otčenáš počas vytrvalostných pretekov na... Foto: SITA, Martin Medňanský
Otčenáš Martin Otčenáš počas vytrvalostných pretekov na 20 km na ZOH v Pjongčangu.

Zopakovať jeho double však teraz mohol M. Fourcade, zlatý v Soči, ‚odstrelil‘ si ho však dvoma záverečnými výstrelmi. Vlani na MS sa ovenčil zlatom Američan Bailley, tentoraz strelecky rozkývaný, podobné prekvapenie sa nevylučovalo ani teraz.

Bol to práve Bailley, ktorý ako jeden z prvých si zmaril šance hneď v úvode po dvoch chybách na ležových terčoch. Tretí netrafil J.T.Boe, ktorý túžil konečne sa po neúspechoch v predchádzajúcich dvoch pretekoch presadiť. S dvoma nepresnými ranami začal zle aj Nemec Schempp, naopak M. Fourcade s istotou prekonal prvú prekážku.

Po dvoch streľbách najviac upútali v dôkladnom mierení Fourcade, neznámy Nelin, Samuelsson, Peiffer, T. Boe, Fak, Lindström a ďalší, Nór Svendsen si zmaril nádeje na prvom a piatom terči v prvej streľbe stojmo.

V tretej položke ležmo neustále vládol Fourcade, Nelin, T. Boe, Fak, Lindström, Landertinger, Moravec, Anev, S. Gow pokračovali v neomylných ranách, no medzi nich sa vnoril J.T. Boe, aj keď mu konto zaťažila z prvej streleckej položky jedna trestná minúta.

Matej Kazár na ZOH  v Pjongčangu. Foto: SITA, Martin Medňanský
Kazár Matej Kazár na ZOH v Pjongčangu.

Lindström prišiel o štvrté miesto na prvom stojkovom terči v záverečnej polohe stojmo, Moravec na treťom, J.T.Boe minul druhý, no skvelým finišom stratu úplne zlikvidoval. Čakalo sa na absolútne čistého strelca a nepodarilo sa to ani Fourcademu s omylmi na úplne posledných dvoch terčoch, T. Boeovi na prvom a piatom.

V tom momente mal najbližšie k zlatu skvelý bežec 24-ročný J.T. Boe. Pozoruhodnú kariéru napokon vyšperkoval premiérovou olympijskou medailou a hneď najtrblietavejšieho lesku, aj keď po poslednej streľbe boli na medzičase dvaja neomylní strelci rýchlejší, o 8,2 Landertinger a o 4,3 sekundy Fak.

Slovákom nevyšla streľba a aj bežecky zaostávali. Otčenáš po nevybielenom hneď prvom teči (strelecká bilancia 1–2–0–2) minul aj druhý a piaty stojkový a už to mal veľmi ťažké, navyše ďalšie minúty navyše pridal pri záverečnej streleckej snahe. Kazár (0–1–1–0) sa pomýlil pri druhej streľbe na piatom terči, pri tretej opäť na piatom, Hasilla (3–1–3–2) a Šima (1–1–2–2) skončili spolu s Otčenášom až na úplnom spodku výsledkovej listiny.

Biatlon

vytrvalostné preteky mužov na 20 km: 1. Johannes Thingnes Boe (Nór.) 48:03,8 (2 tr. min), 2. Jakov Fak (Slovin.) +5,5 (0), 3. Dominik Landertinger (Rak.) 14,2 (0), 4. Sebastian Samuelsson (Švéd.) 29,1 (1), 5. Martin Fourcade (Fr.) 42,4 (2), 6. Benjamin Weger (Švajč.) 48,6 (1), 7. Michal Krčmář (ČR) 1:15,5 (1), 8. Fredrik Lindstrom (Švéd.) 1:22,1 (1), 9. Erik Lesser (Nem.) 1:27,3 (1), 10. Emil Hegle Svendsen (Nór.) 1:36,7 (2), …34. Matej KAZÁR 3:48,6 (2), 84. Martin OTČENÁŠ 9:12,2 (5), 85. Michal ŠIMA 9:48,5 (6), 86. Tomáš HASILLA (všetci SR) 10:51,4 (9)

debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Martin Otčenáš #Tomáš Hasilla #Matej Kazár #Pjongčang 2018 #michal šima